Search
Close this search box.
lux aeterna

Lux Aeterna: μία κινηματογραφικά εκρηκτική μπάλα φωτονίων.

Μετά τον βιασμό του Irréversible, τα ναρκωτικά του Enter the Void, το σεξ του Love ή το συλλογικό (κυριολεκτικό και μεταφορικό) bad trip του Climax, τo νέo έργο του σκηνοθέτη, Lux Aeterna, είναι τόσο ένα γεγονός όσο και ένας φόβος.

Ένας εξαιρετικός κινηματογραφιστής κι ένας ακόρεστος πειραματιστής της έβδομης τέχνης, ο Gaspar Noé έχει μερικές φορές χάσει τον δρόμο του ανάμεσα στις φιλοδοξίες και τις μεταφυσικές του αναζητήσεις. Μια τόσο απόλυτη όσο και αφελής αναζήτηση, με κορύφωση το Enter the Void, ένα βιρτουόζικο, αλλά «άπεπτο» άρωμα. Έκτοτε, το έργο του Νοέ σφίγγει γύρω από ιδέες, εξερευνώντας την αναπαράσταση της αγάπης ή βυθίζοντας το κοινό του στην ασφυξία.

Με το Lux Aeterna, σπρώχνει την αφηγηματική του τεχνική σε φαινομενική κακομεταχείριση, για να προσφέρει μια εκπληκτική αισθητηριακή και μεταφυσική έκρηξη. Σ’ αυτή την κινηματογραφική απόπειρα, ακολουθούμε μερικές ώρες στη ζωή ενός σετ καταδικασμένου σε μια συνολική αποκάλυψη, καθώς μία εμπρηστική σκηνοθέτης προσπαθεί να το ελέγξει. Δύο ηθοποιοί, η Béatrice Dalle και η Charlotte Gainsbourg βρίσκονται στο σετ για αυτή την επερχόμενη ταινία που σχετίζεται με την μυθολογία των μαγισσών. Η ιδέα για σχολιασμό μιας βιομηχανίας είναι καλή, ο τόνος συχνά έντονος, παρόλο που αυτή η πτυχή καταπίνει λίγο το πρώτο μέρος της πλοκής.

lux aeterna
“Το χάος είναι εδώ,”

Κατασκευαστική επιμέλεια

Με το Lux Aeterna, o σκηνοθέτης έχει πολλαπλασιάσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις τεχνολογικές προκλήσεις, προσφέροντας ισοδύναμο αντίκτυπο με τις υπόλοιπες ταινίες της φιλμογραφίας. Χρησιμοποιώντας τη split οθόνη για τη διάσπαση της σκηνής, η διαδικασία είναι και ένας φορέας ζάλης όταν ταυτόχρονες απόψεις αλληλεπικαλύπτονται, που σημαίνει ότι καθιστά φανερή/δυνατή και την οργή της σκηνής, αλλά και την διατήρηση του ενδιαφέροντος. Ακριβώς επειδή είναι μία από τις επιθυμίες του Νοέ: να δημιουργήσει ένα υλικό που αλληλεπιδρά φυσικά με το κοινό και για να δημιουργήσουμε καλύτερα ένα αντικείμενο που δύσκολα ταξινομείται, το οποίο απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στις αισθήσεις. Τα πάντα, σ’ αυτήν την πικάντικη κατασκευή, δεν είναι τίποτα άλλο παρά καθαρή και απλή κωμωδία, κυριολεκτικά σκηνοθετημένη και -στην πραγματικότητα- αναγκαστικά, εκ νέου παρουσιαζόμενη.

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι, το οποίο απολαμβάνει τα γνωστικά όρια στα οποία ωθεί την Σαρλότ Γκάινσμπουργκ, καθώς και τον θεατή/ταξιδιώτη που τη συνοδεύει. Ο Νοέ το επιτυγχάνει με μέθη, χάρη στη μορφή του έργου, μια βουτιά μόλις 50 λεπτών. Αυτό είναι επίσης το στοιχείο που σώζει την ταινία. Σώζεται από την απίστευτη πυκνότητά της, περιοριζόμενη από την κατάσταση της αδιάκριτης περιέργειας που της προσδίδει. Ο καθένας θα κρίνει εάν πρόκειται τελικά για μια visual καλλιτεχνική εγκατάσταση που είναι γεμάτη με οξύ ή για «κανονική» ταινία, αλλά κανείς δεν θα βγει άθικτος.

lux aeterna
“το χάος είναι τώρα.”

Εκρηκτική Ατμόσφαιρα

Αυτό που θα μπορούσε να είναι απλώς ένα φορμαλιστικό ή συμπεριφοριστικό τέχνασμα για τους απαιτητικούς θεατές ή τους οπαδούς του σκηνοθέτη μετατρέπεται γρήγορα σε μια «παραισθησιογόνο» μπάλα καταστροφής. Σε μια ταυτόχρονα χαοτική, άτακτη και παιχνιδιάρικη χειρονομία, που διακωμωδεί τις κινηματογραφικές του παραπομπές, οι οποίες εκρήγνυνται στην εικόνα, ενώ χλευάζει τη ματαιοδοξία των χαρακτήρων του και της παρέας τους. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι μια αναζωογονητική επιθετικότητα και, χωρίς να αποτελεί κάτι πολύ επιφανειακό, προσφέρει στον σκηνοθέτη μια «φωσφορίζουσα νέον» παιδική χαρά.

Χαρούμενη και εξαντλητική, η ταινία αφήνει ξαφνικά το όπλο της πλοκής για να μετατραπεί σε στροβοσκόπιο σάρκας και φωτονίων. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτή την θέαση είναι ακόμη πιο εκπληκτικά καθώς δεν γεννιούνται ούτε στο μυαλό ούτε στην καρδιά του θεατή. Γεννιούνται στην ίδια την επιφάνεια του κερατοειδούς του, που βομβαρδίζεται από μια σειρά εικόνων. Εικόνων που δεν έχουν άλλη επιθυμία παρά να δημιουργούν συνάψεις πρωτοφανών ερεθισμάτων.

lux aeterna
«Ένιωσα λοιπόν ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μια επιληπτική κρίση στο κοινό».

Lux Aeterna: Απολογισμός

Εν κατακλείδι, το Lux Aeterna λάμπει με τα γωνιακά του σχήματα, την μελέτη του κινηματογραφικού πλάνου και την απεριόριστη ενέργειά του. Μια νέα ταινία που παρατείνει για 51 ακόμα λεπτά το θεαματικό δείγμα του προηγούμενου Climax, ένα αριστούργημα που εξερευνά με απροσδόκητη φινέτσα τα χτυπήματα της ομαδικής υστερίας. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα δοκίμιο για το σεβασμό των πεποιθήσεων, την τέχνη του ηθοποιού και την τέχνη της κινηματογραφικής ταινίας.

Πηγές φωτογραφιών: IMDb

Κείμενο: Ελένη Κουκουρίκου (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr