Search
Close this search box.
σαιξπηρ πολυτιμοτερο βιβλιο

Το 400 ετών ανθολόγιο του Σαίξπηρ: Ένα από τα πολυτιμότερα βιβλία στον κόσμο εκτίθεται σε βιβλιοθήκη στην Αυστραλία

Τα μισά από τα έργα του Σαίξπηρ θα είχαν χαθεί χωρίς αυτό και είναι πλέον ένα από τα πιο πολύτιμα βιβλία στον κόσμο.

Το ωραιότερο ποίημα που γράφτηκε ποτέ ανήκει στον Σαίξπηρ

Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα βιβλία στην Αυστραλία, τόσο για την πολιτιστική του σημασία όσο και για την τιμή των αντιτύπων που διατίθενται στην αγορά δημοπρασιών υψηλής ποιότητας.

Έργα του William Shakespeare, που συνήθως αναφέρονται ως το First Folio, γιόρτασαν φέτος την 400η επέτειό του και το μοναδικό αντίγραφο του έργου στην Αυστραλία βγήκε από το θησαυροφυλάκιο και εκτίθεται τώρα στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW), στο Σίδνεϊ.

«Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό κοσμικό βιβλίο στη δυτική κουλτούρα. Αν δεν ήταν το First Folio, δεν θα είχαμε τα μισά έργα του Σαίξπηρ σήμερα», δηλώνει ο επισκέπτης μελετητής Ewan Fernie, πρόεδρος, καθηγητής και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Shakespeare στο Stratford-upon-Avon.

σαιξπηρ βιβλιο
State Library of NSW

Αυτό περιλαμβάνει έργα όπως «Μάκβεθ», «Ιούλιος Καίσαρας», «Η τρικυμία», «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας» και περισσότερα από δώδεκα άλλα έργα μεταξύ των 37 τραγωδιών, κωμωδιών και ιστοριών του μεγάλου λογοτέχνη.

Η παραγωγή του First Folio το 1623 σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στον λογοτεχνικό κόσμο, τονίζοντας τη μνημειώδη σημασία του περιεχομένου του, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής του ιστορίας. Αν και ακριβό στην παραγωγή, αυτή η μορφή folio σηματοδότησε το κύρος και τη σημασία των έργων που περιείχε, ιδιαίτερα για θεατρικά έργα.

State Library of NSW

Το έτος του θανάτου του Σαίξπηρ το 1616 o Μπεν Τζόνσον, φίλος και δημιουργικός αντίπαλος του Σαίξπηρ, πρωτοπόρησε στην αυτοέκδοση με το δικό του ανθολόγιο. Επτά χρόνια αργότερα, ο Jonson ενθάρρυνε τους συναδέλφους του Shakespeare να δημοσιεύσουν ένα ανθολόγιο των έργων του, με αποτέλεσμα μια μεταθανάτια επιβεβαίωση της υπεροχής του Shakespeare ως δραματουργού. Εκτυπώθηκαν περίπου 750 αντίτυπα του First Folio, με μόνο 235 περίπου γνωστά να υπάρχουν σήμερα.

βιβλιοθηκη νεα ουαλια
Κρατική Βιβλιοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW), στο Σίδνεϊ

Το 2020, ένα αντίγραφο του First Folio πωλήθηκε για ένα ρεκόρ 9,98 εκατομμυρίων δολαρίων στον οίκο Christie’s. Αν και δεν είναι το πιο ακριβό βιβλίο στη συλλογή της Κρατικής Βιβλιοθήκης της NSW, έχει ανυπολόγιστη πολιτιστική αξία λόγω της λογοτεχνικής του σημασίας και της ενδιαφέρουσας ιστορίας πίσω από τη δημιουργία του. Το First Folio αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία που έχουν εκδοθεί ποτέ στα αγγλικά.

Πηγή εξωφύλλου

Δύο σαιξπηρικά έργα υπό το πρίσμα του Σοβιετικού σκηνοθέτη Grigori Kozintsev

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr