Search
Close this search box.
όσκαρ βραβείο lavart.gr

Όσκαρ 2024: Οι μεγάλοι νικητές και οι χαμένοι. Μια συνολική αποτίμηση της χθεσινής βραδιάς

Πραγματοποιήθηκε ομαλά αλλά όχι και τόσο πετυχημένα και η φετινή, 96η Απονομή της Αμερικάνικης Κινηματογραφικής Ακαδημίας, σε μια βραδιά αρκετά υποτονική με το “Οπενχάιμερ” να σαρώνει τα βραβεία όντας ο αδιαμφισβήτητος νικητής, κερδίζοντας τα εξής 7 Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας για τον Κρίστοφερ Νόλαν, Α’ και Β’ Ανδρικού ρόλου για τους Κίλιαν Μέρφι και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ αντίστοιχα, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Μουσικής.

Το “Poor Things” έφυγε με πικρία αφού τα 4 Όσκαρ που έλαβε δεν περιλάμβαναν τα σημαντικότερα των αντίστοιχων κατηγοριών, αυτά δηλαδή που ανέμενε διακαώς το ελληνικό κοινό. Παρ’ όλα αυτά, απέσπασε 4 Όσκαρ, πράγμα διόλου αμελητέο και είναι τα εξής: Α’ Γυναικείου ρόλου για την Έμα Στόουν, Καλύτερου Μακιγιάζ για την λεπτομερή δουλειά που έγινε στο πρόσωπο του Γουίλεμ Νταφόε, Καλύτερης Σκηνογραφίας και τέλος Καλύτερης Ενδυματολογίας.

Τα φετινά Όσκαρ δεν είχαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, μια τελετή που διήρκησε 3 ώρες και κάτι, χλιαρή και χωρίς καθόλου ευτράπελα, με τον Τζίμι Κίμελ για 4η φορά στην παρουσίαση να μην επιδεικνύει την απαιτούμενη ζωντάνια. Ο Αμερικανός stand up κωμικός πέταξε την πρώτη αιχμή του για την απουσία της Γκρέτα Γκέργουιγκ από τις κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας και αυτή της Σκηνοθεσίας, αστειεύτηκε με το γεγονός ότι ο Νόλαν δεν έχει smartphone, ούτε computer στην κατοχή του, ενώ καλωσόρισε τον επίτιμο καλεσμένο της βραδιάς, τον Μέσι, τον αξιολάτρευτο σκύλο από την “Ανατομία μιας Πτώσης”.

Όταν τα Όσκαρ αδικούν: 9 φορές που το βραβείο καλύτερης ταινίας τον 21ο αιώνα πήγε στη… λάθος ταινία!

Μπαίνοντας πολύ γρήγορα στο ψητό, ανακοινώθηκε το πρώτο Όσκαρ που ανοίγει παραδοσιακά τη βραδιά, εκείνο του Β’ Γυναικείου Ρόλου, το οποίο πήγε στην Da ‘Vine για τον ρόλο της στα “Παιδιά του Χειμώνα”, κρατώντας το με συγκίνηση όσο ευχαριστούσε τους πάντες. Το “American Fiction” ήταν ο νικητής στην κατηγορία του Διασκευασμένου Σεναρίου με τον σκηνοθέτη της, Κορντ Τζέφερσον, να αποκαλύπτει πως το σενάριό του απορρίφθηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Το Όσκαρ Μακιγιάζ είναι το πρώτο από τα τέσσερα βραβεία που πηγαίνουν στο “Poor Things”, πακέτο φυσικά με αυτό της Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας, φτάνοντας πολύ γρήγορα στα τρία Όσκαρ και το “Όπενχάιμερ” να μην έχει λάβει ακόμα κανένα. Συνεχίζοντας, στο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας η “Ζώνη Ενδιαφέροντος” επαληθεύτηκε ως το επικρατέστερο φαβορί και ο Glazer κρατώντας με τρεμάμενο χέρι το χαρτί του λόγου του, έκανε μια σύνδεση της ταινίας του με το σήμερα και τον πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα, θέλοντας να μεταφέρει τους προβληματισμούς του και την αμέριστη συμπαράστασή του στα θύματα.

emma stone

Οι Έμιλι Μπλαντ και Ράιαν Γκόσλινγκ ανέβηκαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν σαν φόρο τιμής ένα video με stunts από το ξεκίνημα του κινηματογράφου έως και σήμερα, για τους αφανείς αυτούς ήρωες των παραγωγών, που παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα ώστε να χορτάσουν το κοινό με θεαματικές σκηνές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες. Ίσως δούμε και δική τους κατηγορία στα Όσκαρ τα επόμενα χρόνια.
Το Όσκαρ Β’ Ανδρικού θα γίνει κτήμα του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ο οποίος με πολύ καλή διάθεση και χιούμορ “ευχαρίστησε” την απαίσια παιδική του ηλικία, την σύντροφό του που ήταν πάντα δίπλα του στα δύσκολα, όλο το καστ του “Οπενχάιμερ” και φυσικά τον ίδιον τον Νόλαν προσωπικά.

Έκπληξη αποτέλεσε και το Όσκαρ των Οπτικών Εφέ που πήγε σε μια ταινία η οποία δεν έχει παιχτεί ακόμα στις αίθουσες, το Godzilla Minus One, έναν “Δαυίδ” από την Ιαπωνία να κερδίζει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά τον “Γολιάθ” των τεράστιων χολιγουντιανών παραγωγών. Το Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο “Οπενχάιμερ” με την Τζένιφερ Λέιμ να ευχαριστεί από καρδιάς τον Νόλαν για την εμπιστοσύνη που της έδειξε για μια τόσο μεγάλη παραγωγή.
Για τις εκπληκτικές χρωματικές συνθέσεις του Χόιτε βαν Χοϊτέμα, το “Οπενχάιμερ” δεν έχασε ούτε το βραβείο της Καλύτερης Φωτογραφίας, ενώ εκείνο του Καλύτερου Ήχου κατάφερε να ξεγλιστρήσει από την ταινία του Νόλαν και να φτάσει στη “Ζώνη Ενδιαφέροντος”, μια επιλογή εκ μέρους της Ακαδημίας που επιβεβαιώνει μια πιο καλλιτεχνική τάση. Το φαβορί για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου θα επιβεβαιωθεί, πηγαίνοντας στην “Ανατομία μιας Πτώσης”, για ένα σενάριο που σύμφωνα με την σεναριογράφο, Ζιστίν Τριετ, γράφτηκε στην καραντίνα όσο εκείνη έβαζε τα παιδιά της να βλέπουν παιδικά.

Μερφι Οσκαρ 2024

Ο ντροπαλός Κίλιαν Μέρφι στην πρώτη του υποψηφιότητα θα είναι ο νικητής του Α’ Ανδρικού Ρόλου, ευχαριστώντας τον Νόλαν για την 20ετη πλέον συνεργασία τους, δηλώνοντας εμφατικά για τον εαυτό του ότι είναι ένας πολύ περήφανος Ιρλανδός. Θέλοντας να θίξει την σημαντικότητα της ειρήνης, είπε πως καλώς η κακώς ζούμε στον κόσμο που δημιούργησε ο Οπενχάιμερ και για τον λόγο αυτό, θέλει να αφιερώσει το βραβείο του στους ειρηνοποιούς αυτού του κόσμου.

Φτάνοντας στα σημαντικότερα Όσκαρ για τους σκηνοθέτες, αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας θα κολλήσει δίπλα από το όνομα του Νόλαν, με τον ίδιο να δηλώνει σκωπτικά ότι έπρεπε να αλλάξει στούντιο και να πάει στην Universal για να κάνει αυτή την ταινία, ευχαριστώντας το συνεργείο, την παραγωγή και την οικογένειά του. Κλείνοντας τον ευχαριστήριο λόγο του, δήλωσε ότι το ταξίδι του σινεμά έχει πολύ δρόμο ακόμα καθότι μετράει ελάχιστα χρόνια από τη γέννησή του σε σχέση με τις υπόλοιπες τέχνες.

Η Έμα Στόουν με την ερμηνεία της για το “Poor Things”στα 35 της χρόνια γίνεται κάτοχος 2 Όσκαρ, ούσα το αδιαμφισβήτητο φαβορί από την αρχή της εμφάνισής της ως υποψήφιας. H μούσα του Γιώργου Λάνθιμου δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά ότι το βραβείο το μοιράζεται στην ουσία με τις συνυποψήφιές της, τονίζοντας το δώρο ζωής που της έκανε ο Έλληνας σκηνοθέτης με το να της προσφέρει τον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ.

Ο επίλογος της βραδιάς ήθελε τον θρύλο Αλ Πατσίνο να έρχεται μπροστά στη σκηνή για να ανακοινώσει το σημαντικότερο βραβείο, το πολυπόθητο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που θα πάει… σε ποιόν άλλον; Στο “Οπενχάιμερ” το οποίο έχοντας φύγει με την καλύτερη δυνατή βράβευση και άλλες 6, έφτασε σε σύνολο τα 7 Όσκαρ!

Τα μοναδικά highlights της τελετής που αυξήσανε λίγο τους σταθερά χαμηλούς παλμούς, ήταν η γυμνή εμφάνιση του Τζον Σίνα στη σκηνή κρύβοντας μονάχα τα απόκρυφα σημεία του και η στιγμή που ανέβηκαν λίγο τα ντεσιμπέλ με τον Γκόσλινγκ να ερμηνεύει το τραγούδι που έγινε τεράστια επιτυχία,”I am just Ken“, από την ταινία “Μπάρμπι”. Η τελευταία, έφυγε με άδεια χέρια αν εξαιρέσουμε το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού με την Billie Eilish να παίρνει τα εύσημα για την επιτυχία και ένας Γουές Άντερσον ο οποίος έλαμψε… δια της απουσίας του, αφού η ταινία του, “The Wondeful Story Of Henry Sugar”, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.

Αισθητή ήταν και η απουσία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν ήταν υποψήφιος σε καμία κατηγορία. Ελπίζουμε του χρόνου να δοθεί μια παραπάνω έμφαση στην πιο φαντεζί πλευρά των Όσκαρ και να πάψουν να είναι τόσο “συγκρατημένα”, με τα “λάθη” και τα ευτράπελα που μπορεί να προκύψουν σε μια πιθανή “χαλάρωση”, να είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

Δείτε παρακάτω όλα τα Όσκαρ που δόθηκαν στην 96η Απονομή της Ακαδημίας:

Καλύτερη Ταινία: Οπενχάιμερ

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν, Οπενχάιμερ

Α΄Ανδρικός Ρόλος: Κίλιαν Μέρφι, Οπενχάιμερ

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Έμα Στόουν, Poor Things

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Οπενχάιμερ

Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Ντε’Βάιν Τζόι Ράντολφ, Τα Παιδιά του Χειμώνα

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Ανατομία μιας Πτώσης

Καλύτερο Διεσκευασμένο Σενάριο: American Fiction

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Ζώνη Ενδιαφέροντος

Καλύτερη Φωτογραφία: Οπενχάιμερ

Καλύτερο Μοντάζ: Οπενχάιμερ

Καλύτερη Σκηνογραφία: Poor Things

Καλύτερα Κουστούμια: Poor Things

Καλύτερο Μακιγιάζ/Κομμώσεις: Poor Things

Καλύτερη Μουσική: Οπενχάιμερ

Καλύτερο Τραγούδι: What Was I Made For (από την ταινία Barbie)

Καλύτερος Ήχος: Ζώνη Ενδιαφέροντος

Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Godzilla Minus One

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: 20 Μέρες στη Μαριούπολη

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The Last Repair Shop

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: The Wonderful Story of Henry Sugar

Γιατί τα Όσκαρ γίνονται όλο και πιο πολιτικοποιημένα;

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr