Classic Blue

PANTONE 2020: Classic Blue & Αρχιτεκτονική

Εκφάνσεις του μπλε στην δημιουργία χώρου

Το 2020 τελειώνει σε λίγους μήνες και η Pantone θα ανακοινώσει την απόχρωση της καινούριας χρονιάς. Το Classic Blue ή Pantone 19-4052, αποτέλεσε το χρώμα του πολυτάραχου 2020, που μόνο «κλάσικ» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Η Pantone αποτελεί εταιρία εκτύπωσης που εδράζεται στο Carlstadt του New Jersey και ιδρύθηκε την δεκαετία του 1950. Τον Δεκέμβρη κάθε χρόνου, από το 2000, επιλέγεται το χρώμα της χρονιάς σύμφωνα με την έρευνα πρόβλεψης τάσεων που πραγματοποίησε το Pantone Color Institute. Η επιλογή αυτή καθορίζεται με βάση των γεγονότων που συμβαίνουν στον παγκόσμιο πολιτισμό μας μια στιγμή στον χρόνο.

Σύμφωνα με την εταιρία, το Classic Blue, αντικατοπτρίζει την αίσθηση γαλήνης και ισορροπίας στο ανθρώπινο πνεύμα. Η δυσκολίες των καιρών και οι ανακατατάξεις της καθημερινότητας απαιτούν εμπιστοσύνη και πίστη τόσο στον εαυτό μας, όσο και στους γύρω μας. «Το Pantone 19-4052 Classic Blue μας ενθαρρύνει να κοιτάξουμε πέρα από το προφανές για να επεκτείνουμε τη σκέψη μας. Προκαλώντας μας να σκεφτούμε πιο βαθιά, να αυξήσουμε την προοπτική μας και να ανοίξουμε τη ροή της επικοινωνίας», δήλωσε ο Leatrice Eiseman, εκτελεστικός διευθυντής του Pantone Color Institute.

Mέσα από την πληθώρα τόνων που μπορεί να υιοθετήσει το μπλε, συγκεντρώθηκαν παραδείγματα στην δημηιουργία χώρου που μπορεί να αποδώσει αυτό.

School group René Beauverie, dominique coulon & associés, France, 2019

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος αστικής ανανέωσης, η πόλη Vaulx-en-Velin αποφάσισε να συνδυάσει σ’ αυτήν τη μεγάλη σχολική ομάδα ορισμένα προγράμματα που προσφέρουν υπηρεσίες γειτονιάς, όπως το crèche, αίθουσα χορού, αθλητική αίθουσα, μικρή βιβλιοθήκη και εστιατόριο. Η επιλογή διαφορετικών αποχρώσεων του μπλε προσφέρει συνδυασμούς που πολλές φορές είναι απροσδόκητοι. Οι λευκές περιοχές τροποποιούνται από τις διάφορες αποχρώσεις του μπλε, που μεταβάλλονται από το φως και την γωνία του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το χρώμα τροποποιεί τις λευκές περιοχές, δίνοντας τους διάφορες τονισμούς του μπλε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι λευκές περιοχές να μην είναι ποτέ εντελώς λευκές. Οι πολλαπλές αντανακλάσεις δίνουν στις περιοχές μια αίσθηση αρχιτεκτονικής σε κίνηση. Το μπλε έχει χρησιμοποιηθεί στον χρωματισμό των όγκων, των κάγκελων καθώς και στο προαύλιο, με το κτίριο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τον ορίζοντα και το μπλε του ουρανού.

Pingshan Performing Arts Center, Open Architecture, China, 2020

Οι Open Architecture, όταν τους ανατέθηκε αυτό το έργο ανοικοδόμησης, αντί να δώσουν έμφαση σε μία εξωτερική περίπλοκη φόρμα, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στο εσωτερικό, δημιουργώντας «δράμα» με απρόσμενες διαδρομές και χρωματισμούς. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το μπλε επιλέχθηκε ως φόρος τιμής στο ωκεάνιο περιβάλλον, καθώς το Shenzhen, αποτελεί μια υποτροπική μητρόπολη κοντά στη θάλασσα. Επίσης είναι το κύριο χρώμα ενός χαρακτηριστικού υφάσματος που φορούν οι ντόπιοι Hakka. Το μυστήριο που αποπνέει το μπλε στους χώρους που επιλέχθηκε, τα απροσδόκητα προγράμματα και χώροι, οι ανατροπές, μέσα και έξω, καθώς και οι αντιθέσεις των υλικών, φέρνουν ένα αποτέλεσμα που κινητοποιεί τις αισθήσεις.

Βlue heart, Wutopia Lab, China, 2019

Στην Κίνα η οικιακή ζωή μπορεί να είναι απομονωμένη στις κινεζικές πόλεις, όπου η πλειοψηφία των πολιτών κατοικούν τώρα σε ένα xiao qu, ή «κλειστή κατοικημένη περιοχή», με μικρή την αίσθηση της κοινότητας. Το xiao qu αποτελεί ένα μοντέλο στέγασης που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1980. Αυτές οι κατοικημένες περιοχές είναι κλειστές με πολύ παρόμοιες διαρρυθμίσεις και σχεδόν μηδενικό κοινόχρηστο χώρο, καθιστώντας δύσκολη την ανάπτυξη κοινοτήτων μέσα σε αυτές. Το Blue Heart αποτελεί το πρώτο σε μια σειρά από έργα Youkong Living Room και είναι «ένα απόθεμα ανάμεσα στο σπίτι και τον δημόσιο κόσμο» -ένα μέρος που εκπληρώνει την αρχική πρόθεση του xiao qu ως κόμβου επικοινωνίας όπου οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν παρέα, να χαλαρώνουν και να χτίζουν σχέσεις. Οι χρήστες κατεβάζουν μια εφαρμογή και σαρώνουν έναν κωδικό για να εισέλθουν σε περιβάλλον προσανατολισμένο στις υπηρεσίες, όπου μπορούν να παραλάβουν αλληλογραφία, να μαγειρέψουν ένα γεύμα ή ίσως να φιλοξενήσουν μια συνάντηση. Στο Blue Heart γίνεται επιλογή έντονων χρωματισμών που έρχονται σε αντίθεση με τις λευκές επιφάνειες. Η μπλε ελικοειδής σκάλα φέρνει μια διαφορετική εξωστρέφεια στον χώρο, δημιουργώντας μια pop up διάθεση.

EGR Apartment, Ater Architects, Ukraine, 2020


To διαμέρισμα που ανακαινίστηκε από τους Ater Architects στο Κίεβο, αποτελείται από έναν χώρο 65 τετραγωνικών μέτρων, με ξεχωριστούς χώρους που ενώνονται με διαδρόμους. Η αναζήτηση της ελαφριάς και μινιμαλιστικής προσέγγισης, οδήγησε στην αφαίρεση των περισσότερων τοίχων στο διαμέρισμα, όπου αυτό ήταν δυνατόν. Τη θέση των τοίχων πήραν έντονες μπλε κουρτίνες, δημιουργώντας μια διάταξη ανοιχτού σχεδιασμού και ταυτόχρονα την επιλογή της ιδιωτικότητας. Το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο είναι τα μόνα που χωρίζονται από τον κεντρικό χώρο με τοίχους, ενώ παντού αλλού χρησιμοποιούνται μπλε κουρτίνες για τον καθορισμό ζωνών εντός του διαμερίσματος.

Urban Cabin, Francesca Perani, Italy, 2020

Η αρχιτέκτονας Francesca Perani μετέτρεψε τη βεράντα μιας ιταλικής βίλας στο Albino, σε ένα μικρό διαμέρισμα 25 τετραγωνικών μέτρων κατάλληλο για αυτο-απομόνωση με άφθονο κρυφό χώρο αποθήκευσης. Η ανακαίνιση της Perani, επαναπροσδιορίζει το χώρο, μετατρέποντάς τον σε ξεχωριστή, αυτόνομη κατοικία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς. Ένα μικρό διαμέρισμα που να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο. Οι πελάτες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως χώρο εργασίας, να προσκαλέσουν τους επισκέπτες να μείνουν ή, μια μέρα, να αφήσουν τα ανήλικα παιδιά τους να μετακινηθούν. Η αίσθηση της διασκέδασης είναι εμφανή στον χώρο, με την επιλογή γραφικών σχημάτων και το μπλε χρώμα να υπογραμμίζει το εσωτερικό του χώρου εκπλήσσοντας το μάτι του επισκέπτη.

Apartments in Porto, Fala Atelier, Portugal, 2017

H μετατροπή ενός παλιού σπιτιού στη Rua Faria Guimarães σε πέντε διαφορετικά στούντιο διαμερίσματα, πραγματοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό στούντιο Fala Atelier. Οι χοντροί τοίχοι συντηρήθηκαν, με τα διαμερίσματα να διαθέτουν όλα ταιριαστά μπλε παραθυρόφυλλα και μια πρόσοψη με αφηρημένο μοτίβο από μπλε και κόκκινα πλακάκια σε λευκό φόντο. Οι αντίστοιχες μπλε και κόκκινες πόρτες οδηγούν έξω από το δρόμο στην πολυκατοικία. Στο εσωτερικό, τα πέντε διαμερίσματα καταλαμβάνουν τους τρεις ορόφους. Καθένα είναι εξοπλισμένο με αναδιπλούμενα μπλε φύλλα κόντρα πλακέ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκρυψη ή την αποκάλυψη της κουζίνας, του μπάνιου, της αποθήκης και των παραθύρων. Αυτό βοηθά στην απρόσκοπτη εμφάνιση των διαμερισμάτων, δημιουργώντας έναν πιο μινιμαλιστικό χώρο.

Serbian Pavilion, Stefan Vasic, Ana Sulkic & Igor Sjeverac, Venice Architecture Biennale, 2016

H κατασκευή αυτή δεν αποτελεί τόσο έναν αρχιτεκτονικό χώρο, όσο μία αρχιτεκτονική ιδέα. Απαρτιζόμενο από δύο καμπύλες που συγκλίνουν στις άκρες τους. Μία φωτεινή μπλε δομή, που θυμίζει σκάφος και γεμίζει το εσωτερικό του περίπτερου της Σερβίας στη Μπιενάλε της Βενετίας. Το καμπύλο εσωτερικό είναι κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ και προσανατολισμένη σανίδα σκέλους, που επικαλύπτεται με ένα στρώμα μπλε ρητίνης. Αυτή η αρχιτεκτονική δομή που θυμίζει με βιβλικές αναφορές την ιστορία της κιβωτού του Νώε, συμβολίζει τη δυσκολία των νέων αρχιτεκτόνων στην εύρεση εργασίας.

Το μπλε χαρακτηρίζεται ως το χρώμα της ενδοσκόπησης, που προσφέρει καταφύγιο στις σκέψεις και στο μυαλό. Η συγκέντρωση, η ηρεμία και η σαφήνεια που προσφέρει μας είναι ιδιαίτερα γνωστά. Χρειάζεται μόνο να στρέψουμε το βλέμμα μας στη θάλασσα ή στον ουρανό.

 

Κείμενο: Νεφέλη Τσινοπούλου (Lavart). 

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5-8

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ