Search
Close this search box.
Καρλ Γιουνγκ αποφθέγματα

16 θυελλώδη αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ «Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία»

Ο Καρλ Γιούνγκ και το κόκκινο βιβλίο του μας ταξιδεύουν σε πλήθος πληροφοριών, όπως και τα αποφθέγματά του

Το Κόκκινο Βιβλίο του Καρλ Γιουνγκ είναι ένα σημαντικό χειρόγραφο που παρέχει πληροφορίες για την προσωπική του πορεία και την ανάπτυξη των ψυχολογικών του θεωριών. Δημιουργήθηκε μεταξύ 1914 και 1930, αλλά δεν δημοσιεύτηκε μέχρι το 2009, πολύ μετά το θάνατο του Γιουνγκ. Το Κόκκινο Βιβλίο καταγράφει την εξερεύνηση του υποσυνείδητου του Γιουνγκ μέσα από ζωντανές εικόνες, συμβολικές αφηγήσεις και ενδοσκοπικά γραπτά.

Καρλ Γιουνγκ: Οι 8 τύποι προσωπικότητας που ανέλυσε ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας

Οι συνεισφορές στην επιστήμη της ψυχολογίας από το Κόκκινο Βιβλίο περιλαμβάνουν:

  1. Ο Γιουνγκ ερεύνησε αρχετυπικά σύμβολα και θέματα που επαναλαμβάνονται σε όλους τους πολιτισμούς και τα άτομα, τα οποία αργότερα έγιναν θεμελιώδη στις θεωρίες του για το συλλογικό ασυνείδητο και τα αρχέτυπα.
  2. Το Κόκκινο Βιβλίο καταγράφει τη διαδικασία εξατομίκευσης του ίδιου του Γιουνγκ, το ταξίδι προς την αυτοπραγμάτωση και την ολοκλήρωση των συνειδητών και ασυνείδητων πτυχών του ψυχισμού. Η έννοια αυτή έγινε κεντρική στην ψυχολογία του Γιουνγκ.
  3. Ο Γιουνγκ πειραματίστηκε με μια μέθοδο που ονόμασε “ενεργητική φαντασία”, όπου εμπλεκόταν και συνομιλούσε με εικόνες και μορφές από το ασυνείδητό του. Η πρακτική αυτή επηρέασε τις θεραπευτικές του τεχνικές και συνέβαλε στην ανάπτυξη της αναλυτικής ψυχολογίας.
  4. Συμβολισμός και μυθολογία: Η εξερεύνηση του συμβολισμού και της μυθολογίας από τον Γιουνγκ στο Κόκκινο Βιβλίο εμβάθυνε την κατανόηση της συμβολικής γλώσσας του ανθρώπινου ψυχισμού και της σύνδεσής της με τις πολιτιστικές και θρησκευτικές εικόνες.
  5. Ενσωμάτωση των αντιθέτων: Μέσα από τις συναντήσεις του με διάφορες συμβολικές φιγούρες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές πτυχές του ψυχισμού του, ο Γιουνγκ διερεύνησε τη συμφιλίωση των αντιθέτων, όπως το φως και η σκιά, το αρσενικό και το θηλυκό, η οποία έγινε κεντρική στο ψυχολογικό του πλαίσιο.

Συνεχίζει να μελετάται από ψυχολόγους, μελετητές και άτομα που ενδιαφέρονται για την ψυχολογία του Γιουνγκ και την εξερεύνηση του ανθρώπινου ψυχισμού.

Καρλ Γιουνγκ αποφθέγματα
Πηγή φωτογραφίας

16 αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ

  1. Όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας.”
  2. “Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων όταν ενώνονται είναι όπως όταν ενώνονται δύο χημικά στοιχεία: αν υπάρξει αντίδραση, και τα δύο μεταμορφώνονται”
  3. “Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω”
  4. “Αν είσαι χαρισματικός άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι κέρδισες εσύ κάτι. Σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσεις κάτι πίσω”
  5. “Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία.”
  6. “Τα όνειρα σου θα γίνουν πραγματικότητα μόνο όταν κοιτάξεις βαθιά μέσα στην καρδιά σου. Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει.”
  7. “Οι άνθρωποι θα κάνανε τα πάντα, οτιδήποτε παράλογο για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τον ίδιο τους τον ευατό”
  8. “Όλοι μοιραζόμαστε ένα μαζικό ασυνείδητο νου, διαμορφωμένο από τις μνήμες και τα πρότυπα συμπεριφοράς σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Από εδώ πηγάζουν πράγματα όπως οι αρχέγονοι φόβοι και ο μυστικισμός”
  9. “Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν εμφανιστεί, μην την διώξεις. Προσκάλεσε την μέσα σου και άστην να σου μιλήσει”
  10. “Τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί σε κάποιον, από το να γίνει τελείως κατανοητός”
  11. “Η λέξη «ευτυχία» θα έχανε τη σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη”
  12. “Όσο αντιστέκεσαι, τόσο θα επιμένει”
  13. “Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων”
  14. “Μην κρατάς κάποιον που θέλει να φύγει. Αλλιώς, δεν θα γνωρίσεις αυτόν που έρχεται”
  15. “Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο”
  16. “Πιστεύουμε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ζωής μας. Κι’ όμως, ένας φίλος μπορεί εύκολα να αποκαλύψει μια πτυχή του ευατού μας που δεν την γνωρίζαμε.”

Η σκληρή δήλωση του Γιουνγκ: «Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του» – 17 αποφθέγματά του

Φωτογραφία εξωφύλλου

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr