Search
Close this search box.
δίκαιη ζωή

Κι όμως… η ζωή πολλές φορές είναι δίκαιη

Το άρθρο αυτό θα ξεκινήσει με μία παραδοχή που επιβεβαιώνει ότι η ζωή πολλές φορές είναι δίκαιη:

Όταν προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δούμε… αποτέλεσμα.

Κάποιος κάνει μία δουλειά. Μία οποιαδήποτε δουλειά. Κάποιος άλλος κάνει τα πάντα για να είναι ο καλύτερος σε αυτή τη δουλειά. Το πιθανότερο είναι η ζωή να επιστρέψει αποτελέσματα στον δεύτερο. Είναι γεγονός ότι πολλές φορές κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Όταν έχουμε την δυνατότητα να σταματήσουμε να τα κάνουμε, μπορούμε να τα αφήσουμε και να επιλέξουμε να κάνουμε κάτι που μας γεμίζει περισσότερο. Όταν δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα (συνήθως την έχουμε, απλά είναι δύσκολη η διαδικασία της αλλαγής), τότε η μοναδική μας επιλογή για να πάρουμε κάτι πίσω, να κερδίσουμε κάτι, είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Με λίγα λόγια, να δουλέψουμε σκληρά.

Ευτυχώς, δεν ζούμε σε έναν κόσμο όπου πρέπει να αλληλοσκοτωθούμε με σκοπό να ευδοκιμήσουμε. Η ευλογία των μοντέρνων καιρών στηρίζεται στην αφθονία των ευκαιριών. Ο καθένας μπορεί να διαπρέψει σε κάτι πολύ εξειδικευμένο και να ξεχωρίσει επειδή το κάνει καλά.

δίκαιη ζωή

Ωστόσο, οτιδήποτε είναι σε ζήτηση υπόκειται σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού. Τα καλύτερα είναι πάντα διαθέσιμα σε αυτούς που είναι πραγματικά πρόθυμοι να παλέψουν γι’ αυτά.

Μπορεί να θεωρούμε ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, φιλόδοξοι, εξαιρετικοί σε κάτι, παρόλα αυτά, αυτές οι αδρανείς πεποιθήσεις μας δεν αντικατοπτρίζουν πάντα τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπει ο κόσμος. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τόσο προσκολλημένοι στο πώς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να δουλεύει ο κόσμος, που είμαστε ανίκανοι να δούμε πώς δουλεύει στην πραγματικότητα. Όμως, το να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα μπορεί να είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την κατανόηση του κόσμου και μέσω αυτής, το εύρος των δυνατοτήτων μας.

Ενδέχεται να μην δουλεύετε όσο σκληρά νομίζετε κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να ισχύει για πολλούς ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές, αυτό οφείλεται σε πολυάριθμους παράγοντες. Μπορεί να μην μας αρέσει η δουλειά που κάνουμε κι έτσι να μην βλέπουμε τον λόγο για να δώσουμε το 100% μας. Μπορεί να μην βλέπουμε αποτελέσματα, να χάνουμε τα κίνητρά μας και να παύουμε να αποδίδουμε στο μέγιστο, ή μπορεί να μην έχουμε την διάθεση να ασχοληθούμε παραπάνω.

δίκαιη ζωή
Η ζωή σχετίζεται άμεσα με τις ευκαιρίες, γι’ αυτό και είναι δίκαιη

Η σκληρή δουλειά μπορεί να είναι κάτι αντικειμενικά δύσκολο, ωστόσο είναι πολύ καλύτερη από την εναλλακτική, εάν επιζητούμε μια «δίκαιη» ζωή.

Εάν δεν επενδύσουμε με σκληρή δουλειά, τότε η επιτυχία είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Στην τελική, το ζήτημα απλοποιείται σε δύο άξονες: Θέλεις να υπομείνεις τον πόνο της σκληρής δουλειάς; Ή θέλεις να υπομείνεις τον πόνο του να μετανιώνεις που δεν τα έδωσες όλα όταν είχες την ευκαιρία;

Η ζωή σχετίζεται άμεσα με τις ευκαιρίες, γι’ αυτό και είναι δίκαιη. Όσο περισσότερο ανοιχτός, διαθέσιμος και ενεργός είσαι, τόσες περισσότερες ευκαιρίες θα σου παρουσιαστούν. Δεν μετανιώνουμε για τις ευκαιρίες που αρπάξαμε, αλλά για αυτές που αφήσαμε.
Πολύ απλά, η εναλλακτική οδός δεν είναι συμβατή με το σενάριο της επιθυμητής ζωής.

Στην θεωρία αυτή βασίζεται και η συμβουλή του κωμικού ηθοποιού Στιβ Μάρτιν προς τους νέους κωμικούς:

«Να είστε τόσο καλοί που να μην μπορούν να σας αγνοήσουν».

Είναι απλώς αδύνατον να προσπαθείς να είσαι άψογος σε αυτό που κάνεις και αυτό να μην σου επιστραφεί, ως μεταφρασμένη επιτυχία και ευημερία. Η ζωή συνήθως είναι δίκαιη.
Ο Πίτερ Ντράκερ, ως γκουρού του μάνατζμεντ, διατύπωσε την ίδια σκέψη με διαφορετικό τρόπο:

«Αν είναι να κάνεις κάτι, κάνε το καλά ή άφησέ το».

Robin Sharma
Robin Sharma

Εφαρμόστε αυτή τη φιλοσοφία στη δουλειά. Εφαρμόστε τη στο σπίτι. Εφαρμόστε τη στην κοινότητά σας. Εφαρμόστε τη σε ολόκληρο τον κόσμο σας. Το θάρρος να παρουσιάζετε τα χαρίσματά σας και τις κορυφαίες δυνατότητές σας θα φέρει θαυμαστές ανταμοιβές. Τελικά, η ζωή είναι πάντα δίκαιη. Εμπιστευτείτε την. (Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «Για μια υπέροχη ζωή, μέρος 2ο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα)

Η ζωή ευνοεί τους αφοσιωμένους.

 

Κείμενο: Εύη Καλαϊτζή (Lavart)

 

Πηγές πληροφοριών: oliveremberton.com, medium.com, enallaktikidrasi.com

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr