Search
Close this search box.

Καρλ Γιουνγκ: Οι 8 τύποι προσωπικότητας που ανέλυσε ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας

Σίγουρα, ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της ψυχολογίας, με τις θεωρίες του να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και πηγή έμπνευσης. Ειδικότερα, ίδρυσε τη Σχολή Αναλυτικής Ψυχολογίας του Γιουνγκ, μια καίρια εξέλιξη στον τομέα της ψυχανάλυσης.

Αρχικά οπαδός του Φρόυντ, ο Γιουνγκ αποστασιοποιήθηκε λόγω διαφωνιών, ιδίως όσον αφορά τη σεξουαλική θεωρία του Φρόυντ. Ο Γιουνγκ πρότεινε την έννοια του συλλογικού ασυνείδητου, ενός κοινού μέρους του ασυνείδητου νου που περιέχει καθολικά αρχέτυπα – ενσώματες “ψυχικές προδιαθέσεις” που δεν προέρχονται από προσωπική εμπειρία.

Αυτό το συλλογικό ασυνείδητο, διαμορφωμένο από ιστορικές μνήμες και πρότυπα συμπεριφοράς, αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή κοινή για όλα τα άτομα. Είναι η προέλευση των αρχέγονων φόβων και των μυστικιστικών στοιχείων, σύμφωνα με τον Γιουνγκ.

Πέρα από τη νευροεπιστήμη και την ψυχανάλυση, οι θεωρίες του Γιουνγκ διαμορφώθηκαν από επιρροές από τη μυθολογία, τη θρησκεία, ακόμη και την παραψυχολογία. Ο ενθουσιασμός του για την αρχαιολογία πιθανότατα ενέπνευσε τη θεωρία του για τα αρχέτυπα, η οποία υποστηρίζει την ύπαρξη καθολικών συμβόλων στο ανθρώπινο ασυνείδητο.

Ο Γιουνγκ ταξινόμησε τέσσερις βασικές ψυχολογικές λειτουργίες – σκέψη, συναίσθημα, αίσθηση και αντίληψη – και υποστήριξε ότι τα άτομα δίνουν προτεραιότητα σε μία ή περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες. Πρότεινε επίσης δύο θεμελιώδεις τύπους χαρακτήρων: τον εσωστρεφή και τον εξωστρεφή, καθένας από τους οποίους χαρακτηρίζεται από διακριτά χαρακτηριστικά.

Οι εξωστρεφείς, που εστιάζουν στην εξωτερική πραγματικότητα, λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τον αντίκτυπό τους στον εξωτερικό κόσμο και επηρεάζονται από τις κοινωνικές αξίες. Αντίθετα, οι εσωστρεφείς ασχολούνται περισσότερο με τις εσωτερικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους, προσανατολίζοντας τη συμπεριφορά τους με βάση τις προσωπικές τους πεποιθήσεις, επιδεικνύοντας συχνά δημιουργικότητα στην προσαρμογή.

20 λυτρωτικά αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ ελέγχουν το ασυνείδητό μας

Ο Jung προσδιόρισε 8 τύπους προσωπικότητας με βάση αυτές τις λειτουργίες και τους τύπους χαρακτήρων:

1. Αντανακλαστικός εξωστρεφής: Άτομα με γνώμονα τη λογική, με δυνατότητα τυραννικής συμπεριφοράς.
2. Αντανακλαστικός εσωστρεφής: Διανοητικά ενεργά άτομα που μπορεί να δυσκολεύονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
3. Συναισθηματικός εξωστρεφής: Κοινωνικά επιδέξια άτομα που αποζητούν την αναγνώριση και τη σύνδεση.
4. Συναισθηματικός εσωστρεφής: Μοναχικά άτομα που δυσκολεύονται να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις.
5. Αντιληπτικός εξωστρεφής: Άτομα που γοητεύονται από αντικείμενα και αισθητηριακές εμπειρίες.
6. Αντιληπτικός εσωστρεφής: Συχνά μεταξύ των καλλιτεχνών, που εστιάζουν σε αισθητηριακές εμπειρίες όπως το χρώμα και η υφή.
7. Διαισθητικός εξωστρεφής: Εξερευνητές που οδηγούνται από συνεχή ερεθίσματα, επιθετικοί στην επίτευξη στόχων.
8. Διαισθητικός εσωστρεφής: Πολύ ευαίσθητα άτομα, ευφάνταστοι ονειροπόλοι που δυσκολεύονται να μείνουν προσγειωμένοι στην πραγματικότητα.

Τί σημαίνει η λέξη υποταγή ; – Ο κινηματογράφος και η ψυχολογία την εξερευνούν

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr