Search
Close this search box.
Μόνα Λίζα επίθεση

7 διάσημες επιθέσεις σε έργα τέχνης – Κλασικός στόχος η Μόνα Λίζα

Η Μόνα Λίζα, που αποτελεί συχνό στόχο, δέχθηκε πρόσφατα επίθεση από ακτιβιστές της Riposte Alimentaire.

Το περιστατικό αυτό εντάσσεται σε μια σειρά επιθέσεων σε διάσημα έργα τέχνης, όπως ένας Μονέ στη Γερμανία και ένας Κλιμτ στη Βιέννη, όπου χρησιμοποιήθηκαν διάφορες ουσίες όπως πουρές πατάτας και λάδι.

Λόγω του ότι η Μόνα Λίζα βρίσκεται πίσω από αλεξίσφαιρο γυαλί, παρέμεινε άθικτη σε αυτή την περίπτωση. Οι περιβαλλοντολόγοι συχνά επιλέγουν προστατευμένα έργα για να αποφύγουν εσκεμμένα τη φθορά.

Με την πάροδο των ετών, η τέχνη έχει δεχθεί επιθέσεις για διάφορους λόγους, μερικές φορές λόγω ψυχικής ασθένειας ή ως μορφή διαμαρτυρίας ή καλλιτεχνικής έκφρασης. Προκύπτει η συζήτηση για το κατά πόσον ένας τέτοιος βανδαλισμός μπορεί να θεωρηθεί η ίδια η τέχνη ή ένα αποτελεσματικό μέσο για την επισύναψη της προσοχής σε ζητήματα. Παρ’ όλα αυτά, τα περιστατικά αυτά αναμφισβήτητα προσελκύουν την προσοχή, προκαλώντας συζητήσεις όπως αυτή που διεξάγουμε τώρα.

Πίνακας της Ημέρας: Το «Πολύπτυχο της Γάνδης» – Οι λεπτομέρειες του Γιαν βαν Άικ που μας άφησαν άναυδους

Ακολουθούν επτά περιπτώσεις επιθέσεων σε έργα τέχνης, είτε για λόγους διαμαρτυρίας είτε για καλλιτεχνικούς σκοπούς:

1. Η Μόνα Λίζα

Πηγή φωτογραφίας

Ο διασημότερος πίνακας του Ντα Βίντσι έχει δεχθεί επίθεση πολλές φορές, μεταξύ άλλων με οξύ και πέτρα το 1956 και με σπρέι το 1974 κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας, όπου έλαβε χώρα όταν ο πίνακας περιόδευε στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο το 1974  για τα μέτρα ελέγχου του πληθυσμού.
– Το 2009, μια Ρωσίδα πέταξε ένα φλιτζάνι τσαγιού στον πίνακα, αφού της αρνήθηκαν τη γαλλική υπηκοότητα.
– Το 2022, μια περιβαλλοντική ακτιβίστρια λέρωσε τη Μόνα Λίζα με κέικ.

2. Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ

Πηγή φωτογραφίας

Πρόσφατα στοχοποιήθηκε από διαδηλωτές στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου χρησιμοποιώντας σούπα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Frieze 2022.

Είναι ακτιβισμός να πετάς σούπα στον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ; (Βίντεο)

3. Η Γκερνίκα του Πικάσο

Πηγή φωτογραφίας

Βάφτηκε με σπρέι με το “KILL LIES ALL” από τον Tony Shafrazi στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση ενός καταδίκου για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

4. Η σύνθεση του Μοντριάν με το κόκκινο, το λευκό και το μπλε

Πηγή φωτογραφίας

Βανδαλίστηκε με εμετό από έναν φοιτητή τέχνης, τον Jubal Brown, το 1996 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ισχυριζόμενος ότι το έργο τον αρρώστησε.

5. Ο Λευκός Σταυρός του Καζιμίρ Μάλεβιτς

Πηγή φωτογραφίας

Το 1997, ο καλλιτέχνης της περφόρμανς Alexander Brener έγραψε ένα πράσινο σύμβολο δολαρίου πάνω στο έργο του Καζίμιρ Μάλεβιτς “Ο Λευκός Σταυρός”. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί σε πέντε μήνες φυλάκιση. στην υπεράσπισή του, ο Μπρένερ δήλωσε: “Ο σταυρός είναι σύμβολο πόνου, το σύμβολο του δολαρίου σύμβολο εμπορίου και εμπορευμάτων. Αυτό που έκανα δεν ήταν ενάντια στον πίνακα. Θεωρώ την πράξη μου ως διάλογο με τον Μάλεβιτς

6. Το συντριβάνι του Ντουσάμπ

Πηγή φωτογραφίας

Ο εμετός δεν είναι το μόνο σωματικό υγρό που έχει χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις σε έργα τέχνης. το 1993, ο Γάλλος καλλιτέχνης  Pierre Pinoncelli ούρησε στο περίφημο Σιντριβάνι του Marcel Duchamp. Για να είμαστε δίκαιοι, το έργο είναι ένα ουρητήριο, οπότε ήταν ίσως αναπόφευκτο ότι κάποιος θα προσπαθούσε. Στην πραγματικότητα, ο Brian Eno ισχυρίζεται επίσης ότι ούρησε στο readymade του Duchamp. Ωστόσο, ο Pinoncelli πήρε μαζί και ένα σφυρί, κερδίζοντας έναν μήνα φυλάκισης και ένα πρόστιμο. Δεν πτοήθηκε, προσπάθησε ξανά στο Centre Pompidou το 2006, καταστρέφοντας το ουρητήριο. Αργότερα προχώρησαν σε εργασίες αποκατάστασης.

7. How Ya Like Me Now? του David Hammons

Πηγή φωτογραφίας

Το έργο του David Hammons “How Ya Like Me Now?” είναι ένα πορτρέτο του μαύρου πολιτικού Jesse Jackson, αλλά με λευκό δέρμα, το οποίο ο καλλιτέχνης σκόπευε να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις περί φυλής. Ωστόσο, το μεγάλο έργο δέχθηκε επίθεση με βαριοπούλες όταν εκτέθηκε στην Ουάσινγκτον το 1989, προφανώς από ανθρώπους που παρεξήγησαν την πρόθεση των καλλιτεχνών. Αφού επισκευάστηκε, ο Χάμονς, αποφάσισε να συμπεριλάβει τις βαριοπούλες ως μέρος του έργου, τοποθετώντας τες στο έδαφος γύρω από αυτό.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Έσωσε έναν πίνακα που είχαν καταστρέψει οι Ναζί!

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr