Search
Close this search box.
beatles

Όταν οι Αμερικανοί έκαιγαν στην πυρά άλμπουμ των Beatles ύστερα από δηλώσεις του John Lennon

Τον Αύγουστο του 1966, μια φωνή υψώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας για εξορκισμό. Ο στόχος; Δίσκοι των Beatles, θυσία σε μια ιερή πυρά, καίγονται ως ύβρη προς τον Θεό. Η αιτία; Μια δήλωση του John Lennon, στην οποία ομολόγησε ότι οι Beatles ήταν “πιο δημοφιλείς από τον Ιησού”.

Τζον Λένον: Για ποιο τραγούδι ήταν περήφανος;

Τον Μάρτιο του 1966, ο Lennon, βυθισμένος σε θρησκευτικά αναγνώσματα, μίλησε με ειλικρίνεια σε μια συνέντευξη. Προέβλεψε την παρακμή του Χριστιανισμού, θεωρώντας τους Beatles ως σύγχρονο φαινόμενο με μεγαλύτερη απήχηση.

Πέντε μήνες αργότερα, ένα αμερικάνικο περιοδικό, το Datebook, έριξε λάδι στη φωτιά. Ξεχώρισε την αιρετική δήλωση του Lennon, την τόνισε στο εξώφυλλο, και δημιούργησε σάλο. DJs στο Μπέρμιγχαμ κήρυξαν μποϊκοτάζ, καίγοντας δίσκους και πυροδοτώντας ένα κύμα θρησκευτικής οργής.

Στις 8 Αυγούστου, η φλόγα ξέσπασε. Χριστιανικές ομάδες, κυρίως στον Νότο, ξεσηκώθηκαν. Δίσκοι των Beatles θυσιάστηκαν σε αυτοσχέδιες πυρές, θρυμματίστηκαν με μανία, κατασυντρίφτηκαν από οργισμένα χέρια. Η Κου Κλουξ Κλαν, πάντα πρόθυμη για φανατισμό, έσπευσε να τροφοδοτήσει τις φλόγες.

beatles
Οι δισκοτζόκεϊ του Μπέρμιγχαμ, Tommy Charles, αριστερά, και ο Doug Layton του ραδιοφωνικού σταθμού WAQY, καταστρέφουν υλικό που εκπροσωπεί το βρετανικό ποπ συγκρότημα, στις 8 Αυγούστου 1966. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ξεκίνησαν μια καμπάνια «Ban The Beatles» . AP

Στις 12 Αυγούστου, οι Beatles, ανυποψίαστοι για την έκταση της κατακραυγής, ξεκίνησαν την τελευταία τους περιοδεία στις ΗΠΑ. Συνάντησαν διαμαρτυρίες και εχθρικές συμπεριφορές στο διάβα τους. Η δήλωση του Lennon λειτούργησε σαν κόκκινο πανί, τροφοδοτώντας θρησκευτικό μένος.

beatles
“Beatle Bonfire”: Η Klu Klux Klan πετά τους δίσκους των Beatles στις φλόγες ενός φλεγόμενου σταυρού, στο Chester, Νότια Καρολίνα, 11 Αυγούστου 1966. AP

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου. Ήταν η τελευταία φορά που οι Beatles θα περιόδευαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαδεμένοι από μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ύβρις, θύμα της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

beatles
Νεαροί εκκλησιαστικοί από το Sunnyvale στη χερσόνησο του Σαν Φρανσίσκο διαμαρτύρονται ενάντια στους Beatles και στην παρατήρηση του John Lennon ότι οι Beatles είναι «πιο δημοφιλείς από τον Ιησού» έξω από το Candlestick Park όπου οι Beatles πραγματοποιούν μια συναυλία στο San Francisco, Ca., 29 Αυγούστου 1966. Περίπου 25.000 θαυμαστές πέρασαν τις πύλες για την τελευταία παράσταση των Beatles στις ΗΠΑ στην περιοδεία τους. AP

Η ιστορία αυτή αποτελεί θλιβερή υπενθύμιση της εύφλεκτης φύσης της πίστης, της ευκολίας με την οποία η ερμηνεία μπορεί να τροφοδοτήσει το μίσος, και της καταστροφικής δύναμης του φανατισμού.

Η φωνή του Τζον Λένον “ζωντανεύει” με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης!

Πηγή εικόνων, εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr