Search
Close this search box.
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
Expanding Universe

Alphachanneling: o καλλιτέχνης που δημιουργεί εικόνες ολιστικής ρέουσας ηδονής

H ριζοσπαστικά ερωτική τέχνη ενός άντρα που δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του και ακούει στο καλλιτεχνικό όνομα Alphachanneling.

To instagram χωράει σε μία ζυγαριά με αρνητικές και θετικές πλευρές. Στην περίπτωση της τέχνης, αν προσεγγίσουμε το instagram από την θετική πλευρά, είναι βέβαιο πως αποτελεί ένα παράθυρο επικοινωνίας ανάμεσα σε καλλιτέχνες, έργα και κοινό. Η ελευθερία που παρέχει το instagram στον δημιουργό, να δημοσιοποιήσει ό, τι λογής έργο επιθυμεί και αντίστοιχα στον καθένα να αναζητήσει το έργο που έχει ανάγκη, το καθιστά ένα μέσο που έχει την δύναμη να φέρει στην επιφάνεια σπουδαία ταλέντα και δημιουργίες, τα οποία σε άλλη περίπτωση πιθανόν να μην έβρισκαν τον αντίκτυπο που τους αναλογεί.

Η περίπτωση του λογαριασμού με όνομα χρήστη @alphachanneling εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Διαχειριστής του λογαριασμού είναι ένα άντρας γεννημένος στην Ελβετία, που έχει όμως ως βάση του την Αμερική, και συγκεκριμένα το Oakland της Καλιφόρνια. Ο ίδιος επιλέγει να μην αναφέρεται πουθενά το όνομα του και το πρόσωπο του. Το Δεκέμβριο του 2014 ήταν η αρχή της δημοσιότητας του, καθώς το περιοδικό New York επικεντρώθηκε στις δημιουργίες του σε ένα άρθρο με τίτλο «Is There Great Art on Instagram?».

Ο Alphachanneling για να μην τα πολυλογούμε αποθεώνει την ηδονή. Σκοπός της ζωγραφικής του είναι η αποτύπωση της πράξης του έρωτα και της σεξουαλικής διάθεσης που καταλαμβάνει ολόκληρο τον καμβά κάθε έργου του. Ακόμα και στα έργα με λευκό φόντο, τύπου φιγούρες, η ενέργεια του σχεδίου του φτάνει σε κάθε άκρη του πλαισίου. Το σεξ αποποινικοποιείται και παίρνει ζωή στα έργα του.

The Wrestlers- Monotype by Alphachanneling
The Wrestlers- Monotype by Alphachanneling

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον καλλιτέχνη στην ευχαρίστηση της γυναικείας φιγούρας, κάτι που κάνει την μυστική προσωπικότητα του Alphachanneling ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς ο ίδιος είναι άντρας. Σπάνια συναντάμε έργα με επίκεντρο την γυναικεία ηδονή, πόσο μάλλον που έχουν πλαστεί από ανδρικό χέρι. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού όταν συναντά τέτοια έργα σκέφτεται πως μία γυναίκα κρύβεται από πίσω, διότι μόνο αυτή θα ήθελε – και θα ήξερε πως – να το αποτυπώσει. Ο Alphachanneling, λοιπόν, είναι η εξαίρεση του κανόνα και είναι μία «εξαίρετη» εξαίρεση. Η «άφυλη» ταυτότητα, επίσης, δεν προκαλεί καμία πόλωση προς αρσενικό ή θηλυκό. Καμία φαλλοκρατική οπτική, καμία επικράτηση.

Τα υλικά που επιλέγει να χρησιμοποιεί είναι μολύβια, μελάνια και νερομπογιές. Οι γραμμές που χαράσσει με το μολύβι ή που σχεδιάζει με τη νερομπογιά συνθέτουν γαλήνια σκηνικά πάθους. Έμπνευση του αποτελούν τεχνικές απεικόνισης από τον Ταοϊσμό, τον Ινδουισμό, τον Βουδισμό και Ταντρισμό. Σε αυτές τις ιδεολογίες η σεξουαλικότητα παρουσιάζεται ως μία έκφραση υψηλότερης πνευματικής σφαίρας.

Peach Tree Watercolor
Peach Tree Watercolor

H σύνθεση της ωμής γλυκύτητας του ζωικού ενστίκτου της αναπαραγωγής, της επιθετικότητας για την επιθυμία προς το άλλο, του πάθους να το κάνεις δικό σου διαδραματίζεται σε ψυχεδελικά μοτίβα. Ο συμβολισμός κυριαρχεί στα έργα του, ακόμα κι αν οι ερωτικές σκηνές που ζωγραφίζει χύνονται αυτούσιες πάνω στο έργο. Για παράδειγμα, ένας συμβολισμός που συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος των δημιουργιών του είναι τα άνθη στα σημεία των γεννητικών οργάνων. Οι πρωτογενείς ερωτογενείς ζώνες αντικαθιστώνται με λουλούδια, ένα ελκυστικό μέρος της φύσης που συμβολίζει την γονιμότητα, την δημιουργία, την κορύφωση (στο ζενίθ του άνθους). Ενημερωτικά, το στούντιο στο οποίο δουλεύει μοιάζει περισσότερο με θερμοκήπιο λόγω της παρουσίας των φυτών που το κοσμούν.

Η ερωτική πράξη απεικονίζεται ως κυκλική οντότητα, ως σύμπραξη που πραγματοποιείται σε αρμονία των δύο μερών (ή και παραπάνω). Αν και, όπως φαίνεται, έλκεται από την εντύπωση της γυναικείας ηδονής, ο ίδιος προσφέρει μια ισότητα ευχαρίστησης στα έργα του τόσο για ανδρικές μορφές, όσο και για τις γυναικείες. Τα χρώματα και οι γραμμές που τρέχουν στον καμβά του διακρίνουν τα σημεία που επιθυμεί να τονίσει. Τα σώματα και τα άκρα μακραίνουν και χύνονται, σαν σαν χορεύουν σε έναν ερωτικό ρυθμό τόσο τέτοια συγχρονισμένα το ένα με το άλλο.

Μια φράση που θα μπορούσε να υπογράφει τα έργα του είναι «η σύμπραξη παράλληλης λατρείας του απέναντι». Μορφές που φαίνεται να επιδίδονται σε ένα πνευματικό προσκύνημα και να φτάνουν σε μια ίδια συχνότητα συντονισμού εκτός πραγματικότητας, στο κανάλι της απόλαυσης. Εξού και το όνομα του «Alphachanneling». Σε αυτό το κανάλι συντονίζονται και όλα όσα περιβάλλουν τις φιγούρες που απεικονίζονται, η χλωρίδα και η πανίδα έχουν τον ρόλο τους σε αυτό, όλα είναι μέρος μιας «ιερής» στιγμής.

Ο ίδιος αντιλαμβανόμενος πως το κοινό του και οι ακόλουθοι της τέχνης του πολλαπλασιάζονται αποφάσισε να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο που περιλαμβάνει μία συλλογή από τα ερωτικά του έργα τυπωμένη στις σελίδες του. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Utopian Erotic», δύο λέξεις που σκιαγραφούν τέλεια το σύμπαν του Alphachanneling. Εκτός αυτού, ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα merch στο site του με αφίσες, κονκάρδες, μπλουζάκια, πάζλ κ.α.

Πηγή φωτογραφιών: alphachanneling.com

Κείμενο: Λένα Ζετσίδου (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr