Search
Close this search box.
Μπλουμ Δυτικός Κανόνας

26 συγγραφείς που αποτελούν τον κανόνα της δυτικής λογοτεχνίας και πρέπει να τους διαβάσεις

“Ο Δυτικός Κανόνας: Τα βιβλία και τα  σχολεία των εποχών” είναι ένα λογοτεχνικό έργο του Χάρολντ Μπλουμ, Αμερικανού κριτικού λογοτεχνίας και καθηγητή  Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1994 και αποτελεί μια ολοκληρωμένη διερεύνηση του δυτικού λογοτεχνικού κανόνα, ο οποίος αναφέρεται σε μια συλλογή έργων που θεωρούνται τα σημαντικότερα και με τη μεγαλύτερη επιρροή στη δυτική λογοτεχνία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ το έργο του Μπλουμ έχει ασκήσει επιρροή, η έννοια του λογοτεχνικού κανόνα έχει εξελιχθεί και οι συζητήσεις σχετικά με την ποικιλομορφία, την εκπροσώπηση και τα κριτήρια για την ένταξη συνεχίζονται στον ακαδημαϊκό και πολιτιστικό χώρο με ιδιαίτερη ένταση.

Ποια βιβλία πρότεινε ο Δημήτρης Λιαντίνης στους φοιτητές του;

Βασικά σημεία σχετικά με τον «Δυτικό Κανόνα»:

1. Περιεχόμενο και σκοπός:
– Πρωταρχικός στόχος του Harold Bloom στο “The Western Canon” είναι να εξετάσει και να υπερασπιστεί αυτά που αντιλαμβάνεται ως τα βασικά έργα της δυτικής λογοτεχνίας. Υποστηρίζει τη διατήρηση και τη συνεχή μελέτη αυτών των έργων, τα οποία θεωρεί ότι απειλούνται από διάφορες ακαδημαϊκές και πολιτιστικές τάσεις.

2. Κριτήρια επιλογής:
– Ο Μπλουμ δίνει έμφαση στην έννοια της αισθητικής αξίας και της διαρκούς λογοτεχνικής αξίας ως πρωταρχικά κριτήρια για την ένταξη στον δυτικό κανόνα. Ασκεί κριτική στις ιδεολογίες που πιστεύει ότι προωθούν πολιτικές ή κοινωνικές εκτιμήσεις έναντι της λογοτεχνικής ποιότητας στον καθορισμό των έργων που μελετώνται.

3. Αντιπαραθέσεις:
– Το βιβλίο προκάλεσε σημαντικές αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, κυρίως λόγω των ισχυρών απόψεων του Μπλουμ και του αντιληπτού ελιτισμού που συνδέεται με τον κανόνα του. Οι επικριτές υποστήριξαν ότι οι επιλογές του ήταν ευρωκεντρικές και προκατειλημμένες.

4. Επιρροή και αντίκτυπος:
– Παρά τις αντιπαραθέσεις, “Ο Δυτικός Κανόνας” άσκησε επιρροή στη διαμόρφωση των συζητήσεων σχετικά με τον λογοτεχνικό κανόνα. Έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχικότητα, την ποικιλομορφία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του λογοτεχνικού μεγαλείου.

5. Σημαντικά έργα:
– Το βιβλίο εξετάζει ένα ευρύ φάσμα έργων από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένων έργων του Σαίξπηρ, του Δάντη, του Θερβάντες και άλλων. Ο Μπλουμ προσφέρει διεισδυτικές αναλύσεις αυτών των έργων και επιχειρηματολογεί για τη διαρκή σημασία τους.

6. Πρόκληση στις ακαδημαϊκές τάσεις:
– Ο Μπλουμ αμφισβητεί αυτό που αντιλαμβάνεται ως παρακμή της παραδοσιακής λογοτεχνικής εκπαίδευσης υπέρ των σύγχρονων πολιτισμικών σπουδών και ιδεολογιών. Υποστηρίζει την επιστροφή σε μια πιο αυστηρή και παραδοσιακή προσέγγιση των λογοτεχνικών σπουδών.

7. Ακόλουθες εξελίξεις:
– “Ο Δυτικός Κανόνας” πυροδότησε συνεχείς συζητήσεις έχει δεχθεί  αρνητική κριτική αλλά και υποστήριξη από μελετητές, εκπαιδευτικούς και λάτρεις της λογοτεχνίας.

Ο Μπλουμ και οι 26 συγγραφείς, τους οποίους έχει εντάξει στον λογοτεχνικό κανόνα:

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Δάντης Αλιγκέρι
Τζόφρι Σώσερ
Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Μισέλ ντε Μονταίν
Μολιέρος
Τζον Μίλτον
Σάμιουελ Τζόνσον
Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε
Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ
Τζέιν Όστεν
Ουώλτ Ουίτμαν
Έμιλι Ντίκινσον
Κάρολος Ντίκενς
Τζορτζ Έλιοτ
Λέων Τολστόι
Χένρικ Ίψεν
Σίγκμουντ Φρόυντ
Μαρσέλ Προυστ
Τζέιμς Τζόυς
Βιρτζίνια Γουλφ
Φραντς Κάφκα
Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Πάμπλο Νερούδα
Φερνάντο Πεσσόα
Σάμιουελ Μπέκετ

Διαβάστε περισσότερες λογοτεχνικές ιστορίες παρακάτω:

Φραντς Κάφκα: Ποιος έσωσε τα έργα του; Γιατί ήθελε να τα καταστρέψει;

Ανακαλύπτοντας 5 «άγνωστα» ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου

Αποκαλύπτοντας τον Σκρουτζ: 9 αινιγματικές πτυχές του πρωταγωνιστή του Ντίκενς

Η επιστολή του Καζαντζάκη για το Νόμπελ και η αναφορά στον Σικελιανό!

Ο Ηλίας Βενέζης και «Το Νούμερο 31328» σε ένα απόσπασμα, που αναζητά λίγη ζωή ακόμη

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr