Search
Close this search box.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρόγραμμα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Το πρόγραμμα 2023 – 2024

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σηματοδότησε την έναρξη της νέας κινηματογραφικής σεζόν.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ παρουσίασαν στον Τύπο και τις ετήσιες δραστηριότητές τους.

Γνωστός για τις δύο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τον Μάρτιο, ο πολιτιστικός αυτός θεσμός επιβεβαιώνει τη διευρυμένη δέσμευσή του με την πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης σημείωσε:
«Εάν ένας οργανισμός (κινηματογραφικός, μουσικός ή θεατρικός) δεν έχει μια συνεχή παρεμβατική παρουσία μέσα στην πόλη που το φιλοξενεί, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.»

Η κινηματογραφική σεζόν 2023-2024 παρουσιάζει ένα ανανεωμένο και ποικίλο πρόγραμμα, με εξαιρετικές ταινίες που κάνουν το ντεμπούτο τους, έχοντας αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλα παγκόσμια φεστιβάλ, μαζί με εμβληματικά έργα από τον κόσμο του κινηματογράφου. Επιπλέον, έχουν εισαχθεί νέες κατηγορίες προβολών, με συναρπαστικές και δημιουργικές αναδρομικές προβολές από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, αφιερωμένες σε αγαπημένους σκηνοθέτες και δημοφιλείς κινηματογραφικές τάσεις. Η σεζόν προσφέρει επίσης μια ισχυρή σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ταινίες κατάλληλες για παιδιά και οικογένειες, καθώς και προβολές έκπληξη σε επιλεγμένες ημερομηνίες.

Grand Egyptian Museum: Το «μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο» με την υπογραφή της ελληνικής εταιρίας Interweave

 

Fundamentals Midnight

Το Fundamentals Midnight παρουσιάζει μια επιλογή έξι εμβληματικών ταινιών που προέρχονται από το είδος του τρόμου και της λατρείας, προσφέροντας στους θεατές την ευκαιρία να ξεκινήσουν ένα κινηματογραφικό ταξίδι στα πιο τολμηρά και απαγορευμένα μονοπάτια της κινηματογραφικής δημιουργίας.

Ξεκινώντας την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, το Fundamentals Midnight ανοίγει με την προβολή της ταινίας The Exorcist του William Friedkin, με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς πενήντα χρόνων από την αρχική του κυκλοφορία.

Aφιερώματα από την Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης έχει οργανώσει τρία ξεχωριστά αφιερώματα για φέτος, απευθυνόμενη σε ένα ευρύ κοινό και εμβαθύνοντας σε ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών στυλ και κινηματογραφικών ρευμάτων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με μια ολοκληρωμένη αναδρομή στο έργο του αγαπημένου Έλληνα σκηνοθέτη, Σταύρου Τσιώλη. Στη συνέχεια, τα φώτα της δημοσιότητας μετατοπίζονται σε ένα αφιέρωμα αφιερωμένο στις αξέχαστες συνεργασίες μεταξύ του Werner Herzog και του Klaus Kinski, ενός εκρηκτικού διδύμου της κινηματογραφικής ιστορίας, γνωστού για τα διαχρονικά αριστουργήματα και τα αμέτρητα σκανδαλώδη ανέκδοτα. Οι φετινές εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης ολοκληρώνονται με ένα αφιέρωμα στις κορεατικές αστυνομικές ταινίες, αναδεικνύοντας μια από τις πιο επιδραστικές και ακμάζουσες κινηματογραφικές αγορές και βιομηχανίες του σήμερα, καθώς και το σημερινό αγαπημένο είδος του κοινού.

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, Ελευθερία Θανουλή, τόνισε τον σημαντικό ρόλο του Φεστιβάλ στην παρουσίαση σπουδαίων δημιουργών και κομβικών στιγμών της ιστορίας του κινηματογράφου, ιδιαίτερα στο νεότερο κοινό. Αποκάλυψε ότι η δική της εκτίμηση για τον κινηματογράφο καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων μέσα από τα ειδικά προγράμματα του Φεστιβάλ. Στο διπλό της ρόλο ως καθηγήτρια πανεπιστημίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ενθαρρύνει τώρα τους φοιτητές να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και να μάθουν για τον κινηματογράφο.
Fundamentals of Cinema – Season 2

Μετά την άκρως επιτυχημένη εναρκτήρια διοργάνωση του προγράμματος “Fundamentals of Cinema” πέρυσι, όπου πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένα sold out προβολές, το πρόγραμμα επιστρέφει φέτος με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, προσφέροντας εννέα κινηματογραφικά αριστουργήματα που έχουν διαμορφώσει ανεξίτηλα την ιστορία του κινηματογράφου.

Η αρχή για φέτος έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, με ένα από τα μαγευτικά έργα του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, το Beyond Paradise του Jim Jarmusch, μια ταινία που έχει επηρεάσει βαθιά πολλούς κινηματογραφιστές.

Οι προσφορές του Μουσείου Κινηματογράφου για τους νεαρούς λάτρεις του κινηματογράφου

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διατηρεί και φέτος τη δέσμευσή του σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διεθνείς συνεργασίες. Συνεχίζει να αποτελεί ζωτικό σύνδεσμο μεταξύ των μαθητών και του κόσμου του κινηματογράφου, προσφέροντας πρωτοβουλίες όπως το “Τα σχολεία πάνε σινεμά”, καθώς και τις αγαπημένες προβολές «Kids Love Cinema»που πραγματοποιούνται τις Κυριακές. Φέτος, εισήγαγε την υποενότητα “Fundamentals for Kids” για τον εμπλουτισμό της κινηματογραφικής εμπειρίας των παιδιών.

Επίσημη έναρξη της κινηματογραφικής περιόδου αύριο

Η κινηματογραφική σεζόν ξεκινά σήμερα με την ταινία “Η φανταστική μου χώρα”, ένα ντοκιμαντέρ που απεικονίζει τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες του 2019 στο Σαντιάγο της Χιλής.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, στην ισόγεια αίθουσα του κινηματογράφου Ολύμπιον, το ντεμπούτο “Past Lives” της Céline Song, της κορεατικής καταγωγής σκηνοθέτιδας που απέσπασε αναγνώριση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance, παρουσιάζει μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης, μοίρας και προσωπικής ταυτότητας.

Στις 20:15 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται η ταινία ξερά χόρτα, η οποία αφηγείται την ιστορία των ελπίδων ενός νεαρού δασκάλου για μετάθεση στην Κωνσταντινούπολη, αφού υπηρετήσει σε ένα μικρό χωριό. Η αρχική του απελπισία μεταμορφώνεται με τη βοήθεια του συναδέλφου του Νουράι, προτρέποντας σε μια επανεκτίμηση των αντιλήψεών του.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η προσέλευση του κινηματογράφου και η δέσμευση του κοινού. Τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η γοητεία των κινηματογραφικών αιθουσών με τη διερεύνηση καινοτόμων τρόπων για την προσέλκυση του κόσμου και τη βελτίωση της εμπειρίας παρακολούθησης ταινιών, ενσωματώνοντας περισσότερη αλληλεπίδραση και συμπληρωματικές δραστηριότητες πριν και μετά τις προβολές.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ΕΡΤ
Φωτογραφία εξωφύλλου

Ο αγαπημένος «Ντεντέκτιβ Μονκ» γίνεται ταινία – Πότε θα κυκλοφορήσει

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr