Search
Close this search box.
Τι μας δείχνει η σχετική ερευνά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις;

Οι στατιστικές μιλάνε: η Αθήνα μας πληγώνει

Τι μας δείχνει η σχετική έρευνά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις;  

Από το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τις αντιλήψεις των κάτοικων των ευρωπαϊκών πόλεων για την ποιότητα ζωής στις πόλεις τους. Πρόσφατα ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα της 5ης έρευνας, που καλύπτει 83 πόλεις. Πρόκειται για πόλεις σε χώρες μέλη της ΕΕ, σε χώρες της ΕΖΕΣ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε προ covid-19, μέσα στο 2019.

Δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις με τους περισσότερους δυσαρεστημένους κατοίκους. Αν μελετήσουμε λίγο τα στατιστικά στοιχεία θα δούμε ότι μόνο το 64% των ερωτηθέντων στην Αθήνα είναι ικανοποιημένοι με τη διαβίωσή τους (με μέγιστο ποσοστό το 98% στην Κοπεγχάγη, ελάχιστο το 63% στο Βελιγράδι και τη μέση τιμή στο 89%), ενώ το 76% συμφωνεί στο ότι η Αθήνα είναι μια καλή πόλη για να ζει κανείς (με μέγιστο ποσοστό το 100% στη Ζυρίχη, ελάχιστο το 54% στην Κωνσταντινούπολη και τη μέση τιμή στο 91%). Συνεπώς, οι ερωτηθέντες φαίνεται να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με την προσωπική τους κατάσταση σε σύγκριση με ό,τι πιστεύουν πως η πόλη τους μπορεί να προσφέρει.

Τα ποσοστά της Αθήνας είναι χαμηλά σε πολλούς τομείς. Καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση σε ποσοστό ικανοποίησης στους πράσινους χώρους (Αθήνα: 29%, μέγιστο: Μάλμε 96%, μέσος όρος: 77%) και στους δημόσιους χώρους (Αθήνα: 35%, μέγιστο: Ρότερνταμ 92%, μέσος όρος:77%), στην ασφάλεια κίνησης τη νύχτα (Αθήνα: 38%, μέγιστο: Κοπεγχάγη 94%, μέσος όρος: 75%), καθώς και στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών (Αθήνα: 34%, μέγιστο: Ζυρίχη 90%, μέσος όρος: 72%). Η μοναδική κατηγορία στην οποία η Αθήνα υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο βαθμού ικανοποίησης αφορά τη στέγαση  με 64%  (με μέγιστο ποσοστό 98% στο Οβιέδο, ελάχιστο 5% στη Γενεύη και μέση τιμή 39% ).  Επίσης, λίγο πάνω από τον μέσο όρο ικανοποίησης βρίσκεται η Αθήνα στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πάνω από τον μέσο όρο (78%) βρίσκεται στην αξιολόγηση για το κατά πόσο θεωρείται καλή πόλη να ζουν ομοφυλόφιλοι, με 81%.

Τι μας δείχνει η σχετική έρευνά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις
Πίνακας 1: Κατάταξη των 10 μεγαλύτερων και των 10 μικρότερων ποσοστών ικανοποίησης διαβίωσης / Πίνακας 2: Κατάταξη των 10 μεγαλύτερων και των 10 μικρότερων ποσοστών αίσθησης μεταβολής προς το καλύτερο τα τελευταία 5 έτη

Το Ηράκλειο, η δεύτερη ελληνική πόλη που περιλήφθηκε στην έρευνα, φαίνεται να είναι πιο ευχάριστη πόλη για τους πολίτες της. Το 82% των ερωτηθέντων εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη τους, ενώ το 88% πιστεύει ότι το Ηράκλειο είναι μια καλή πόλη για να ζει κανείς. Πέραν της οικονομικής και εύκολης στέγασης, πάνω από τον μέσο όρο σκοράρει το Ηράκλειο σε ποιότητα αέρα και ασφάλεια μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε πολύ χαμηλή θέση βρίσκεται  σε ότι αφορά  στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και στην εργασιακή κατάσταση των κατοίκων της.

Ακόμη πιο ανεβασμένη είναι η κοντινή μας Λευκωσία. Το 85% τον ερωτηθέντων κάτοικων της είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους στην πόλη τους και το 93% πιστεύει ότι η Λευκωσία είναι μια καλή πόλη για να ζει κανείς. Οι προσιτές τιμές στέγασης και μέσων μαζικής μεταφοράς,  η ασφάλεια των ΜΜΜ, η ποιότητα αέρα και  η καθαριότητα, είναι πάνω από τον μέσο όρο. Πολύ κοντά στο θετικό μέγιστο είναι η μη ύπαρξη εμπειρίας κλοπής με 93%, ενώ η ικανοποίηση από  διοικητικές υπηρεσίες χτυπάνε κορυφή  ικανοποίησης με 79% (ελάχιστο ποσοστό: Σόφια 42%). Επίσης πάνω από τον μέσο όρο είναι και η αίσθηση ότι η Λευκωσία είναι ιδανική πόλη για οικογένειες, ηλικιωμένους και πρόσφυγες.

Τόσο το Ηράκλειο με 55%, όσο και η Λευκωσία με 65% βρίσκονται στην χαμηλότερη δεκάδα σε ότι αφορά πολιτιστικές υποδομές, με τη χαμηλότερη θέση να καταλαμβάνει η Βαλέτα με 40%.  Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους πράσινους χώρους, με το Ηράκλειο να  φτάνει στο 31% και τη Λευκωσία στο 54%, καθώς και με τους δημόσιους χώρους, με το Ηράκλειο να φτάνει στο 51% και τη Λευκωσία στο 57%.

Τι μας δείχνει η σχετική έρευνά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις   
Γραφιστική απεικόνιση αποτελεσμάτων για Αθήνα, Ηράκλειο, Λευκωσία, Κοπεγχάγη, Γενεύη

Το ερωτηματολόγιο των συνεντεύξεων περιλαμβάνει ερωτήσεις αξιολόγησης για τη γενικότερη ικανοποίηση των πολιτών σε διάφορες εκφάνσεις της αστικής ζωής: την περιβαλλοντική ποιότητα, τη μετακίνηση, την ασφάλεια, τη στέγαση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού, τους χώρους πρασίνου και τους δημόσιους χώρους, καθώς και για την  συμπεριληπτικότητα. Το δείγμα για την κάθε πόλη ήταν 700 ατόμων. H εργασία πεδίου ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου 2019 και έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαδραστικοί χάρτες, διαγράμματα, έκθεση και αναλυτικά στοιχεία είναι προσβάσιμα σε όλους στη σελίδα της Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν.

Πηγή φωτογραφίας: 1

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr