Search
Close this search box.
Καρλ Γιούνγκ αποφθέγματα

Η σκληρή δήλωση του Γιουνγκ: «Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του» – 17 αποφθέγματά του

Τι εννoούσε ο Καρλ Γιουνγκ με τη δήλωση «Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του»;

Ο Γιουνγκ τόνισε τη σημασία της εξατομίκευσης, δηλαδή της διαδικασίας να γίνει κανείς το άτομο που είναι γραφτό να είναι, και πίστευε ότι τα άτομα θα πρέπει να προσπαθούν να αναπτύξουν τη δική τους μοναδική ταυτότητα αντί να συμμορφώνονται με τις προσδοκίες και τα πρότυπα που θέτουν οι γονείς τους ή η κοινωνία.

Επεκτείνοντας αυτή τη δήλωση, ο Γιούνγκ πιθανότατα εννοούσε ότι όταν τα παιδιά επηρεάζονται έντονα ή περιορίζονται από τις προσδοκίες, τις αξίες και τις επιλογές ζωής των γονέων τους, μπορεί να δυσκολεύονται να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τον αυθεντικό τους εαυτό. Το να ζουν τη ζωή των γονέων τους μπορεί να σημαίνει ότι υιοθετούν τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τις αξίες των γονέων τους χωρίς να αναρωτιούνται αν αυτές ευθυγραμμίζονται με τη δική τους αληθινή φύση και τις δικές τους επιθυμίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση εσωτερικής σύγκρουσης, ανεκπλήρωσης και έλλειψης αληθινής αυτοέκφρασης.

24 αποφθέγματα του Μπεγκμπεντέ: «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ο θάνατος των γονιών μου. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να ενηλικιωθώ…»

Στη σύγχρονη ψυχολογία, υπάρχουν αρκετές θεωρίες και προοπτικές που ευθυγραμμίζονται με την ιδέα του Γιουνγκ σχετικά με τη σημασία της εξατομίκευσης και τις πιθανές προκλήσεις που συνεπάγεται η εκπλήρωση των προσδοκιών των άλλων, ιδίως των γονέων. Η θεωρία της προσκόλλησης ή η δημιουργία ταυτότητας του Erik Erikson είναι μερικές από τις προσεγγίσεις που σίγουρα εμπνέονται από τη δήλωση του Καρλ Γιουνγκ. Ας μελετήσουμε κι άλλα αποφθέγματα του ιδρυτή της αναλυτικής ψυχολογίας!

8 σαιξπηρικές προσβολές για κάθε περίσταση – Μια βουτιά στον κόσμο της αιχμηρής ευστροφίας

17 αποφθέγματα του Καρλ Γιουνκ

  1. “Όσο αντιστέκεσαι, τόσο θα επιμένει”
  2.  “Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει”
  3. “Πιστεύουμε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ζωής μας. Κι’ όμως, ένας φίλος μπορεί εύκολα να αποκαλύψει μια πτυχή του ευατού μας που δεν την γνωρίζαμε.”
  4.  “Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία.”
  5.  “Τα όνειρα σου θα γίνουν πραγματικότητα μόνο όταν κοιτάξεις βαθιά μέσα στην καρδιά σου. Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει.”
  6. “Οι άνθρωποι θα κάνανε τα πάντα, οτιδήποτε παράλογο για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τον ίδιο τους τον ευατό”
  7. “Όλοι μοιραζόμαστε ένα μαζικό ασυνείδητο νου, διαμορφωμένο από τις μνήμες και τα πρότυπα συμπεριφοράς σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Από εδώ πηγάζουν πράγματα όπως οι αρχέγονοι φόβοι και ο μυστικισμός”
  8. “Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων”
  9.  “Μην κρατάς κάποιον που θέλει να φύγει. Αλλιώς, δεν θα γνωρίσεις αυτόν που έρχεται”
  10.  “Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο”
  11.  “Όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας.”
  12. “Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων όταν ενώνονται είναι όπως όταν ενώνονται δύο χημικά στοιχεία: αν υπάρξει αντίδραση, και τα δύο μεταμορφώνονται”
  13.  “Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω”
  14. “Αν είσαι χαρισματικός άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι κέρδισες εσύ κάτι. Σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσεις κάτι πίσω”
  15. “Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν εμφανιστεί, μην την διώξεις. Προσκάλεσε την μέσα σου και άστην να σου μιλήσει”
  16. “Τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί σε κάποιον, από το να γίνει τελείως κατανοητός”
  17.  “Η λέξη «ευτυχία» θα έχανε τη σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη”

Τι ήθελε να μας πει ο Καζαντζάκης με το: «Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες…»

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr