Search
Close this search box.
jack nicholson

Τζακ Νίκολσον: 8 πράγματα που δεν ήξερες για τον… «ημίτρελο» τυπά και αγαπημένο του κοινού

Ανάμεσα σε άλλα στοιχεία, ο Τζακ Νίκολσον είχε απορρίψει τον «Νονό» και αντιπαθούσε την τηλεόραση.

Οριστικό: Κανένας δεν πίνει ουίσκι καλύτερα από τον Κίλιαν Μέρφι

Λίγοι ηθοποιοί μπορούν να περηφανευτούν ότι έχουν ένα εντυπωσιακό βιογραφικό σαν και του Jack Nicholson. Με εμβληματικές ταινίες όπως Chinatown, The Shining, A Few Good Men, Terms of Endearment, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Easy Rider, Batman, ακόμη και Mars Attacks!, ο Nicholson έχει κερδίσει απαράμιλλο σεβασμό στο Χόλιγουντ. Καθώς πλέον 86 ετών ο ηθοποιός, θα εμβαθύνουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για την περίεργη ανατροφή του και την έντονη αποστροφή του για την τηλεόραση.

1. Η παιδική ηλικία του Jack Nicholson είχε ένα ανατρεπτικό σενάριο.

Το 1974, ανακάλυψε μέσω ενός δημοσιογράφου του περιοδικού Time ότι ο Τζον και η Έθελ Μέι δεν ήταν οι βιολογικοί του γονείς αλλά οι παππούδες του. Η γυναίκα που νόμιζε ότι ήταν η αδερφή του, η Τζούνη, αποδείχθηκε ότι ήταν η μητέρα του. Αιτία αυτής της εξαπάτησης ήταν οι κοινωνικές νόρμες της εποχής. Η Τζούνι, μόλις 17 ετών και ανύπαντρη όταν απέκτησε τον Τζακ, ένιωθε υποχρεωμένη να ζητήσει από τους γονείς της να τον μεγαλώσουν σαν δικό τους. Τόσο η Τζουν όσο και η Έθελ Μέι είχαν πεθάνει όταν ο Νίκολσον έμαθε την αλήθεια. Ανέφερε ότι η ανακάλυψη αυτού του οικογενειακού μυστικού ως ενήλικας είχε λιγότερο ψυχολογικό αντίκτυπο από ό,τι θα μπορούσε να το είχε μάθει σε μικρότερη ηλικία.

2. Δούλευε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών όταν έφτασε για πρώτη φορά στο Χόλιγουντ.

Στη δεκαετία του 1950, ο Jack Nicholson πήγε στην Καλιφόρνια. Κάνοντας περίεργες δουλειές, τράβηξε την προσοχή του παραγωγού Joe Pasternak, ο οποίος τον οραματίστηκε ως ηγετικό άνδρα. Ο Μπιλ Χάνα και ο Τζόζεφ Μπάρμπερα, των γνωστών κινουμένων σχεδίων Hanna-Barbera, παρέπεμψαν τον Νίκολσον σε έναν θίασο ηθοποιών που οδήγησε σε ρόλους σε ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του Little Shop of Horrors (1960) του Roger Corman.

3. Ο Nicholson έγραψε μια ταινία για τους Monkees.

Αν και είναι ασυνήθιστο για τους ηθοποιούς να επενδύουν σημαντικό χρόνο στο σενάριο, ο Jack Nicholson, με τις φιλοδοξίες να γίνει σκηνοθέτης, αγκάλιασε διάφορους ρόλους. Παράλληλα με την υποκριτική, τολμούσε επίσης να ασχοληθεί με το σενάριο, δημιουργώντας την ψυχεδελική ταινία Head (1968) για τους Monkees, αν και ήταν αποτυχία. Ωστόσο, μετά την επιτυχία του Easy Rider (1969) στο Φεστιβάλ των Καννών, ο Nicholson στράφηκε αποκλειστικά στην υποκριτική. Η εμπειρία στις Κάννες άλλαξε την οπτική του και αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην καριέρα του ως ηθοποιός. Αναλογίστηκε αυτή τη στροφή, δηλώνοντας, «Σκέφτηκα, “Αυτό είναι. Είμαι πίσω στην υποκριτική τώρα. Είμαι σταρ του κινηματογράφου”».

4. Είχε απορρίψει τον «Νονό».

Ο κατάλογος των ατόμων που συνδέονται με την απόρριψη ενός ρόλου στο κλασικό “The Godfather” του 1972 περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το Χόλιγουντ εκείνης της εποχής, έτσι και ο Νίκολσον. «Απέρριψα τον Νονό γιατί σκέφτηκα ότι έπρεπε να το παίξει ένας Ιταλός. Και μετανιώνω και δεν μετανιώνω για αυτήν την απόφαση, αλλά ξέρω ότι ήταν σωστή. Ο Αλ Πατσίνο ήταν ο τέλειος ηθοποιός γι’ αυτό. και η εικόνα είναι καλύτερη εξαιτίας του», είχε δηλώσει.

5. Κάποτε ήταν ιδιοκτήτης γης που καταλήφθηκε από ληστές.

Ο Nicholson, δεμένος με τον υποστηρικτή του LSD Gabe Katz και το κίνημα των χίπις της δεκαετίας του 1960, αγόρασε κάποτε γη στο Νέο Μεξικό για να χρησιμοποιήσει ο Katz και οι φίλοι του ως κοινότητα. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν εξελίχθηκε ομαλά. Σύμφωνα με τον Nicholson, ο Katz τον ενημέρωσε ότι κάποιος με όπλα τους έδιωξε από την ιδιοκτησία. Στη συνέχεια, ο Nicholson έλαβε μια επιστολή από ένα άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν κλόουν που ζητούσε άδεια να μείνει εκεί. Παρά την άδεια, ο Νίκολσον έμαθε αργότερα ότι μέρος της γης είχε μισθωθεί μέσω του διευθυντή της επιχείρησής του και τώρα καταλήφθηκε από μια ομάδα ληστών, μετατρέποντάς το σε κρησφύγετο παρανόμων. Ο Νίκολσον παραδέχτηκε ότι δεν είχε δει ποτέ το ακίνητο.

6. Προέβλεψε την επιτυχία του Μπάτμαν — και ανταμείφθηκε για αυτό.

Ο Μπάτμαν (1989) του Τιμ Μπάρτον σημείωσε τεράστια επιτυχία σε μια περίοδο που οι ταινίες κόμικς δεν ήταν εγγυημένες επιτυχίες, κυρίως λόγω της εκκεντρικής ερμηνείας του Τζόκερ από τον Νίκολσον. Σε μια έξυπνη κίνηση, ο Nicholson διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία που του έδινε το δικαίωμα σε ένα ποσοστό του merchandising, κερδίζοντας τελικά πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Ο Nicholson ισχυρίστηκε ότι η Warner Bros είχε ελάχιστη επίγνωση των προσοδοφόρων ευκαιριών αδειοδότησης που θα παρήγαγε η ταινία, δηλώνοντας, «Δεν θα μου είχαν δώσει ποτέ αυτή τη συμφωνία. Εγώ ήμουν αυτός που τους είπα πόσα θα ήταν ακαθάριστα». Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι η Warner Bros τήρησε τη συμφωνία, παρόλο που δεν τον πλησίασαν για το Batman Returns.

7. Μάλλον δεν πρόκειται να εμφανιστεί ποτέ σε ένα talk show.

Παρά τις πολυάριθμες επιτυχημένες ταινίες του, ο Jack Nicholson σπάνια εμφανιζόταν σε talk show. Αν και ήταν φίλος με τον θρύλο της νύχτας Johnny Carson, δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Carson’s Tonight Show. Σύμφωνα με τη συμπρωταγωνίστρια και πρώην σύντροφο του Νίκολσον, Angelica Huston, απέφευγε την τηλεόραση και η μόνη φορά που θα μπορούσε να τον πιάσει κανείς στην τηλεόραση είναι σε έναν αγώνα των Lakers.

Ο Χιούστον υπέθεσε ότι η αποφυγή της τηλεόρασης από τον Νίκολσον μπορεί να ήταν μια στρατηγική για να διατηρήσει κάποιο μυστήριο ως ηθοποιός. Ο ίδιος ο Nicholson εξέφρασε την περιφρόνηση για το μέσο, δηλώνοντας σε μια συνέντευξη στο Rolling Stone το 1986 ότι η τηλεόραση κατανάλωνε την κινηματογραφική επιχείρηση. Επέκρινε τον αντίκτυπο της τηλεόρασης στην κοινωνία, λέγοντας: «Δεν μου αρέσει αυτό που έκανε το ελαφρύ κουτί στην Αμερική τη νύχτα – μετέτρεψε τους πάντες σε φλιπεράκι».

8. Το 2004, συμμετείχε στην 50ή επανένωση του γυμνασίου που πήγαινε.

Πενήντα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο Manasquan, ο Nicholson επέστρεψε για την 50ή επανένωση της τάξης το 2004. Η επανένωση περιγράφηκε ως μια εκδήλωση χαμηλών τόνων όπου οι συμμαθητές συνάντησαν τον “Nick”. Κατά τη διάρκεια της επανένωσης, οι διοργανωτές απένειμαν στον Νίκολσον μια πλακέτα για να τιμήσουν τα υποκριτικά του επιτεύγματα. Ως φόρο τιμής, το αμφιθέατρο του σχολείου ονομάζεται Θέατρο “Jack Nicholson”.

Ταραντίνο: Μάθαμε τις 21 ταινίες που δε θα ήθελε να ξαναδεί ποτέ

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr