Search
Close this search box.
Δράκουλας

Δράκουλας: Οι επιστολές του έδειξαν πως έπασχε από σπάνια ασθένεια

Ο Βλαντ ο Δράκουλας έπασχε από αιμολακρία. Άραγε αυτή η ασθένεια να ήταν ένας από τους κύριους τροφοδότες του μύθου του μέσα στην ιστορία;

Ο Κόμης Δράκουλας αντικείμενο έρευνας από την επιστημονική κοινότητα. Μια χημική ανάλυση που διεξήχθη σε επιστολές που αποδίδονται στην ιστορική προσωπικότητα που πιστεύεται ότι ενέπνευσε τον φανταστικό βρικόλακα Δράκουλα, τον Vlad Drăculea (επίσης γνωστό ως Vlad the Impaler), αποκάλυψε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πιθανές συνθήκες υγείας του. Ο ηγεμόνας της Βλαχίας του 15ου αιώνα, γνωστός για τη βίαιη βασιλεία του, μπορεί να έπασχε από μια πάθηση γνωστή ως αιμολακρία, η οποία προκαλεί την εμφάνιση αίματος στα δάκρυα. Η έρευνα, με επικεφαλής τη χημικό Maria Gaetana Giovanna Pittalà από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια στην Ιταλία, σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια να χυθεί φως στην κατάσταση της υγείας του Βλαντ Δράκουλα μέσω χημικής ανάλυσης των γραπτών του.

Τί ειναι το σπήλαιο του Πλάτωνα; Πλήρης αποκωδικοποίηση

Αν και η ζωή και η δράση του Βλαντ Ντρακούλα έχουν καταγραφεί και συχνά υπερτονιστεί, ορισμένες λεπτομέρειες παραμένουν ασύλληπτες. Η ομάδα του Pittalà επικεντρώθηκε στις επιστολές του ως πιθανή πηγή κρυφών πληροφοριών. Οι επιστολές αυτές, ηλικίας άνω των πέντε αιώνων, υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με ένα ειδικό φιλμ αιθυλενίου-οξικού βινυλίου για την εξαγωγή πρωτεϊνών και μορίων χωρίς να καταστραφούν τα εύθραυστα έγγραφα. Η φασματομετρία μάζας αποκάλυψε χιλιάδες πεπτίδια και πρωτεΐνες. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν πρωτεΐνες που σχετίζονται με αναπνευστικές διαταραχές και φλεγμονώδεις διεργασίες, υποδεικνύοντας πιθανά δερματικά ή αναπνευστικά προβλήματα στον ηγεμόνα.

Δράκουλας

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης πεπτίδια που συνδέονται με πρωτεΐνες του αίματος, καθώς και εκείνα που συνδέονται με τον αμφιβληστροειδή και τα δάκρυα, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση με τη φημολογούμενη έννοια του Βλαντ Δράκουλα που κλαίει δάκρυα αίματος. Αν και δεν είναι πειστικές αποδείξεις, τα ευρήματα προσδίδουν αξιοπιστία στην έννοια. Πέρα από την προσωπική υγεία του Vlad Drăculea, η έρευνα παρείχε ένα παράθυρο στον μικροβιακό κόσμο του 15ου αιώνα, αποκαλύπτοντας βακτήρια, ιούς, μύκητες και έντομα που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Η μελέτη αναδεικνύει τις δυνατότητες αυτής της τεχνικής να αποκαλύπτει κρυφές πτυχές ιστορικών περιόδων και υπόσχεται πολύτιμες γνώσεις για το παρελθόν.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα, που δημοσιεύεται στο Analytical Chemistry, δείχνει πώς ο γάμος της ιστορικής ανάλυσης και της τεχνολογίας αιχμής μπορεί να φωτίσει τα μυστήρια του παρελθόντος και να φέρει σε μεγαλύτερη εστίαση ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Βλαντ Δράκουλας.

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Αποκαλύπτοντας το μυστήριο και την ιστορία του πίνακα Salvator Mundi 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr