Search
Close this search box.
πιτερ τζακσον

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Γιατί ο Πίτερ Τζάκσον δεν μπόρεσε να διασκευάσει το Σιλμαρίλλιον

Ο Πίτερ Τζάκσον έφερε με επιτυχία τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και το «Χόμπιτ» στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας το ερώτημα γιατί δεν έχει διασκευάσει το «Σιλμαρίλλιον».

«Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»: 8 τρόποι με τους οποίους η νέα ταινία συνδέεται με την κύρια τριλογία

Η αρχική επιδρομή του J. R. R. Tolkien στη Μέση Γη ήταν το Χόμπιτ, που δημοσιεύτηκε το 1937, ακολουθούμενο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών το 1954, που ανύψωσε περαιτέρω τη φήμη του. Το Silmarillion, ένα έργο που βρισκόταν στα σκαριά από την πρώτη ιδέα της Μέσης Γης, έμεινε ημιτελές μετά το θάνατο του Τόλκιν. Ο γιος του, Christopher, ολοκλήρωσε αργότερα τη συλλογή, η οποία κυκλοφόρησε το 1977 μετά από δεκαετίες ανάπτυξης.

Σε αντίθεση με τις συνεκτικές αφηγήσεις του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ, το Σιλμαρίλλιον είναι μια συλλογή από ιστορίες και θρύλους από την ιστορία της Μέσης Γης, εξερευνώντας βασικά γεγονότα στην Πρώτη και τη Δεύτερη Εποχή που έθεσαν τις βάσεις για τα πιο γνωστά μυθιστορήματα.

Ενώ ο Πίτερ Τζάκσον διασκεύασε επιτυχώς τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και επέκτεινε το Χόμπιτ σε τρεις ταινίες, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην προσαρμογή του The Silmarillion. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα δικαιώματα του The Silmarillion κατέχονται από διαφορετικούς ιδιοκτήτες σε σύγκριση με τα άλλα δύο έργα. Τα κινηματογραφικά δικαιώματα για το Χόμπιτ και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών πουλήθηκαν τη δεκαετία του 1960 και τελικά κατέληξαν στην εταιρεία αδειοδότησης Tolkien Enterprises, δημιουργώντας ένα εμπόδιο στην προσαρμογή του The Silmarillion.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

Το Silmarillion, ωστόσο, αποκλείστηκε από την προαναφερθείσα συμφωνία και συνέχισε να επιβλέπεται από τον Κρίστοφερ Τόλκιν. Γνωστός για την έντονη προστατευτική του στάση στο έργο του πατέρα του, ο Κρίστοφερ έδινε σταθερά προτεραιότητα στα πρωτότυπα βιβλία και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις κινηματογραφικές προσαρμογές του Τζάκσον. Θεωρούσε ότι οι ταινίες ήταν υπερβολικά εστιασμένες στη δράση και τροφοδοτούσαν έναν κοινό θεατή, παρουσιάζοντάς τις ως συμβατικές υπερπαραγωγές. Δεδομένης της στάσης του, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Κρίστοφερ αρνήθηκε κατηγορηματικά να πουλήσει τα δικαιώματα του The Silmarillion και αντιτάχθηκε ενεργά σε κάθε προσπάθεια κινηματογραφικής μεταφοράς.

Αν και το βιβλίο είναι μια συλλογή ιστοριών, παρά μια συνεκτική αφήγηση, υπάρχουν πολλές πιθανές μέθοδοι διασκευής του έργου.

Η New Line θα μπορούσε είτε να παράγει μια άλλη τριλογία, με κάθε ταινία να εστιάζει σε μια διαφορετική ιστορία, είτε να παράγει μία ή δύο ταινίες που θα επικεντρώνονται στην ενότητα “Quenta Silmarillion” του βιβλίου όπου περιλαμβάνει και τον σκοτεινό άρχοντα  Morgoth και τα τρία κοσμήματα Silmaril.

Παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατη εδώ και πολλά χρόνια, μια ταινία του Silmarillion είναι πιο πιθανή τώρα από άλλοτε, καθώς ο Κρίστοφερ Τόλκιν δεν είναι πλέον υπεύθυνος για την περιουσία του πατέρα του. Ίσως όχι τυχαία, η Amazon ανακοίνωσε την τηλεοπτική της σειρά Lord of the Rings Second Age, υποδηλώνοντας ότι η πόρτα είναι πλέον ανοιχτή για περισσότερες προσαρμογές των έργων του Tolkien, ιδιαίτερα εκείνων που διαδραματίζονται πριν από το The Hobbit.

«Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»: Οι πρωταγωνιστές της ταινίας σε ένα ξεκαρδιστικό… hangover! (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr