Search
Close this search box.
fahrenheit 451

«Φαρενάιτ 451»: Η δυστοπία του Μπράντμπερι ζωντανεύει σε γκράφικ νόβελ

Το Φαρενάιτ 451, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι, λαμβάνει χώρα σε μια δυστοπική, φουτουριστική κοινωνία όπου η κατοχή βιβλίων απαγορεύεται και οι “πυροσβέστες” καίνε αντί να σβήνουν φωτιές.

Ο Soloup μεταφέρει τον «Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη σε μορφή κόμικ

Ο πρωταγωνιστής, ο Γκάι Μόνταγκ, ένας από αυτούς τους πυροσβέστες, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από γεγονότα που τον οδηγούν σε μια αλλαγή στάσης και τελικά στην αμφισβήτηση του ίδιου του συστήματος.

Η συγγραφή του μυθιστορήματος το 1953 έλαβε χώρα σε μια εποχή ιδιαίτερα φορτισμένη, με τις σκιές του μακαρθισμού να πλανώνται πάνω από την Αμερική. Η “αντικομμουνιστική υστερία” εκείνης της περιόδου ώθησε σε διώξεις και λογοκρισία, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και καταπίεσης που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Μπράντμπερι.

Φαρενάιτ 451

Το Φαρενάιτ 451, χαρακτηρισμένο ως “αμερικανική απάντηση” στο 1984 του Τζορτζ Όργουελ, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και απέκτησε διαχρονική αξία. Εκτός από την πρωτότυπη μορφή του, έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, σε θεατρικές παραστάσεις, και σε κόμικς.

Φαρενάιτ 451

Το 2009, με την έγκριση του ίδιου του Μπράντμπερι, το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε σε γκράφικ νόβελ από τον Τιμ Χάμιλτον. Η εικονογράφηση του Χάμιλτον, με την “σιωπηλή” χρωματική παλέτα και τα ασυνήθιστα κάδρα, αποτυπώνει με ακρίβεια την ατμόσφαιρα της δυστοπικής κοινωνίας.

Φαρενάιτ 451

Η κινηματογραφική μεταφορά του Φρανσουά Τριφό (1966) εστιάζει στην οπτική του Μόνταγκ, ενώ η εικονογράφηση του Χάμιλτον δίνει έμφαση στο σκοτεινό και καταπιεστικό περιβάλλον. Η μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν στην ταινία του Τριφό αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής ερμηνείας του μυθιστορήματος.

Παρά το δυστοπικό σκηνικό, το Φαρενάιτ 451 αγγίζει διαχρονικά θέματα όπως η ελευθερία της σκέψης, η λογοκρισία, η δύναμη της γνώσης και η σημασία της λογοτεχνίας. Η διαρκής ανατύπωση του βιβλίου, παρά το θέμα του, αποτελεί απόδειξη της διαχρονικής του αξίας.

Φαρενάιτ 451

Το 2009, εν μέσω της άνθησης των μεταφορών λογοτεχνικών έργων σε κόμικς, κυκλοφόρησε η μεταφορά του Φαρενάιτ 451 σε γκράφικ νόβελ. Η κυκλοφορία έγινε με την έγκριση και μάλιστα με νέα εισαγωγή από τον ίδιο τον συγγραφέα Ray Bradbury, από τον αμερικανικό οίκο Hill & Wang. Το Μεταίχμιο κυκλοφόρησε τότε την πρώτη έκδοση στα ελληνικά. Πριν από λίγες ημέρες, 15 χρόνια μετά, το γκράφικ νόβελ επανεκδόθηκε με νέο εξώφυλλο και μετάφραση από τον Αλέξη Καλοφωλιά, με στόχο να αγγίξει ένα νέο αναγνωστικό κοινό.

Φαρενάιτ 451

Σημαντικό έργο στο πορτφόλιο του αποτελεί και η μεταφορά που έκανε το 2006 σε γκράφικ νόβελ του «Νησιού των θησαυρών» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, κλασικού έργου του τέλους του 19ου αιώνα, που ο Χάμιλτον έφερε στη νέα χιλιετία με άφθονα μαύρα μελάνια και μια απολύτως κινηματογραφική ατμόσφαιρα γεμάτη ανορθόδοξα κάδρα, ασυνήθιστες γωνίες και ένα απολύτως «ενήλικο» σκοτάδι, παρά το γεγονός ότι απευθυνόταν σε παιδικό κοινό.

Ντόναλντ Ντακ: Ο δημιουργός του είχε μείνει στην αφάνεια για 30 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr