Search
Close this search box.
elon mask neuralink

Έλον Μασκ: Η πρώτη τοποθέτηση εγκεφαλικού εμφυτεύματος σε άνθρωπο είναι γεγονός

Σε μια σημαντική ανακοίνωση για το μέλλον των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, ο Elon Musk δήλωσε ότι η πρώτη τοποθέτηση του εγκεφαλικού εμφυτεύματος της εταιρίας Neuralink σε άνθρωπο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Έλον Μασκ: Ο Ντάρεν Αρονόφσκι θα σκηνοθετήσει τη βιογραφική ταινία του εκκεντρικού οραματιστή

Η ανακοίνωση έγινε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέσω του επίσημου λογαριασμού του Elon Musk στο X (πρώην Twitter), όπου επισημάνθηκε ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου.

Στην πρώτη δήλωσή του σχετικά με αυτό το επίτευγμα, ο Musk, ιδρυτής της Neuralink, πρόσθεσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ελπιδοφόρες ενδείξεις ανίχνευσης νευρωνικών ακίδων. Τονίζεται ότι τα σχέδια για την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το εγκεφαλικό εμφύτευμα που αναπτύσσει η εταιρία του Musk σχεδιάστηκε με στόχο να υποστηρίξει ασθενείς με σοβαρή παράλυση, επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ελέγχου εξωτερικών τεχνολογιών. Η συσκευή αποτελείται από ένα τσιπ μεγέθους ενός κέρματος, το οποίο τοποθετείται στο κρανίο με λεπτά καλώδια που συνδέονται με τον εγκέφαλο. Η Neuralink υποστηρίζει ότι η συσκευή είναι ικανή να καταγράφει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με αξιοσημείωτη ακρίβεια και ταχύτητα. Ωστόσο, η διαδικασία εμφύτευσης απαιτεί επεμβατική χειρουργική επέμβαση, καθώς τα καλώδια εισάγονται απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό, όπου ανιχνεύουν τα νευρικά σήματα.

Πού στοχεύει η Neuralink;

Η Neuralink έχει το φιλόδοξο στόχο να υποστηρίξει ασθενείς με τετραπληγία, που έχουν υποστεί μερική ή ολική απώλεια κίνησης και αίσθησης σε όλα τα άκρα και τον κορμό. Η εταιρία ελπίζει πως η συσκευή της θα επιτρέψει στους ασθενείς αυτούς να ανακτήσουν κινητικότητα, ομιλία, όραση ή ακοή, συνδέοντας τον εγκέφαλό τους με υπολογιστές, προσθετικά ή άλλες συσκευές. Επιπλέον, η εταιρία οραματίζεται ότι η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την ενίσχυση των ικανοτήτων των υγιών ατόμων, πιθανότατα επιτρέποντας την άμεση επικοινωνία με ψηφιακά συστήματα, όπως απεικόνιζαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ιδρυθείσα το 2016 από τον Elon Musk και μια ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών, η Neuralink έχει συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τον Musk και άλλους επενδυτές. Η εταιρία έχει παρουσιάσει προηγουμένως την τεχνολογία της σε πιθήκους, επιδεικνύοντας τη δυνατότητά της να ελέγχει οθόνες υπολογιστών και βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό. Ωστόσο, η έρευνα της έχει αντιμετωπίσει κριτική, ειδικά όσον αφορά τη συμπεριφορά των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές.

Το robot Sophia έρχεται στην Ελλάδα να συζητήσει για την Τεχνο – ηθική (BINTEO)

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr