Search
Close this search box.
«Φθηνά Τσιγάρα» ατάκες

12 ατάκες από τα «Φθηνά Τσιγάρα» αφηγούνται πως το Σ΄ αγαπώ είναι μια μονάχα ερώτηση: «Μ΄ αγαπάς;»

Ιδιαίτερη αισθητική, αμφιλεγόμενοι χαρακτήρες, ένας δρόμος, δυο ψυχές και βαθιές εξομολογήσεις για έναν κόσμο που ακόμη δε φάνηκε αρκετός να μας καλύψει περισσότερο από μερικά φτηνά τσιγάρα.

Το 2000, το κινηματογραφικό δημιούργημα του Ρένου Χαραλαμπίδη έκανε μια μέτρια είσοδο στον κόσμο, συγκεντρώνοντας ελάχιστα την προσοχή. Ωστόσο, ωθούμενο από την αδυσώπητη πορεία της τεχνολογίας, το Φθηνά Τσιγάρα απέκτησε σταδιακά μια αινιγματική δυναμική, ενσωματώνοντας σταθερά στη συλλογική συνείδηση των κατοίκων του μικρού κόσμου μας, αθηναίων και μη, ως το κατεξοχήν καλοκαιρινό αριστούργημα. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το κινηματογραφικό διαμάντι διαθέτει τη δύναμη να μετατρέπει ακόμα και τον πιο κρύο χειμώνα σε μια ζεστή, ηλιόλουστη ονειροπόληση.

Στη σύγχρονη εποχή, έχει γίνει αδιαμφισβήτητη προσδοκία ότι οι καλοκαιρινές οθόνες της πρωτεύουσας θα αντηχούν από τις μαγευτικές μελωδίες του Παναγιώτη Καλατζόπουλου, τους στοχαστικούς μονολόγους που εκφωνεί ο πρωταγωνιστής και τις διερευνητικές ερωτήσεις που θέτει η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Με πιο απλά λόγια, ένα καλοκαίρι στην Αθήνα είναι αδιανόητο χωρίς την αιθέρια παρουσία των Φθηνών Τσιγάρων.

Οι άλλοτε έρημοι δρόμοι της Αθήνας, που χαρακτηρίζονται από μια βαθιά σιωπή, λούζονται στη λάμψη των κίτρινων φώτων και κοσμούνται από γοητευτικές στοές, έχουν βρει νέα αναγνώριση. Η μποέμικη φιγούρα, μονίμως στερημένη από μετρητά, της οποίας η ύπαρξη περιστρέφεται γύρω από το να πίνει καφέ, να καπνίζει τσιγάρα και να πλέκει ιστορίες, έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά της εμμονής, χαρίζοντας μας μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες.

Ντίνος Χριστιανόπουλος: «μ’ ένα κορμί παρανάλωμα της έξαψης – ώριμη πια για το χαμό…»

 

12 ατάκες από τα «Φθηνά Τσιγάρα»

1. -Το δικό σου όνειρο;
-Για απόψε, είσαι εσύ.

2.Θα ‘θελα τόσο πολύ να σε εντυπωσιάσω. Η μοναδική μας νύχτα ήταν ξαφνική και σύντομη σαν μια μπόρα ούτε που πρόλαβα να αρχίσω. Ούτε που πρόλαβα να σου πω την μοναδική μου ιδιότητα.

3.Είμαι συλλέκτης, μαζεύω το πιο σκληρό και άγριο πράγμα του κόσμου: στιγμές.

4.Έτσι και αλλιώς τα πράγματα θα κυλήσουν όπως θέλουν αυτά. Η ζωή ξέρει και εγώ την εμπιστεύομαι. Είμαι από αυτούς που πάντα κάπνιζαν φθηνά τσιγάρα.

5.Όταν έχω αυτό το ξαφνικό πόθο να πετάξω, και δεν έχω πού να πετάξω, κρύβομαι στην συλλογή μου γεμάτη καφέδες, μποξέρ, χορευτές, τυχαία αγγίγματα, βρισιές, τρυφερούς παρανόμους, στοές, συναντήσεις, κραυγές , σιωπές, χωρισμούς , λόγια, λόγια, λόγια…

6.Αγαπώ τα καφέ όπως άλλοι αγαπούν τα ταξίδια. Μια βαριά βιομηχανία χαμένου χρόνου, ένα απόλυτο μυστήριο: η τέχνη του να επιτρέπεις στον καιρό να κυλάει και να μην αφήνει πάνω σου σημάδια. Μια ευγενική πράξη απέναντι στον εαυτό σου και γιατί όχι, απέναντι στην ανθρωπότητα.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

7.Κλείνω τα μάτια και μέσα από το πλήθος έρχεται μια θάλασσα. Μέσα από τη θάλασσα έρχονται τα φτερουγίσματα των πουλιών. Μέσα απ’ τα φτερουγίσματα, θα ‘ρθεις εσύ…

8.Με ενοχλεί να ακούω το “Σ’αγαπώ”, ξέρεις, είναι πολύ ύπουλο, κρύβει μια ερώτηση, το “Μ’αγαπάς;” Ο άλλος λέει σ’αγαπώ για να σου ζητήσει λογαριασμό, για να του πεις και εσύ αν τον αγαπάς, είναι πολύ ύπουλο.

9. -Ναι;
-Ναι, γεια.

Α, 2030.Έχεις οικογένεια, παιδιά, ένα σύζυγο, λεφτά και τυχαία περνάς απ’ το συγκεκριμένο καρτοτηλέφωνο και σκέφτεσαι πως εκείνος ο άντρας που του είπες “όχι”, ίσως ήταν ο άντρας της ζωής σου. Άσε με να αποδείξω ότι δεν είμαι ο άντρας της ζωής σου. Μη μου κλείσεις το τηλέφωνο.

-Πρέπει να κλείσω.

10.Κάθε πρωί σκέφτομαι ότι αυτή είναι η πρώτη μέρα της επόμενης ζωής μου. Είναι άλλη μια μέρα που θα προσπαθήσω να μην κάνω τίποτα. Κι είναι το μόνο πράγμα που ξέρω να κάνω πολύ καλά. Αυτό μου δίνει την επιστημονική ιδιότητα του ερευνητή του χαμένου χρόνου. Εντάξει, δεν είναι λογικό, αλλά τουλάχιστον είναι αισιόδοξο.

11.Δε μπορεί, με κάτι θα ασχολείσαι κι εσύ.
-Είμαι, ε… Είμαι ειδικός περί των γενικών. Καλλιτέχνης…

12.Πίνεις αλκοόλ για να ξεχάσεις και καφέ για να θυμηθείς. Το μπαρ. Το μπαρ είναι η ψυχολογική τουαλέτα. σου πετάνε τα μπουκάλια και τα ποτήρια επάνω, να ζαλιστείς και να ξεχάσεις πιο εύκολα τα υπαρξιακά σου. ενώ το καφέ, το καφέ είναι ο καθρέπτης πάνω από το νιπτήρα κάθε πρωί ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

 

20+1 ατάκες της Έμα Στόουν: «Το απόλυτο αγαπημένο μου είδος ανθρώπων στον κόσμο είναι…»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr