Search
Close this search box.
ταινία

Το σενάριο μιας κορυφαίας ταινίας που στοίχισε μόλις 1 δολάριο

Η ταινία κατέχει την πρώτη θέση στις ψήφους του κοινού στη διάσημη βάση δεδομένων IMDb, εδραιώνοντας τη θέση της ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.Στην Ελλάδα, το “Shawshank Redemption”, γνωστό στην Ελλάδα και ως «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στην IMDb, με περίπου 1.629.000 ψήφους χρηστών.

Παρά την περίοπτη θέση της στην κατάταξη του IMDb, η ταινία γνώρισε απογοητευτικές εισπρακτικές επιδόσεις. Συγκέντρωσε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα, ενώ ο σκηνοθέτης απέκτησε τα δικαιώματα από τον συγγραφέα Στίβεν Κινγκ για μόλις 1 δολλάριο.

Όσον αφορά την πλοκή της ταινίας, ακολουθεί την ιστορία του Άντι Ντουφρέν, ενός τραπεζίτη που κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Σόουσανκ για δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, σχεδιάζει σχολαστικά την απόδρασή του, χρησιμοποιώντας ως βασικό στοιχείο μια αφίσα της Ρίτα Χέιγουορθ. Στη φυλακή, συνάπτει στενή φιλία με τον Ellis “Red” Redding.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Ακολουθούν μερικά λιγότερο γνωστά στοιχεία για αυτή την εξαιρετική ταινία:

1. Τα δικαιώματα του βιβλίου του Stephen King πουλήθηκαν για μόλις ένα δολάριο στον σκηνοθέτη Frank Darabont, ο οποίος σκηνοθέτησε επίσης μια 30λεπτη κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του King “The Woman in the Room” μέσω μιας ειδικής συμφωνίας με την ονομασία “Dollar Baby”.

2. Η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του Stephen King “Rita Hayworth and Shawshank Redemption”, που περιλαμβάνεται στη συλλογή “Different Seasons” του 1982. Ο Darabont άλλαξε τον τίτλο σε “The Shawshank Redemption” για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το περιεχόμενο της ταινίας.

3. Η αρχική αλλαγή του τίτλου έγινε επειδή οι γυναίκες ηθοποιοί πίστευαν λανθασμένα ότι η ταινία επικεντρωνόταν στη ζωή της Ρίτα Χέιγουορθ. Το σενάριο ολοκληρώθηκε σε δύο μήνες, με τον Darabont να προσαρμόζει επιδέξια το μυθιστόρημα σε ένα συναρπαστικό σενάριο.

4. Ο Μόργκαν Φρίμαν επιδίωξε διακαώς έναν ρόλο στην ταινία, ανακαλώντας τον ενθουσιασμό του να συμμετάσχει σε αυτήν κατά την αρχική ανάγνωση του σεναρίου. Για τον ρόλο του Red εξετάστηκαν οι Clint Eastwood, Harrison Ford, Paul Newman και Robert Redford, αλλά ο σκηνοθέτης επέλεξε τελικά τον Morgan Freeman. Ο Κέβιν Κόστνερ ήταν επίσης υποψήφιος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Άντι Ντουφρέν, αλλά τον απέρριψε για το “Waterworld”, με αποτέλεσμα να επιλεγεί ο Τιμ Ρόμπινς.

5. Τα γυρίσματα για τη σκηνή στην οποία ο Andy και ο Red έχουν την πρώτη τους συζήτηση στο προαύλιο της φυλακής διήρκεσαν εννέα ώρες για να καταγράψουν λίγα λεπτά υλικού. Ο Morgan Freeman έπαιξε με μια μπάλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να έχει δεμένο χέρι την επόμενη μέρα. Επιπλέον, στη φωτογραφία λήψης του Red, όπου είναι νεαρός ο Morgan Freeman, στην πραγματικότητα απεικονίζεται ο γιος του Morgan Freeman, ο Alfonso.

6. Η σκηνή στην οποία ο Άντι σύρθηκε μέσα από το τούνελ διαφυγής γεμάτο λάσπη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Η λάσπη αποτελούνταν από νερό αναμεμειγμένο με πριονίδι και σοκολάτα.

7. Κατά την έξοδό της στις αίθουσες τον Σεπτέμβριο του 1994, η ταινία είχε αρχικά απογοητευτική προσέλευση σε μεγάλο αμερικανικό κινηματογράφο. Ο Μόργκαν Φρίμαν το απέδωσε αυτό στον συγκεχυμένο τίτλο της ταινίας, ο οποίος άφηνε τους θεατές αβέβαιους για το περιεχόμενό της. Το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας της, η ταινία κατέλαβε την ένατη θέση στο box office με κέρδη 2,4 εκατομμύρια δολάρια, παρά το συνολικό προϋπολογισμό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ταινία αντιμετώπισε επίσης σκληρό ανταγωνισμό από άλλες αναγνωρισμένες κυκλοφορίες εκείνης της χρονιάς, όπως το “Forrest Gump” και το “Pulp Fiction”.

8. Το TNT έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική επιτυχία της ταινίας, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα μετάδοσής της το 1997 και προβάλλοντας την συχνά. Αυτή η συνεχής προβολή συνέβαλε στη διαρκή δημοτικότητα της ταινίας.

Κέβιν Σπέισι: Είναι έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή στο Χόλιγουντ;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr