Search
Close this search box.
Φωτογραφία εξωφύλλου άρθρου

Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα εξώφυλλα των δίσκων

6 + 1 album covers

Ένα από τα πιο όμορφα και αγνά συναισθήματα κάθε μουσικόφιλου, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι η στιγμή που πιάνει στα χέρια του έναν καινούργιο δίσκο, βγάζει το περιτύλιγμα και ξεψαχνίζει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του. Έπειτα, βάζει τον δίσκο στο πικ απ και περιεργάζεται το εξώφυλλο. Το κοιτάει, το παρατηρεί και αναρωτιέται “τι θέλει να πει άραγε ο ποιητής”; Για εμένα, ένας καλός δίσκος, αναπόφευκτα συνοδεύεται και από ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο. Κάθε εξώφυλλο, όπως και κάθε τραγούδι, θέλει κάτι να πει, κάτι να δηλώσει. Πολλές φορές κρύβει και κάποια ιστορία πίσω του. Γι’αυτό επέλεξα τα 7 πιο artistic, κατά την γνώμη και την αισθητική μου φυσικά, εξώφυλλα μουσικών δίσκων.

1. Pink Floyd – Album covers painted on women’s backs.

Σίγουρα όλοι, κάπου, κάποτε συναντήσαμε αυτή τη φωτογραφία. Ακόμη και αν δεν γνωρίζαμε ότι απεικονίζει 6 από τους δημοφιλέστερους δίσκους των Pink Floyd, ακόμα και αν δεν γνωρίζαμε τους ίδιους τους Pink Floyd, σίγουρα έχουμε προσέξει αυτή την καθηλωτική φωτογραφία.

Back Catalogue - Pink Floyd
Back Catalogue – Pink Floyd

Το 1977 λοιπόν, οι Pink Floyd με αφορμή μία μεγάλη περιοδεία τους, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μία συλλογή με τα πιο δημοφιλή κομμάτια τους, μέσα από τα 6 άλμπουμ τους, τα οποία ήδη είχαν κυκλοφορήσει. Το γεγονός αυτό, έβαλε σε σκέψεις την εταιρεία παραγωγής για την διαφήμιση του εγχειρήματος. Έτσι, προέκυψαν 5 ιδέες από το Storm Thorgerson’s Studio, το Hipgonsis και την EMI, καταλήγοντας τελικά σε μία. Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργήσουν ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτάκι. Αυτή η διαφήμιση ονομάστηκε Art Gallery και έπαιζαν κάποιοι κομπάρσοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε μία γκαλερί με εκθέματα τα εξώφυλλα των προηγούμενων δίσκων των Pink Floyd. Ο ρόλος τους ήταν απλός. Έπρεπε να αντιδράνε έκπληκτοι, σε μία ακαταλαβήστική διάλεκτο, όταν αντίκριζαν τα εξώφυλλα των δίσκων.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Μέσα από αυτή την πρωταρχική ιδέα προέκυψε και η ιδέα της αποτύπωσης των εξωφύλλων στα γυμνά σώματα. Έτσι, η ΕΜΙ σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να φωτογραφήσουν διάφορα γυμνά σώματα, τα οποία θα έχουν πάνω τους τα εξώφυλλα των προηγούμενων 6 δίσκων και να αναρτίσουν ποστερς στην γκαλερί με τις φωτογραφίες αυτές.
Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα είχε και τις δυσκολίες του. Αρχικά, η ιδέα των Graphic Designers ήταν να ζωγραφίσουν τα εξώφυλλα στις πλάτες τόσο αγοριών, όσο και κοριτσιών. Το πρόβλημα, όμως, με αυτή την ιδέα ήταν ότι τα σώματα των αγοριών διέφεραν σε διαστάσεις από τα σώματα των κοριτσιών. Έτσι για διάφορους λόγους, αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερο να συμμετέχουν μόνο γυναίκες.
Τελικά, αυτή η κλασική φωτογραφία, η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από προτροπή της EMI το 1997, για να διαφημίσει τον λεγόμενο “Back Catalogue of Pink Floyd” τραβήχτηκε σε μία εσωτερική πισίνα στο Putney (London Borough of Wandsworth) από τον φωτογράφο Tony May το 1996. Οι ζωγραφιές των εξωφύλλων των μουσικών άλμπουμ των καλλιτεχνών έγιναν από τον Phyllis Cohen. Επιπλέον, η πρωτότυπη ιδέα και ο σχεδιασμός για όλο αυτό το εγχείρημα συλλήφθηκε από τον Finaly Cowan, ο οποίος δούλευε στενά για αρκετό καιρό με τον Graphic Artist των Pink Floyd, Storm Thorgerson. Τέλος, οι δίσκοι που αποτυπώνονται στην φωτογραφία (από αριστερά) είναι οι εξής: “Atom Heart Mother”, “Relics”, “Dark Side of the moon”, “Wish you were here”, “The Wall”, “Animals”.
Άραγε, οι κοπέλες που κάθισαν έξι ώρες για να τις ζωγραφίσουν και έπειτα να τις φωτογραφήσουν, γνώριζαν τότε ότι αποτέλεσαν μέρος σε ένα από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα της ροκ μουσικής;

2. King Crimson – In the Court of the Crimson King

King Crimson Album's cover photo (Front).
King Crimson Album’s cover photo (Front).
King Crimson, Album's cover photo (back)
King Crimson, Album’s cover photo (back)

Για την δημιουργία αυτού του δίσκου, συνέβαλλαν διάφοροι τυχαίοι παράγοντες. Ένας από αυτούς ήταν η γνωριμία του Pete Sinfield με τον Barry Godber, ο οποίος ήταν συνάδελφός του. Ο Godber, παρόλο που είχε  στο βιογραφικό του σπουδές σε σχολή καλών τεχνών, δυστυχώς δεν είχε προσληφθεί σε καμία σχετική δουλειά έως τότε. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, ο Sinfield, βρισκόμενος σε αδιέξοδο, ζήτησε την βοήθεια του Godber για την δημιουργία του εξωφύλλου του επερχόμενου δίσκου των King Crimson. Η διαδικασία που ακολούθησε ο Godber δεν ήταν συνηθισμένη, αλλά όπως φάνηκε στο τέλος, πέτυχε.
Η βασική ιδέα του ήταν να στηθεί ο ίδιος μπροστά από έναν καθρέφτη, έχοντας δίπλα τον καμβά του. Καθ’όλη αυτή τη διαδικασία και ενώ κοιτούσε τον καθρέφτη αποτύπωνε στον καμβά του οτιδήποτε του ερχόταν στο μυαλό, σχεδόν ακαριαία. Όταν τελείωσε το έργο του, πήγε στο στούντιο όπου ηχογραφήθηκε ο δίσκος, το άφησε στο πάτωμα και έπειτα έφυγε. Όταν το είδαν τα μέλη της μπάντας, εντυπωσιάστηκαν αμέσως. Βέβαια, δεν εντυπωσιάστηκαν όλοι. Ο ντράμερ Michael Giles, ο οποίος έδειξε ενστάσεις και για το όνομα της μπάντας, δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ούτε για το εξώφυλλο του δίσκου. Ωστόσο, η αρνητική στάση του Giles, ισορροπήθηκε με τον απεριόριστο ενθουσιασμό του Greg Lake, ο οποίος σχολίασε ότι: «Στεκόμασταν όλοι γύρω από τον πίνακα και ήταν σαν να βρισκόμασταν σε ένα νησί με θησαυρούς, όπου όλοι στεκόμασταν γύρω από ένα κουτί με κοσμήματα και θησαυρούς. Αυτό το γαμημένο πρόσωπο, ούρλιαζε από το πάτωμα και αυτό που έλεγε σε εμάς ‘σχιζοφρενή τύπε’, αυτό ήταν η δουλειά που κάναμε τόσο καιρό. Ήταν σαν να συνέβαινε κάτι μαγικό». Τελικά, ο δίσκος έκανε το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο του 1969 και απευθείας κάποια δισκάδικα αντιλήφθηκαν την επιτυχία του συγκεκριμένου εξωφύλλου.

Για να ακούσετε ολόκληρο το άλμπουμ, πατήστε εδώ.

3. Blind guardian – Nightfall in middle earth

Blind Guardian, album's cover photo
Blind Guardian, album’s cover photo

Πρόκειται για τον δίσκο των Blind Guardian – “Nightfall in middle earth”, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1998 και οι ηχογραφήσεις του διήρκησαν 6 μήνες. Το συγκεκριμένο άλμπουμ έχει πάρα πολύ έντονες επιρροές από το βιβλίο του J.R.R. TolkienThe Silmarillion”, το οποίο είναι από την σειρά “First Age of Middle Earth”. Αυτή η σειρά εξιστορεί τον «πόλεμο των πολύτιμων λίθων». Με αυτόν τον τρόπο, ο συγκεκριμένος δίσκος, εκτός από μουσικές, περιλαμβάνει και αφηγήσεις από τις ιστορίες του βιβλίου. Αυτές οι επιρροές άλλωστε είναι εμφανείς και στο εξώφυλλο του άλμπουμ τους.

Για να ακούσετε ολόκληρο το άλμπουμ, πατήστε εδώ.

4. Nirvana – Nevermind

Nirvana, album's cover photo.
Nirvana, album’s cover photo.

Το χαρακτηριστικό εξώφυλλο με το γυμνό μωρό, το οποίο είναι μάλλον γνωστό σε κάθε μικρό και μεγάλο φίλο της ροκ, συνόδευσε τον δίσκο των Nirvana – “Nevermind”. Το συγκεκριμένο εξώφυλλο παρουσιάζει ένα γυμνό μωρό τεσσάρων μηνών, το οποίο είναι βυθισμένο στο νερό και προσπαθεί να πιάσει ένα δολάριο πιασμένο σε ένα αγκίστρι για ψάρια. Το συγκεκριμένο cover του δίσκου έχει λάβει ποικίλες ερμηνείες από το κοινό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Robert Fisher (Geffen Records Art Director), ο τραγουδιστής των Nirvana, Kurt Cobain, είχε δει ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσίαζε τα μωρά που γεννιούνται κάτω από το νερό και σκέφτηκε ότι μία τέτοια εικόνα θα αποτελούσε ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο για το άλμπουμ. Ωστόσο, πρόκειται για μία σχετικά τετριμμένη αντίληψη, γι’ αυτό και αποφάσισε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα αντίστοιχο άλμπουμ με ένα μωρό που κολυμπάει.

Για να ακούσετε ολόκληρο το άλμπουμ, πατήστε εδώ.

5. Rolling stones – Sticky Fingers

Φωτογραφία του δίσκου των Rolling Stones.
Φωτογραφία του δίσκου των Rolling Stones.

Αυτό το εξαιρετικό pop-art έργο του Andy Warhol, προέκυψε από μία πρωτοποριακή ιδέα του: να δημιουργήσει ένα εξώφυλλο, στο οποίο να υπάρχει ένα αληθινό φερμουάρ για την πρωταρχική κυκλοφορία του άλμπουμ. Ωστόσο όμως, όταν τυπώθηκε ο δίσκος παρατηρήθηκε ότι καθώς κατέβαινε το φερμουάρ κολλούσε ο ένας δίσκος με τον άλλον, με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ πρακτικό. Έτσι, ο Warhol τράβηξε διάφορες φωτογραφίες από ανδρικά μοντέλα και ποτέ δεν δημοσιοποίησε το μοντέλο που τελικά συνόδευσε το άλμπουμ.

Για να ακούσετε ολόκληρο το άλμπουμ, πατήστε εδώ.

6. Coldplay — ‘A Rush Of Blood To The Head

Coldplay, album's cover photo
Coldplay, album’s cover photo

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, ενώ δημιουργήθηκε για διαφορετικό λόγο, τελικά κατέληξε αλλού. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει στα χέρια ενός τεράστιου πλήθους συνοδεία της μουσικής των Coldplay. Ο φωτογράφος του εξωφύλλου, ο Sundsbo, το 1990 εργαζόταν σε ένα πρότζεκτ για ένα περιοδικό μόδας. Τότε κλήθηκε να φωτογραφίσει μία κοπέλα, η οποία φορούσε ένα καπέλο τυπωμένο σε εκτυπωτή 3D. Δυστυχώς λόγω τεχνικών προβλημάτων με τον εκτυπωτή, αναγκάστηκε να περικόψει την φωτογραφία, στο σημείο όπου βρισκόταν το κεφάλι του μοντέλου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η εκπληκτική φωτογραφία. Τελικά, λίγο πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος, το 2002, ο Chris Martin είδε την συγκεκριμένη φωτογραφία στο περιοδικό μόδας και ζήτησε από τον Sundsbo να τη χρησιμοποιήσει ως φωτογραφία εξωφύλλου για τον δίσκο.

Για να ακούσετε ολόκληρο το άλμπουμ, πατήστε εδώ.

7. Joy Division – Unknown Pleasures

Joy Division, album's cover photo.
Joy Division, album’s cover photo.

Όπως κανείς μπορεί να διακρίνει, στη φωτογραφία αποτυπώνονται ραδιοκύμματα. Αρχικά η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε από το Campridge Encyclopeadia of Astronomy το 1970. Τελικά με έναν έντεχνο και πολύ καλλιτεχνικό τρόπο, οι Joy Division αναδιαμόρφωσαν την φωτογραφία και την μετέτρεψαν σε cover για τον δίσκο τους.

Για να ακούσετε ολόκληρο το άλμπουμ, πατήστε εδώ.

 

Φωτογραφία εξωφύλλου του άρθρου: Δημήτρης Ράλλης.

Πηγές φωτογραφιών εντός άρθρου: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Πηγές πληροφοριών:1, 2, 3, 4, 5, 6,  7, 8, 9. 

Κείμενο: Ταμβάκη Μαρία (Lavart). 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr