Search
Close this search box.
12 «κακοί» από βιβλία που όλοι αγαπήσαμε - Τελικά έχουν κι αυτοί τη δική τους χάρη

12 «κακοί» από βιβλία που όλοι αγαπήσαμε – Τελικά έχουν κι αυτοί τη δική τους χάρη

Οι «κακοί» των βιβλίων είναι λίγο παρεξηγημένοι. Χωρίς τους «κακούς» δεν θα είχαμε ιστορία και χωρίς αυτούς οι ήρωές μας δεν θα αναδεικνύονταν ποτές ως τέτοιοι. Μήπως τελικά, πρέπει να τους αγαπήσουμε λίγο παραπάνω και να δούμε λίγο πιο πέρα από την παιδική μας επιθυμία να τους κατατροπώσουμε; Χριστούγεννα έρχονται, εξάλλου…

Σε ποια χώρα έχουν ως έθιμο να χαρίζουν βιβλία τα Χριστούγεννα; Οι μεγαλύτεροι βιβλιολάτρες!

Βιβλία που μας μεγάλωσαν, με τα οποία έχουμε αναμνήσεις, αποκτήσαμε ήρωες και όνειρα. Όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χωρίς τις «κακές» φιγούρες τους δεν θα είχαν την ίδια ελκυστικότητα. Οι «κακοί» είναι που αναζωπυρώνουν την πλοκή και αυξάνουν την αγωνία για το τέλος. Οι ανταγωνιστές χαρακτήρες, αν και σε πρώτη ματιά φαίνεται πως παλεύουν το καλό και θέλουν να το καταπατήσουν, σε μια δεύτερη ματιά κουβαλάνε στοιχεία, τα οποία μεγαλώνοντας τα αξιολογούμε λίγο περισσότερο. Παρακάτω, αναφέρουμε τα καλά στοιχεία από 12 κακούς, από βιβλία που άφησαν εποχή.

Λόρντ Βόλντεμορτ (Χάρι Πότερ, Τζόαν Ρόουλινγκ)
Ο Βόλντεμορτ διέθετε τεράστια αποφασιστικότητα και στρατηγική λαμπρότητα. Το χάρισμά του του εξσφάλισε πολλούς οπαδούς , επιδεικνύοντας τις ηγετικές του ικανότητες. Παρά την κακία του, η φιλοδοξία του και η ακλόνητη επιδίωξη της υπεροχής έδειξαν ένα επίπεδο αφοσίωσης που, σε άλλο πλαίσιο, θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιοθαύμαστο.

Σάουρον (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν)
Η μαεστρία του Σάουρον στις σκοτεινές τέχνες και την ηγεσία ανέδειξαν τη διάνοια και την οργανωτική του ικανότητα. Η ικανότητά του να χειραγωγεί και να σφυρηλατεί ισχυρές συμμαχίες έδειξε ένα στρατηγικό μυαλό. Σε μια διαφορετική αφήγηση, η δέσμευσή του για τάξη και κυριαρχία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα βασικό στοιχείο οραματισμού.

Κόμης Δράκουλας (Δράκουλας, Μπραμ Στόκερ)
Η εκλέπτυνση και η γοητεία του Δράκουλα έρχονται σε αντίθεση με την τερατώδη φύση του. Ένας χαρισματικός ευγενής που διέθετε μια τραγική κομψότητα. Τα ένστικτα επιβίωσης και η προσαρμοστικότητά του δείχνουν ευφυΐα. Η γοητεία του Δράκουλα, σε συνδυασμό με την πονηριά του, τον έκαναν μια σαγηνευτική φιγούρα παρά τις κακόβουλες πράξεις του.

Ιάγος (Οθέλλος, Ουίλιαμ Σαίξπηρ)
Η ευφυΐα και η τακτική δεινότητα του Ιάγου ήταν εμφανείς, κυρίως για τη τη χειραγώγηση των γύρω του. Η ικανότητά του να εκμεταλλεύεται τις ανθρώπινες αδυναμίες έδειξε μια βαθιά κατανόηση της ψυχολογίας. Σε ένα άλλο πλαίσιο, η πονηριά και η επινοητικότητα του θα μπορούσαν να έχουν επαινεθεί ως χαρακτηριστικά ενός ικανού στρατηγού.

Ντολόρες Άμπριτζ (Χάρι Πότερ, Τζόαν Ρόουλινγκ)
Η ακλόνητη αφοσίωση της Άμπριτζ στην εξουσία επέδειξε πειθαρχία και τάξη. Οι διοικητικές της ικανότητες ήταν αποτελεσματικές. Σε διαφορετικό ρόλο, η δέσμευσή της αυτή θα μπορούσε να ήταν ένα πλεονέκτημα. Ο πολύπλοκος χαρακτήρας της προκαλούσε τόσο την απώθηση όσο και την αναγνώριση των δυνατοτήτων της.

Σέρσει Λάνιστερ (Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν)
Η προστασία που δείχνει η Σέρσει για την οικογένειά της υπογραμμίζουν την αφοσίωσή της. Σε μια διαφορετική αφήγηση, η αποφασιστικότητα και η ανθεκτικότητά της θα μπορούσαν να είχαν θαυμαστεί. Ο πολύπλευρος χαρακτήρας της αποκάλυψε ένα συνδυασμό αρετών, αλλά και ελαττωμάτων.

Νοσοκόμα Μίλντρεντ Ρέιτσεντ (Στη Φωλιά του Κούκου, Κεν Κίζι)
Η δέσμευση της Ρέιτσεντ για τάξη και έλεγχο αντανακλούσε την επιθυμία της για σταθερότητα. Οι οργανωτικές της ικανότητες και η ικανότητά της να διατηρεί την πειθαρχία, αν και καταπιεστικές, ανέδειξαν τις ηγετικές της ιδιότητες. Σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, η αφοσίωσή της στη διατήρηση της τάξης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πολύτιμο στοιχείο και όχι αρνητικό.

Χάμπερτ Χάμπερτ (Λολίτα, Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ)
Το διανοητικό βάθος και η γλωσσική ικανότητα του Χάμπερτ ήταν εμφανή στην αφήγηση Ναμπόκοφ. Τα περίπλοκα συναισθήματα και η αυτογνωσία του προσθέτουν ενδιαφέρουσες πτυχές στον χαρακτήρα του. Σε μια άλλη ιστορία, η ευγλωττία και η ενδοσκόπησή του μπορεί να είχαν θαυμαστεί, αν και οι πράξεις του θα παρέμεναν κατακριτέες.

Κάπτεν Χουκ (Πίτερ Παν, Τζέιμς Μάθιου Μπάρι)
Το αίσθημα τιμής του Κάπτεν Χουκ και η προσήλωση στις πειρατικές παραδόσεις ανέδειξαν τον αυθεντικό χαρακτήρα του. Το στρατηγικό του μυαλό και η επινοητικότητα του στην καταδίωξη του Πίτερ Παν καθρεφτίζουν την αποφασιστικότητα. Σε μια διαφορετική ιστορία, το χαρισματικό του μυαλό μπορεί να τον έκανε μια πιο συμπαθητική φιγούρα.

Η Λευκή Μάγισσα, Τζάντις (Τα Χρονικά της Νάρνια, Κλάιβ Στέιπλς Λιούις)
Η μαγική ανδρεία και η φιλοδοξία της Jadis ήταν αξιοσημείωτες. Η δέσμευσή της να προστατεύσει τον κόσμο της, αν και με τυραννικά μέσα, αποκάλυψε μια έντονη αίσθηση καθήκοντος. Σε ένα άλλο πλαίσιο, οι μαγικές της ικανότητες και η αποφασιστικότητά της θα μπορούσαν να τιμηθούν ως ιδιότητες ενός ισχυρού και οραματιστή ηγέτη.

Ο Μεγάλος Αδερφός (1984, Τζορτζ Όργουελ)
Η πανταχού παρουσία και ο έλεγχος του Big Brother αντανακλούν ένα αποτελεσματικό αυταρχικό καθεστώς. Η ικανότητα διατήρησης της τάξης μέσω της επιτήρησης και της προπαγάνδας απέδειξε οργανωτική ικανότητα. Σε μια διαφορετική αφήγηση, οι προσπάθειές του να εξαλείψει τη διαφωνία και να διατηρήσει τη σταθερότητα μπορεί να θεωρούνταν μια ρεαλιστική διακυβέρνηση.

Ουράια Χιπ (Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Τσαρλς Ντίκενς)
Η πονηριά και η ικανότητα του Ουράια Χιπ να χειρίζεται καταστάσεις έδειξαν μια έντονη κατανόηση της κοινωνικής δυναμικής. Η προσαρμοστικότητά του και η επινοητικότητα του να ανέβει στην κοινωνική κλίμακα επιδεικνύουν ανθεκτικότητα. Σε μια διαφορετική ιστορία, η φιλοδοξία και το στρατηγικό μυαλό του θα μπορούσαν να έχουν επαινεθεί ως χαρακτηριστικά ενός αποφασιστικού ατόμου.

Πηγή εξωφύλλου

10 βιβλία που κατέστρεψαν τον κόσμο: Πού το πάει ο Benjamin Wiker;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr