Search
Close this search box.
Ισλανδία βιβλία Jolabokaflod

Σε ποια χώρα έχουν ως έθιμο να χαρίζουν βιβλία τα Χριστούγεννα; Οι μεγαλύτεροι βιβλιολάτρες!

Κι όμως εκδίδει περισσότερα βιβλία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και αγαπάει τη λογοτεχνία όσο λίγοι στην Ευρώπη. Το έθιμο Jolabokaflod ήταν φυσικό επακόλουθο. Για ποια χώρα μιλάμε;

Φανταστείτε το: μια ζεστή χειμωνιάτικη νύχτα, ο ήχος του τζακιού και η χαρά του ξετυλίγματος ενός καινούργιου βιβλίου. Στην Ισλανδία, αυτό δεν είναι αποκύημα της φαντασίας- πρόκειται για μια αγαπημένη παράδοση γνωστή ως Jolabokaflod ή “χριστουγεννιάτικη πλημμύρα βιβλίων”. Πολύ πέρα από τις συνηθισμένες εορταστικές εκδηλώσεις, το Jolabokaflod αποτυπώνει την ουσία της βαθιάς αγάπης της Ισλανδίας για τη λογοτεχνία και την αφήγηση, καθιστώντας την παραμονή των Χριστουγέννων έναν λογοτεχνικό παράδεισο.

Η ουσία του Jolabokaflod

Το  Jolabokaflod  ενσαρκώνει το πνεύμα της ζεστής ατμόσφαιρας, την απόλαυση του να δίνεις και να παίρνεις και την αγνή αγάπη για την ανάγνωση. Αυτή η ισλανδική παράδοση της παραμονής των Χριστουγέννων περιστρέφεται γύρω από την ανταλλαγή βιβλίων, η οποία συμπληρώνεται από απολαυστικές λιχουδιές, όπως ζεστό κακάο, ισλανδικές σοκολάτες ή ακόμη και μια ειδική μπύρα. Οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται αυτή τη μαγευτική νύχτα για να μοιραστούν τη χαρά της λογοτεχνίας, δημιουργώντας αναμνήσεις που μένουν.

Η Lavart προτείνει: 10 υπέροχα βιβλία που ο κάθε φιλότεχνος θα λατρέψει!

Πότε γίνεται το Jolabokaflod 

Σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα της εορταστικής περιόδου της Ισλανδίας, το Jolabokaflod ξεδιπλώνει τη μαγεία του την παραμονή των Χριστουγέννων, ακριβώς στις 24 Δεκεμβρίου. Σε αυτό το ήσυχο βράδυ, οι Ισλανδοί ανταλλάσσουν βιβλία, βυθίζοντας τους εαυτούς τους στην απόλαυση της ανάγνωσης. Ενώ τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μόνο μια μέρα σε πολλά μέρη, στην Ισλανδία, είναι μια εποχή που αρχίζει στις αρχές Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τη Δωδεκάτη Νύχτα στις 6 Ιανουαρίου.

Αποκαλύπτοντας την ιστορία του Jolabokaflod 

Οι ρίζες του Jolabokaflod διεισδύουν στη μοναδική ιστορία και τη λογοτεχνική κληρονομιά της Ισλανδίας. Η παράδοση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια εποχή οικονομικών περιορισμών σε όλη την Ευρώπη, καθιστώντας τα βιβλία ένα προσιτό και πολύτιμο δώρο. Η επίσημη αρχή έγινε το 1944, όπου συνέπεσε με την ανεξαρτησία της Ισλανδίας από τη Δανία, και σηματοδοτήθηκε από το ντεμπούτο του “Bókatíðindi”, ενός καταλόγου που απαριθμούσε τα νέα βιβλία για την εορταστική περίοδο, πυροδοτώντας την παράδοση της εορταστικής δωρεάς βιβλίων.

Ωστόσο, η συγγένεια της Ισλανδίας με τις ιστορίες χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, με την προφορική μετάδοση των Ισλανδικών Σάγκων. Το Jolabokaflod  δεν είναι μια πρόσφατη εκστρατεία αλφαβητισμού, αλλά μια φυσική εξέλιξη μιας κοινωνίας με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στον κόσμο κατά τον 20ό αιώνα.

Το πάθος της Ισλανδίας για τα βιβλία

Η αγάπη της Ισλανδίας για τα βιβλία είναι βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό της. Με ποσοστό αλφαβητισμού σχεδόν 100%, οι Ισλανδοί δεν διαβάζουν απλώς – ασχολούνται παθιασμένα με τη λογοτεχνία. Περίπου 1 στους 10 Ισλανδούς θα εκδώσει ένα βιβλίο κατά τη διάρκεια της ζωής του και το ένα τρίτο του πληθυσμού διαβάζει καθημερινά. Η πλούσια λογοτεχνική κουλτούρα του έθνους ανάγεται στο 1786, όταν ιδρύθηκε η πρώτη ισλανδική βιβλιοθήκη, μια εποχή που τα βιβλία ήταν απαραίτητα για την αυτο – επιμόρφωση.

Στη σύγχρονη εποχή, η ανάγνωση παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ισλανδικής ζωής, με το 97% των σπιτιών να φιλοξενεί τουλάχιστον ένα βιβλίο. Το Jolabokaflod  ενισχύει αυτόν τον λογοτεχνικό ενθουσιασμό, μετατρέποντας την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μαγική στιγμή για τις οικογένειες που ξετυλίγουν και μοιράζονται νέα βιβλία, καλλιεργώντας την αγάπη για το διάβασμα σε όλες τις γενιές.

Ισλανδία βιβλία Jolabokaflod
Συγκλονιστικά στοιχεία για τους Ισλανδούς και τα βιβλία

– Η Ισλανδία εκδίδει περισσότερα βιβλία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με το 80% των ετήσιων πωλήσεων βιβλίων να πραγματοποιείται κατά την περίοδο Jolabokaflod.
– Η παράδοση της “kvöldvaka”, της βραδινής αφήγησης και της ανάγνωσης, έχει καθοριστική σημασία για την εκπαίδευση και τον αλφαβητισμό.
– Κατά μέσο όρο, οι Ισλανδοί διαβάζουν 2,3 βιβλία το μήνα, με τις γυναίκες και τις οικογένειες με παιδιά να είναι οι πιο μανιώδεις αναγνώστες.
– Ένας σημαντικός αριθμός Ισλανδών νέων διαβάζει σε άλλες γλώσσες εκτός της ισλανδικής.
– Το 76% των Ισλανδών πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ισλανδική λογοτεχνία να έχει πρόσβαση σε δημόσια υποστήριξη και χρηματοδότηση.

Ποια βιβλιοθήκη χωράει περισσότερα από 1,35 εκατομμύρια βιβλία; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr