Search
Close this search box.

Ο τάφος του Πλάτωνα: Οι Έλληνες αρχαιολόγοι απαντούν για την ιταλική ανακάλυψη

Ο Δρ Κώστας Πασχαλίδης, καταξιωμένος αρχαιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), έδωσε πληροφορίες για τον τόπο ταφής του διάσημου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την αποκρυπτογράφηση ενός επικούρειου πάπυρου του Φιλόδημου που ανακαλύφθηκε στη “Βίλα των παπύρων” στο Erculaneum, το σημερινό Ercolano της Ιταλίας.

Ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η θέση του τάφου του Πλάτωνα εντός της Ακαδημίας δεν αποτελεί νέα αποκάλυψη για τους αρχαιολόγους. Αναφέρθηκε σε μαρτυρίες του Διογένη Λαέρτιου στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. και του Παυσανία, οι οποίες δείχνουν ότι ο Πλάτων θάφτηκε σε κοντινή απόσταση από την Ακαδημία, όπου πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής του. Δίνοντας έμφαση στις τεχνολογικές εξελίξεις, ο Πασχαλίδης υπογράμμισε τη σημασία των πρόσφατων ανακαλύψεων για την επέκταση του μήκους των αποκρυπτογραφημένων κειμένων και την πιθανή αποκάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα φιλοσοφικών έργων από τη βιβλιοθήκη του Πίσωνος, του εύπορου ιδιοκτήτη της βίλας, γνωστού για το έντονο ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία, ιδίως την επικούρεια φιλοσοφία.

Τί ειναι το σπήλαιο του Πλάτωνα; Πλήρης αποκωδικοποίηση

«Ο πάπυρος φέρεται να λέει ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρίσκεται κοντά στο τέμενος των Μουσών στην Ακαδημία του. Ο Ολυμπιόδωρος ο Αλεξανδρεύς στον σχολιασμό του για τον Πλάτωνα φέρεται να λέει ότι, φτάνοντας στην Αθήνα, ο Πλάτωνας ίδρυσε διδασκαλείο στην Ακαδημία και σε μέρος αυτού το τέμενος για τις Μούσες. Στην πραγματικότητα όλη η Ακαδημία θεωρείται τέμενος των Μουσών, ο χώρος της γνώσης σαν να λέμε», αποκάλυψε ο κ. Πασχαλίδης.

Ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε:
«Αυτό που μπορούμε να πούμε ως ΣΕΑ είναι ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας και εποπτείας κάθε δυνατού έργου σε μια ζώνη κηρυγμένη, όπως η ζώνη της Ακαδημίας Πλάτωνος, ότι χρειάζεται προσωπικό και πως είναι τεράστια σημασία να δίνουμε σεβασμό και προληπτική προσοχή σε τέτοιους χώρους».

Αναφέρθηκε στον Ολυμπιόδωρο της Αλεξάνδρειας, ο οποίος σημείωσε ότι ο Πλάτωνας ίδρυσε ένα διδακτικό ίδρυμα εντός της Ακαδημίας, η οποία θεωρούνταν ιερό για τις Μούσες και κέντρο γνώσης. Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε τη σημασία της διαφύλαξης καθορισμένων περιοχών, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, και της διάθεσης πόρων για την προστασία και την εποπτεία τους.

Η πλούσια ρωμαϊκή έπαυλη, γνωστή ως “Βίλα των Παπύρων”, που βρισκόταν στο Αρχαίο Ηράκλειο (Erculaneum) στην Καμπανία, απέκτησε φήμη για την εκτεταμένη βιβλιοθήκη της. Με τραγικό τρόπο, η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. έθαψε το Erculaneum και την Πομπηία, διατηρώντας τη βίλα κάτω από στρώματα τέφρας. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1750, οι ανασκαφικές προσπάθειες από το 1752 έως το 1754 έφεραν στο φως πολυάριθμους παπύρους.

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις συνεχίζουν να βοηθούν στη συνεχιζόμενη αποκρυπτογράφηση αυτών των παπύρων, υποσχόμενες περαιτέρω πληροφορίες για την αρχαία σοφία και λογοτεχνία.

Πλάτωνας: «Τον βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις…» – 20 αποφθέγματά του

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr