Search
Close this search box.

Βρετανικό Μουσείο: Η Υδρία του Μειδία επιστρέφει στο Μουσείο της Ακρόπολης – Δείτε τον λόγο

Η Υδρία του Μειδία θα επιστρέψει από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης, για την μεγάλη έκθεση με τίτλο «ΝοΗΜΑΤΑ».

Η Υδρία θα επιστρέψει στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο στο οποίο βρίσκεται από τον 18ο αιώνα, για την έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ». Η επιστροφή ενός αρχαίου ελληνικού αγγείου ως δάνειο γίνεται για πρώτη φορά μετά από 250 χρόνια.

Είναι ένα ερυθρόμορφο βάζο ύψους περίπου 50 εκ., αγοράστηκε από τον Γουίλιαμ Χάμιλτον – Βρετανό επιτετραμμένο – στη Νάπολη της Ιταλίας τη δεκαετία του 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772. Το βάζο απεικονίζει μια σειρά από μυθικές σκηνές όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.

Η Ιδρία χρονολογείται από το 340 π.Χ, αλλά όπως εξηγεί το Μουσείο της Ακρόπολης σε ανάρτησή του, απεικονίζει έναν νεαρό που ρωτά την Αφροδίτη «μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά;» και η ζυγαριά του Έρωτα και του Αντέρωτα υψώνεται ευνοϊκά προς το μέρος του.

Το αγγείο θα παραμείνει στην Ελλάδα από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 14 Απριλίου 2024 όπου θα διεξαχθεί η έκθεση, και ύστερα θα μεταφερθεί στο Παρίσι για να παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στα βρετανικά μέσα ο δανεισμός, μιας και γίνεται εν μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, που εξέφρασε την επιθυμία του για μια συμφωνία, χωρίς όμως να φαίνεται ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει την κυριότητα των Γλυπτών. Ενώ επίσης είχαμε και την ακύρωση του τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ.

Η θάλασσα κάλυψε τα αρχαία μνημεία της Δήλου – Τί δήλωσαν οι αρχαιολόγοι;

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr