Search
Close this search box.
όσκαρ πολιτική lavart.gr

Γιατί τα Όσκαρ γίνονται όλο και πιο πολιτικοποιημένα;

Ανέκαθεν το δημοφιλέστερο κινηματογραφικό event, αυτό της κινηματογραφικής Ακαδημίας των Όσκαρ, τραβούσε όλα τα βλέμματα και προσέλκυε κάθε είδους πολιτικών ατζεντών, από την στιγμή που εκατομμύρια τηλεθεατές βρίσκονταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες για να παρακολουθήσουν αυτή την πανανθρώπινη γιορτή του σινεμά.

Και όπως σε κάθε event αυτού του διαμετρήματος, παρεισφρέουν και άνθρωποι που μέσα από αυτό θέλουν να περάσουν κελεύσματα που αφορούν κοινωνικά ζητήματα και υπηρετούν συμφέροντα.

Γιατί όμως τα Όσκαρ πλέον το κάνουν σχεδόν με ανερυθρίαστο τρόπο και πολλές φορές προκαλούν την αποστροφή του κόσμου; Από τότε που οι πολιτικοί ηγέτες είδαν ότι τα Όσκαρ εν προκειμένω, μπορούν να αποτελέσουν πέρα από ένα πολυπολιτισμικό γεγονός και μοχλό πίεσης και επιρροής προς συγκεκριμένες θεματικές (κυρίως από την αντιτραμπική παράκρουση από το 2016 και μετά), η μπάλα χάθηκε. Τα παγκόσμια συμφέροντα και η πολιτική ορθότητα που κατέχουν την παντοκρατορία των μέσων ενημέρωσης και οι πολιτικοί φορείς που έχουν παραδοθεί πλήρως στις επιταγές τους, έχουν απίστευτη δύναμη επιρροής και το ξέρουν. Εδώ και δέκα χρόνια σχεδόν παίζεται ένα θέατρο του παραλόγου από πλευράς της Ακαδημίας, η οποία χρησιμοποιεί την πάγια τακτική των πολιτικών κομμάτων: “Λέγε λέγε και κάτι θα τους μείνει”. Τα social media καθοδηγούν τις εξελίξεις και αντίστροφα, σαν συγκoινωνούντα δοχεία το ένα τροφοδοτείται από το άλλο και εμείς, θεατές αυτής της παράστασης, μοιάζουμε πιο χαμένοι από ποτέ, απηυδισμένοι που το μόνο αποκούμπι αποτοξίνωσης, η τέχνη, είναι και αυτό έρμαιο της πολιτικής περισσότερο από ποτέ.

Μπορεί η ίδια η Αμερικάνικη Ακαδημία των Όσκαρ να μην ήταν ποτέ και το απαύγασμα της τέχνης όσον αφορά την κινηματογραφική εμπειρία, καθώς υπάρχουν Φεστιβάλ που είναι καθ’ ύλην αρμόδια ως προς την ποιότητα των ταινιών, αλλά τουλάχιστον είχε ένα κύρος, ένα κλέος, ένα εκτόπισμα το οποίο χάνεται μέρα με την μέρα, εξαιτίας μιας οργασμικής πολιτικοποίησής της, ένα εργαλείο προπαγάνδας με τέλεια απαστράπτουσα βιτρίνα στην οποία δεν συμμετέχουν “κακοί” πολιτικοί αλλά αγαπητοί, προσφιλείς ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι τους οποίους ο κόσμος θα ακούσει με μεγαλύτερη προθυμία. Αυτό η πολιτική το γνωρίζει πολύ καλά και με όπιο τα social media, πλέον έχει καταφέρει να “περνάει” αυτά που θέλει με όποιον τρόπο θέλει. Ο Τραμπ ήταν η αφορμή, όχι η αιτία και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει και πολύ σύντομα ειδικά τώρα που έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά και λέγεται πολιτική ορθότητα. Κατά την γνώμη μας είναι ένας διάττοντας αστέρας που θα σβήσει κάποια στιγμή. Το ερώτημα όμως είναι πόσα θύματα θα παρασύρει στο διάβα της;

Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη: Δώστε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού στον Paul Giamatti!

 

Κείμενο: Σωτήρης Χάιδας (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr