Search
Close this search box.
Πίνακας της Ημέρας: Το «Πολύπτυχο της Γάνδης» - Οι λεπτομέρειες του Γιαν βαν Άικ που μας άφησαν άναυδους

Πίνακας της Ημέρας: Το «Πολύπτυχο της Γάνδης» – Οι λεπτομέρειες του Γιαν βαν Άικ που μας άφησαν άναυδους

Ο Πίνακας που εστιάζουμε σήμερα είναι το φημισμένο πολύπτυχο έργο, «Πολύπτυχο της Γάνδης» των αδελφών van Eyck, Hubert και Jan.

5 Πίνακες ζωγραφικής που συνδέονται με ψυχικές διαταραχές

 

Το κορυφαίο αναγεννησιακό έργο «Πολύπτυχο της Γάνδης» καθρεπτίζει την καλλιτεχνική λαμπρότητα των δύο ζωγράφων. Ολοκληρώθηκε γύρω στο 1432 και αποτελείται από 12 πίνακες με θέμα«Προσκύνηση του Μυστικού Αμνού», μια αναπαράσταση του Ιησού Χριστού ως του Αμνού του Θεού.

Στην καρδιά του πολύπτυχου βρίσκεται ο κεντρικός πίνακας, ο οποίος αναδεικνύει τη στιγμή του προσκυνήματος που αποτελείται από περίπλοκες απεικονίσεις προφητών, αγγέλων και των 12 Αποστόλων. Η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή, επιδεικνύοντας την απαράμιλλη δεξιοτεχνία των αδερφών van Eyck στις τεχνικές ελαιογραφίας. Η χρήση υαλοπινάκων δημιουργεί φωτεινά εφέ και η απόδοση υφών, από υφάσματα έως φυσικά στοιχεία, εκτελείται με εξαιρετική ακρίβεια. Είναι σαν μια περίπλοκη ταινία που δεν γίνεται ποτέ βαρετή: όσο περισσότερο τη βλέπεις, τόσο πιο έξυπνες λεπτομέρειες ανακαλύπτεις.

Για παράδειγμα, στον πίνακα με τους αγγέλους που τραγουδούν, ο άγγελος μπροστά φοράει μια μπλε καρφίτσα, πάνω στην οποία είναι ζωγραφισμένη μια αντανάκλαση του παραθύρου του παρεκκλησίου του Vijd. Αυτό το παρεκκλήσι είναι η αρχική τοποθεσία στον καθεδρικό ναό του St. Bavo για την οποία προοριζόταν το τρίπτυχο. Καθώς ζωγράφιζε το αριστούργημά του, ο Jan Van Eyck έλαβε υπόψη του και την πρόσπτωση του φωτός στο συγκεκριμένο μέρος. Μοναδικό, έτσι; Το ίδιο εφαρμόζεται σε όλο το έργο, δηλαδή το φως είναι προσαρμοσμένο στην πρόπτωση των ηλιαχτίδων που εισβάλλουν από το συγκεκριμένο παράθυρο απέναντι από το οποίο τοποθετήθηκε το έργο όταν ολοκληρώθηκε.

Πίνακας της Ημέρας: Το «Πολύπτυχο της Γάνδης» - Η λεπτομέρειες του Γιαν βαν Άικ που μας άφησαν άναυδους
Η αντανάκλαση του παραθύρου στην καρφίτσα του Αγγέλου

Οι αδελφοί van Eyck δημιούργησαν αυτό το πολύπτυχο όχι μόνο ως θρησκευτικό έργο τέχνης αλλά ως ένα μέσο για μια βαθιά εξερεύνηση της θεολογίας και της πνευματικότητας.

Ωστόσο, το έργο βρέθηκε αντιμέτωπο με αντίξοες συνθήκες ανά τα χρόνια. Εκλάπη τόσο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλώντας κάθε φορά διεθνή κατακραυγή. Ευτυχώς, το πολύπτυχο ανακτήθηκε και έγιναν σχολαστικές προσπάθειες αποκατάστασης για να διατηρηθεί η ακεραιότητά του.

Πίνακας της Ημέρας: Το «Πολύπτυχο της Γάνδης» - Η λεπτομέρειες του Γιαν βαν Άικ που μας άφησαν άναυδους

Σήμερα, βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του St. Bavo στη Γάνδη, στο Βέλγιο. Ωστόσο, λόγω της ευαίσθητης φύσης του, ορισμένο κομμάτια εκτίθενται ως αντίγραφα για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτού του πολιτιστικού θησαυρού. Η διαρκής κληρονομιά του δεν στέκει μόνο στην αισθητική του λάμψη αλλά και στους πλούσιους συμβολισμούς που συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν και να εμπνέουν τους λάτρεις της τέχνης και τους μελετητές, παρέχοντας ένα παράθυρο στις βαθιές καλλιτεχνικές και πνευματικές εκφράσεις της Βόρειας Αναγέννησης.

Πηγή φωτογραφιών: 1,2

Οι 8 παλαιότεροι πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr