Search
Close this search box.
Βαν Γκογκ αυτί

Όταν ο Βαν Γκογκ πήρε ένα ξυράφι και έκοψε το αυτί του – Ένας σοκαριστικός ακρωτηριασμός

Μια πράξη που προπαθεί να βρει ερμηνεία ακόμη και σήμερα! Τί οδήγησε τον Βαν Γκογκ να ακρωτηριάσει μέλος του σωματός του;

Την παραμονή της παραμονής των Χριστουγέννων του 1888 στην Αρλ της Γαλλίας, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος, διέπραξε τη σοκαριστική πράξη να κόψει το αριστερό του αυτί με ένα ξυράφι που είχε στο κομοδίνο του. Τα ακριβή κίνητρα πίσω από αυτόν τον αυτοακρωτηριασμό παραμένουν αντικείμενο συνεχούς συζήτησης, με θεωρίες που κυμαίνονται από την κατάθλιψη και τη σεξουαλική απογοήτευση έως τις πιθανές επιδράσεις του αψέντι ή των τοξικών χρωμάτων που κατανάλωσε.

Το επεισόδιο ακολούθησε μια έντονη διαφωνία μεταξύ του Βαν Γκογκ και του ζωγράφου Paul Gaugin, ο οποίος είχε φτάσει στην Αρλ νωρίτερα εκείνο το έτος μετά από επιμονή του Theo, αδελφού του Βαν Γκογκ και εμπόρου τέχνης. Οι δύο καλλιτέχνες, που συχνά ζωγράφιζαν μαζί, βίωναν κατά καιρούς έντονες διαμάχες.

Πίνακας της Ημέρας: Το «Πολύπτυχο της Γάνδης» – Οι λεπτομέρειες του Γιαν βαν Άικ που μας άφησαν άναυδους

 

Τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου ο Βαν Γκογκ και ο Γκογκέν ενεπλάκησαν σε έντονο καυγά μετά από μια συνάντηση μεθυσμένων, με αποκορύφωμα τη δραστική πράξη αυτοτραυματισμού του Ολλανδού ζωγράφου. Η Bernadette Murphy, Ιρλανδή ιστορικός τέχνης, ερεύνησε τα μυστήρια γύρω από αυτό το γεγονός, διαλύοντας τις μακροχρόνιες αντιφάσεις, ερευνώντας σχολαστικά πρωτογενείς πηγές, συμπεριλαμβανομένης μιας επιστολής του 1955 με ένα διάγραμμα που σχεδίασε ο θεράπων ιατρός του Βαν Γκογκ, Félix Rey. Το σχέδιο αυτό επιβεβαίωσε ότι ο Βαν Γκογκ είχε πράγματι αποκόψει ολόκληρο το αυτί του και όχι μόνο τον λοβό.

Επιπλέον, η έρευνα του Murphy κατέρριψε τον μύθο γύρω από τον παραλήπτη του κομμένου αυτιού του Βαν Γκογκ, αποκαλύπτοντας ότι η εν λόγω γυναίκα δεν ήταν μια πόρνη με το όνομα Rachel, αλλά μια καθαρίστρια με το όνομα Gabrielle. Μέσα από τα αρχεία απογραφής και τις μαρτυρίες των άμεσων απογόνων, ο Murphy αποκάλυψε την πραγματική ταυτότητα της Γκάμπι και τον ρόλο της ως καθαρίστριας και υπηρέτριας στον οίκο ανοχής που σύχναζε ο Βαν Γκογκ.

Διαβάστε περισσότερα για τα εικαστικά:

Η οδύσσεια των χαμένων πινάκων που δε βρήκαν πότε την Ιθάκη τους

10+1 πίνακες ζωγραφικής με χειμωνιάτικα τοπία για καλύτερο χουχούλιασμα στην κουβέρτα σου

Οι 10 πίνακες του νυχτερινού ουρανού που πρέπει να έχεις δει έστω μια φορά στη ζωή σου

Η αγάπη μέσα από 10 αριστουργηματικά έργα τέχνης, έτοιμα για τον τοίχο σου!

Τα 10 πιο καθηλωτικά έργα τέχνης με θέμα τη μητρότητα (Εικόνες)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr