Search
Close this search box.
επιτραπέζια παιχνίδια

Παίζουμε; Προτάσεις ψυχαγωγίας με επιτραπέζια παιχνίδια

Αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια. Για να μη βαρεθούμε μέσα ποτέ (Tips & Trivia)

Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να παραιτούμαστε από την απόλαυση του παιχνιδιού. Έτσι, χάνουμε την ευκαιρία που μας δίνεται για μια ευεργετική αναστολή της πραγματικότητας, μια που το παιχνίδι είναι ένα εισιτήριο για κόσμους πλασματικούς, με φανταστικές ταυτότητες και κανόνες. Όπως, έχει πει ο George Bernard Shaw, «Δε σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε, μεγαλώνουμε επειδή σταματάμε να παίζουμε».

Σήμερα, που λόγω της πανδημίας έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας εκτός σπιτιού, έχουμε λίγο πολύ εγκλωβιστεί στις οθόνες μας· της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή του κινητού μας. Μια καλή πρόταση για να ξεφύγουμε είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια. Ορίστε λοιπόν, προτάσεις για να μην βαρεθείτε μέσα ποτέ!

SCRABBLE
Παίχτες: 2-4. Ηλικία: 10+. Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 90΄, Mattel

Ας αρχίσουμε από το κλασσικό Scrabble, ένα από τα πιο διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια λέξεων. Στόχος του παιχνιδιού είναι η συγκέντρωση της υψηλότερης βαθμολογίας, μέσα από το σχηματισμό λέξεων σε διάταξη σταυρολέξου. Η βαθμολογία καθορίζεται από την αναγραφόμενη άξια των γραμμάτων που χρησιμοποιούνται κάθε φορά, καθώς και από τη θέση τους στο ταμπλό, όπου υπάρχουν τετραγωνίδια πολλαπλασιασμού της αρχικής αξίας.

Μεγαλύτερη αξία έχουν τα γράμματα Ζ, Θ, Ξ και Ψ, ενώ ο μεγαλύτερος δυνατός πολλαπλασιασμός είναι ο τριπλασιασμός της αξίας ολόκληρης της λέξης. Αυτό, επιτυγχάνεται όταν η λέξη που φτιάχνουμε καλύπτει κάποιο από τα λιγοστά κόκκινα τετραγωνίδια του ταμπλό. Δε ξεχνάμε πως όταν κολλήσουμε ένα γράμμα σε μία λέξη που βρίσκεται ήδη στο ταμπλό, γράφοντας κάθετα σε αυτήν νέα άλλη λέξη, κερδίζουμε και τους πόντους της παλιάς λέξης, την οποία επεκτείναμε. Επίσης, αν κάποιος παίκτης καταφέρει να χρησιμοποιήσει μονομιάς και τα επτά γράμματα που έχει στη διάθεσή του, παίρνει ως επιβράβευση 50 επιπλέον πόντους. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν τελειώσουν όλα τα γράμματα ή όταν δεν υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα προσθήκης γραμμάτων στο ταμπλό.

 • Για τους αρχάριους τα πιο πολύτιμα πλακίδια είναι αυτά με την αξία 10 βαθμών. Για τους προχωρημένους πολύτιμα είναι τα κενά πλακίδια, που λειτουργούν ως μπαλαντέρ. Μπορούν επομένως, να βοηθήσουν στον σχηματισμό λέξης επτά γραμμάτων, οπότε  να κερδηθεί το μπόνους των 50 πόντων.
 • Μη ξεχνάτε να αμύνεστε. Το μπλοκάρισμα των θέσεων που μπορούν να προσφέρουν πολλούς πόντους στον αντίπαλο είναι πολύ σημαντικό.
 • Υπάρχουν έξι όμιλοι Σκραμπλ στην Ελλάδα, που οργανώνουν σεμινάρια, τουρνουά και πρωταθλήματα Αγωνιστικού Σκραμπλ. Αν αγαπάτε το Scrabble, ψάξτε αν υπάρχει κάποιος όμιλος κοντά σας. Ο Όμιλος Σκραμπλ Θεσσαλονίκης, έχει έδρα στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 285.
 • Αν θέλετε να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας, δοκιμάστε την έκδοση Scrabble στα Αγγλικά.
 • Στα Αγγλικά θα βρείτε και Scrabble σε γραφή Braille.
 • Ένα εργαλείο για εξάσκηση θα βρείτε στο greekscrabble.com
 • Αν πιάνουν τα χέρια σας, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο Scrabble. Στην Wikipedia βρίσκουμε ακριβώς πόσα πλακίδια από γράμματα χρειάζεται να γίνουν και τι αξία έχει το καθένα. Για το ταμπλό ψάξτε για κάποιο tutorial ή εκτυπώσιμο υλικό

Fun fact:  Κάτι ενδιαφέρον που αφορά την ιστορία του παιχνιδιού: Ο δημιουργός του Scrabble, Alfred Butts, εμπνεύστηκε το παιχνίδι, ενώ διάβαζε το διήγημα του Edgar Allan Poe «Χρυσός Σκαραβαίος». (1)

Αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια για να μη βαρεθούμε μέσα ποτέ
Λάβετε θέσεις. Η μάχη ξεκινάει!
DIXIT / Dixit Odyssey
Παίχτες: 2-6/ 2-8. Ηλικία: 8+. Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 30΄, Kaissa

To Dixit είναι ένα από τα επιτραπέζια παιχνίδiα που βάζουν τη φαντασία να δουλέψει στο φουλ. Πρόκειται για ένα παιχνίδι δημιουργικής εικασίας. Σε κάθε γύρο ένας από τους παίχτες γίνεται ο αφηγητής, δηλαδή διαλέγει μια από τις έξι κάρτες του και της δίνει έναν τίτλο. Ο τίτλος μπορεί να είναι μία λέξη  μόνο ή μία ολόκληρη φράση. Αφού ανακοινωθεί ο τίτλος, οι υπόλοιποι παίχτες κατεβάζουν μια δική τους κάρτα που θεωρούν ότι θα μπορούσε να έχει τον ίδιο τίτλο. Ο αφηγητής τότε ανακατεύει τις κάρτες και όλοι, πλην αυτού, καλούνται να μαντέψουν ποια είναι η κάρτα-έμπνευση.

Προσοχή, όταν δίνουμε τίτλο πρέπει να είναι αρκετά σχετικός, ώστε να μπορέσει έστω και ένας από τους αντιπάλους να το βρει. Όχι όμως, τόσο προφανής ώστε να το μαντέψουν όλοι. Αν όλοι βρουν την κάρτα του αφηγητή ή όταν κανένας δεν την βρει ο αφηγητής δεν παίρνει βαθμό. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κερδίζει τρεις πόντους, όπως και ο κάθε παίκτης που θα μαντέψει σωστά. Κάθε παίκτης, πλην του αφηγητή, που κατέβασε κάρτα που ψηφίστηκε, παίρνει έναν πόντο ανά ψήφο (με μέγιστο τους τρεις). Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι πολλές είναι η κάρτες που ταιριάζουν στον ίδιο τίτλο. Το παιχνίδι βγάζει γέλιο, ειδικά όταν οι παίκτες γνωρίζονται καλά, μια που τότε ανακαλούνται οι κοινές εμπειρίες. Θα εκπλαγείτε με το πόσο έντονα αποτυπώνεται η προσωπικότητα μας, στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε μία εικόνα.

 • Το πρώτο που θα σας εντυπωσιάσει σε αυτό το παιχνίδι είναι η φαντασία στην εικονογράφηση. Όλες οι κάρτες είναι αινιγματικές, συχνά απόκοσμες. Έχουν πολλές λεπτομέρειες, χωρίς να υπάρχει μία μονοσήμαντη ερμηνεία τους, ώστε να ενεργοποιούν την φαντασία των παικτών και να τους ταιριάζουν πολλές διαφορετικές περιγραφές.
 • Αν παίξετε εντατικά το παιχνίδι με τα ίδια άτομα, ίσως χρειαστείτε κάποια από τις επεκτάσεις που κυκλοφορούν, με πρόσθετες κάρτες. Επίσης, σκεφτείτε την εναλλακτική να εκτυπώσετε σουρεαλιστικά έργα τέχνης σε καρτέλες ίδιων διαστάσεων ή, γιατί όχι, να ζωγραφίσετε κάρτες εσείς οι ίδιοι. Μια σειρά πρόσθετων καρτών διατίθεται σε εκτυπώσιμη μορφή από την asmodee. ως προσφορά για την περίοδο του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊου.
 • Κρατηθείτε και μην σχολιάζετε ανεξέλεγκτα τις κάρτες την ώρα που αποκαλύπτονται. Άθελα σας, μπορεί να δώσετε στοιχεία στους άλλους παίκτες, ακόμη και με ένα μικρό σας επιφώνημα.
 • Το χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι πως δεν είναι ανταγωνιστικό, είναι παιχνίδι κοινωνικοποίησης. Ακόμη και αυτοί που χάνουν διασκεδάζουν και το χαίρονται.
 • Όσοι περισσότεροι οι παίκτες, τόσο μεγαλύτερη η διασκέδαση.

Fun fact: Τη λέξη dixit, που έχει λατινική προέλευση, τη βρίσκουμε στην φράση «ipse dixit». Η φράση αυτή σημαίνει: αὐτὸς ἔφα, το είπε ο αυτός ο ίδιος, και είναι προσφυγή στην αυθεντία (2)

KALEIDOS
Παίχτες: Άνω των 2. Ηλικία: 10+. Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 60΄, Playhouse

Στην περίπτωση του Kaleidos, η φαντασία μπλέκεται με τις λέξεις. Πολυσύνθετες εικόνες, γεμάτες ετερόκλητα αντικείμενα αποτελούν το επίκεντρο του παιχνιδιού. Όλα ξεκινάνε με την τράπουλα, που αποτελεί το εργαλείο επιλογής γραμμάτων. Μόλις επιλεχθεί τυχαία ένα γράμμα οι παίχτες καλούνται να εντοπίσουν, εντός της εικόνας που είναι μπροστά τους, όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα που αρχίζουν από αυτό. Κάθε παίχτης λαμβάνει ένα βαθμό για κάθε αντικείμενο, αν το ίδιο αντικείμενο το έχει βρει και κάποιος άλλος παίχτης ή τρεις, αν είναι  ο μοναδικός που το έχει εντοπίσει. Ο χρόνος κάθε γύρου είναι περιορισμένος και μετριέται με κλεψύδρα. Το μυστικό του παιχνιδιού είναι πως όλα αντικείμενα μπορούν να έχουν διαφορετικά έγκυρα ονόματα. Για παράδειγμα, μπορεί ένα και μόνο εικονογραφημένο στοιχείο να δώσει τις λέξεις, Φυτό, Λουλούδι, Τριαντάφυλλο, Πέταλα, Μίσχος και όσα βάλει ο νους σας. Υπάρχει περιθώριο για κλέψιμο, αλλά ετοιμαστείτε να επιχειρηματολογήσετε για κάποιες από τις λέξεις της λίστας σας.

 • Την όμορφη εικονογράφηση έχει κάνει η Elena Prette. Τα σχέδια της έχουν πολλά αντικείμενα, άλλα μεγάλα και φανερά και άλλα μικροσκοπικά ή κρυφά και δύσκολα θα  βαρεθεί κανείς τα 10 ταμπλό.
 • Κυκλοφορεί και έκδοση junior, με 8 μικρότερης πολυπλοκότητας απεικονίσεις.
 • Το καλό με αυτό το παιχνίδι είναι ότι μπορεί να τελειώσει όποτε εσείς το θελήσετε. Μπορείτε να ορίσετε αριθμό γύρων ή συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ανάλογα με τη διάθεση ή τη διαθεσιμότητα σας. Ακόμη και αν το παιχνίδι διακοπεί απότομα, δεν χαλάει. Γίνεται  καταμέτρηση των πόντων και ο ανακηρύσσεται ο νικητής.
Αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια για να μη βαρεθούμε μέσα ποτέ
Η αγωνία στο κόκκινο. Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο.
MASTERMIND
Παίκτες: 2-5, Ηλικία: 8+, Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 60΄, Hasbro

Το Mastermind είναι ένα κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι λογικής για δύο παίκτες. Ο ένας παίκτης βάζει έναν κωδικό με χρώματα και ο άλλος προσπαθεί να τον ανακαλύψει, κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς. Κάθε προσπάθεια εικασίας αποθηκεύεται με την χρήση ενός άσπρου ή μαύρου μικρού καρφιού. Το μαύρο συμβολίζει την επιτυχία εύρεσης χρώματος και θέσης, το λευκό μόνο του χρώματος. Κάθε επόμενη μαντεψιά, βασίζεται στις προηγούμενες κινήσεις μας και με τη σωστή στρατηγική θα τα καταφέρουμε στις λιγότερες το δυνατόν προσπάθειες Η ανανεωμένη εκδοχή του Mastermind επιτρέπει τη συμμετοχή έως και 5 παικτών.

 • Αν είστε από αυτούς που θέλουν οπωσδήποτε να στεφτούν νικητές θα βρείτε πολλές καταγεγραμμένες στρατηγικές προσέγγισης της επίλυσης
 • Αντί να προσπαθείτε να επιβεβαιώσετε την υπόθεσή σας, δοκιμάστε την όσο το δυνατόν πιο σοβαρά μέχρι να καταρριφθεί. Εκτιμήστε τα αρνητικά δεδομένα.(3)
 • Το παιχνίδι αυτό ενσωματώνει και καλλιεργεί τις βασικές αρχές της επιστημονικής συλλογιστικής και του πειραματικού σχεδιασμού (3)

Fun fact: Το Mastermind εφευρέθηκε από έναν εμπειρογνώμονα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στο Ισραήλ, Mordechai Meirovitz, το 1970. (4)

RISK
Παίκτες: 2-5, Ηλικία: 10+, Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 150΄, Hasbro

Το Risk είναι ένα από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής και κατάκτησης. Στόχος του κάθε παίχτη είναι η μάχη για την Παγκόσμια Κυριαρχία, δηλαδή τον έλεγχο και των 42 περιοχών στο ταμπλό, αφού θα έχουν εξουδετερώσει τους όλους τους άλλους αντίπαλους παίχτες. Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι πολλές: Πού θα επιτεθείς και πότε; Προς τα πού θα κινηθούν τα στρατεύματα σου; Με ποιους έχεις κοινά συμφέροντα για να συμμαχήσεις; Μην εφησυχάσετε στιγμή: η προδοσία και δόλιες επιθέσεις θα συμβούν εκεί που δεν το περιμένετε. Στην μάχη, όλα επιτρέπονται!

 • Το καλό ζάρι βεβαία θα σας βοηθήσει, όπως και η αποφασιστικότητα και τόλμη. Η νίκη θα εξαρτηθεί από τον προσεκτικό σχεδιασμό άλλα κυρίως από τις γρήγορες και τολμηρές κινήσεις.
 • Προσοχή, Αυτό το παιχνίδι συχνά βγάζει τα άγρια ένστικτα κυριαρχίας μας αποτέλεσμα πολλή ένταση αλλά και αρκετό γέλιο. Βεβαιωθείτε μόνο, πριν ανοίξετε το κουτί κι απλώσετε το ταμπλό στο τραπέζι, πως να έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας, ένα παιχνίδι μπορεί να κρατήσει ώρες!
 • Όσο μεγαλύτερη η παρέα, τόσο μεγαλύτερη η απόλαυση του παιχνιδιού.

Fun fact: Το Risk εφευρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τον Γάλλο σκηνοθέτη  Albert Lamorisse. Η πιο γνωστή του ταινία είναι «Το  κόκκινο μπαλόνι». (5)

Αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια για να μη βαρεθούμε μέσα ποτέ
Στιγμές απογοήτευσης και οδυρμού.

Κλείνοντας, θα παραθέσω και κάποιες προτάσεις για επιτραπέζια παιχνίδια από άλλους αρθρογράφους της Lavart , που νομίζω αξίζει να εξερευνήσουμε, επειδή προτάθηκαν με πολλά θαυμαστικά!

Κείμενο: Χριστίνα Βουμβουράκη (Lavart)

 

Η εικονογράφηση του άρθρου γίνεται με φωτογραφικό υλικό από μια επική βραδιά Risk με την παρέα μου.

Πηγές: (1), (2), (3), (4), (5)

Διαβάστε για προτεινόμενα βιντεοπαιχνίδια επί καραντίνας εδώ!

H Lavart προτείνει – 5 παιχνίδια ιδανικά για την καραντίνα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr