Search
Close this search box.
Κάφκα

Φραντς Κάφκα: Ποιος έσωσε τα έργα του; Γιατί ήθελε να τα καταστρέψει;

Η λογοτεχνική κληρονομιά του Κάφκα: Από τη λήθη στο φως

Στο χώρο της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, το όνομα Φραντς Κάφκα αποτελεί μια αινιγματική μορφή, τα γραπτά του οποίου έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στο υπαρξιακό και σουρεαλιστικό τοπίο της σύγχρονης μυθοπλασίας. Ωστόσο, η λογοτεχνική κληρονομιά του φέρει τα σημάδια μιας μοναδικής δυαδικότητας: από τη μία πλευρά, οι άοκνες προσπάθειες ενός φίλου που έσωσε τα έργα του από την αφάνεια, και από την άλλη, η επιθυμία του ίδιου του Κάφκα να εξαφανίσει τις δημιουργίες του, ρίχνοντάς τες στην άβυσσο της λήθης.

Ποιο ήταν το πραγματικό όνομα του Πλάτωνα;

Μαξ Μπροντ: Ο λογοτεχνικός σωτήρας του Κάφκα

 Κάφκα
Μαξ Μπροντ

Ο Μαξ Μπροντ, ένας συνάδελφος συγγραφέας και στενός φίλος, αναδεικνύεται σε ήρωα αυτής της ιστορίας. Ο Μπροντ ήταν αυτός που, ενάντια στις διακαείς επιθυμίες του Κάφκα, επέλεξε να μην υπακούσει στη μεταθανάτια οδηγία του συγγραφέα να καταστρέψει όλα τα χειρόγραφά του.

Ο  Μπροντ αναγνώρισε την αξία των γραπτών του, αναγνωρίζοντας σε αυτά μια αντανάκλαση της βαθιάς αποξένωσης και της υπαρξιακής αγωνίας που διαπερνούσε το έργο του. Με την ακούραστη αφοσίωσή του, ο Μπροντ εξασφάλισε ότι οι λογοτεχνικές δημιουργίες του Κάφκα δεν θα χάνονταν στο κενό, αλλά αντίθετα θα άνθιζαν, φτάνοντας σε ακροατήρια σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το 1937 ολοκλήρωσε την πρώτη βιογραφία του αγαπημένου του φίλου, το “Franz Kafka, eine Biographie”.

 Κάφκα
                                                                      Ο Μαξ Μπροντ και ο Φραντς Κάφκα στο Ισραήλ

Η επιθυμία του Κάφκα για καταστροφή

Η λαχτάρα του Κάφκα να καταστρέψει τα ίδια του τα έργα παραμένει ένα αινιγματικό παράδοξο. Βέβαια, η στάση του απέναντι στη ζωή αποτελεί απόδειξη της βαθιά εσωστρεφούς και αυτοκριτικής φύσης του συγγραφέα. Ο συγγραφέας, που μαστιζόταν από την αυτοαμφισβήτηση και την αίσθηση της ματαιότητας, έβλεπε τα δημιουργήματά του ως αντανάκλαση της ματαιότητας της ανθρώπινης ύπαρξης. Η επιθυμία του για τον αφανισμό τους μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση της δικής του εσωτερικής ταραχής.

Στα προσωπικά του ημερολόγια και στις επιστολές του, έγραφε με αγωνία για τον καταναγκασμό του να γράφει και την ταυτόχρονη επιθυμία του να εξαφανίσει τη λογοτεχνική του παραγωγή. Αναφερόταν στα έργα του ως “χαμένες προσπάθειες” και εξέφραζε την πεποίθηση ότι είχαν “εκπληρώσει τον σκοπό τους”. Είναι σαν ο Κάφκα, στη δίνη της υπαρξιακής απόγνωσης, να προσπαθούσε να απαλλαγεί από το βάρος της δημιουργίας.

Η κληρονομιά που διαρκεί

Τα γραπτά του Κάφκα, που διασώθηκαν από το χείλος της καταστροφής χάρη στην ακλόνητη αφοσίωση του Μαξ Μροντ, έγιναν στη συνέχεια μερικά από τα πιο επιδραστικά και διάσημα έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. “Η Μεταμόρφωση”, “Η Δίκη” και “Το Κάστρο” συνεχίζουν να γοητεύουν τους αναγνώστες.

Η πολύπλοκη σχέση του Κάφκα με τα ίδια του τα δημιουργήματα χρησιμεύει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση της ίδιας της δημιουργικής διαδικασίας, όπου ο καλλιτέχνης παλεύει με τους δαίμονες της αμφιβολίας και την επιθυμία να υπερβεί τους περιορισμούς της ίδιας του της ύπαρξης. Στο τέλος, τα έργα του Κάφκα, που σώθηκαν από τη λήθη, αποτελούν απόδειξη της διαρκούς δύναμης της λογοτεχνίας να φωτίζει τις πιο σκοτεινές γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, ακόμη και όταν ο δημιουργός της ήθελε να τα παραδώσει στη σκιά.

Κωνσταντίνος Καβάφης: 8 ποιήματα ηδονής που δε θα ξεχάσουμε ποτέ!

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr