Search
Close this search box.
what-are-emblemata-art-literature (1)

Τι είναι τα εμβλήματα στην Τέχνη και τη Λογοτεχνία;

Στην Ιταλία κατά την ύστερη Αναγέννηση, γεννήθηκε ένα νέο καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό είδος. Τα εμβλήματα ήταν ένα μείγμα από πνευματώδη επιγράμματα και χαρούμενες εικονογραφήσεις που γοήτευσαν την Ευρώπη.

Το 1531, ο διάσημος καθηγητής νομικής Andrea Alciato παρουσίασε ένα βιβλίο με επιγράμματα γεμάτο με ιδιαίτερους και έξυπνους στίχους, πυροδοτώντας την εμφάνιση των εμβλημάτων. Τα βιβλία εμβλημάτων συνδύαζαν μικρά ποιήματα, γνωστά ως επιγράμματα, με περίπλοκες ξυλογραφίες για να αποδώσουν τα νοήματά τους. Αυτοί οι συνδυασμοί, που ονομάζονται εμβλήματα, κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η αγάπη, οι θρύλοι, η θρησκεία και η πολιτική. Αυτή η σύμπτυξη ποίησης και εικόνων κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα σε όλη την Ευρώπη, συναρπάζοντας τους αναγνώστες που συζητούσαν με ανυπομονησία τις ερμηνείες αυτών των εμβλημάτων.

Πώς ο Ελ Γκρέκο προσδιόρισε τον εαυτό του καλλιτέχνη μέσα από τις πνευματικές αναζητήσεις του;

Τα εμβλήματα και η τεράστια κληρονομιά τους

titlepage-hooft-emblemata-amatoria-utrecht

Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης στην Ευρώπη, μελετητές και λάτρεις, ιδιαίτερα σε χώρες με διατηρημένα αρχιτεκτονικά ερείπια από την Αρχαιότητα, γοητεύτηκαν από την ιστορική τους σημασία. Αυτή η περίοδος ανέπτυξε ένα κύμα ενδιαφέροντος για την Αρχαιότητα και την ιστορία, ειδικά οι Ιταλοί που ζούσαν στην καρδιά της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, υπήρξε μια αξιοσημείωτη απόκλιση από τη μεσαιωνική περίοδο.

Οι μεσαιωνικοί διανοούμενοι, παρόλο που ήταν πιο κοντά χρονικά στην πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον για την κληρονομιά της. Αντίθετα, συχνά προσπαθούσαν να τροποποιήσουν τα μηνύματα του αρχαίου κόσμου για να ταυτίζονται με τις χριστιανικές αξίες, διατηρώντας επιλεκτικά και μεταδίδοντας πληροφορίες που ευθυγραμμίζονται με αυτήν την πτυχή. Για παράδειγμα, ασπάστηκαν τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη επειδή μπορούσε να συμφιλιωθεί με τον Χριστιανισμό. Ωστόσο, αυτή η προκατάληψη άρχισε να ελαττώνεται κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης.

Η Αναγέννηση γνώρισε μια αναβίωση του ενδιαφέροντος για χειρόγραφα και αντίκες, με διανοούμενους να μεταφράζουν και να ανασυνθέτουν αρχαίες ιστορίες, θρύλους και ιστορίες. Τα εμβλήματα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως σύγκλιση του ενθουσιασμού της Αναγέννησης για την Αρχαιότητα και τον σωζόμενο μεσαιωνικό πολιτισμό. Αυτό το είδος συνδυάζει επιδέξια διάφορες επιρροές για να δημιουργήσει κάτι νέο και ξεχωριστό.

Η έμπνευση για τα εμβλήματα

andrea-alciato-emblemata-lyon-glasgow

Η παράδοση του εμβλήματος αποδίδεται στον Ιταλό καθηγητή νομικής Andrea Alciato (1492-1550), ο οποίος μοιράστηκε ένα βαθύ πάθος για την αρχαία ιστορία, ιδιαίτερα τον ρωμαϊκό και τον ελληνικό πολιτισμό. Απορροφημένος στη μελέτη λατινικών και αρχαίων ελληνικών κειμένων, ο Alciato εξέτασε σχολαστικά διάφορα στυλ γραφής από την αρχαιότητα, προσπαθώντας να τα μιμηθεί στις δικές του συνθέσεις. Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη στα λατινικά επιγράμματα, τα οποία ήταν συνοπτικά, σατιρικά ποιήματα με έξυπνο τέλος, δημοφιλή στους Ρωμαίους ποιητές και κωμικούς.

Ο Alciato επινόησε τον ελληνικό όρο “εμβλήματα” για τα επιγράμματά του, αντλώντας έμπνευση από τεχνίτες που κοσμούσαν τις δημιουργίες τους με διάφορα ένθετα. Ωστόσο, η εμφάνιση των βιβλίων εμβλημάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια συνεργασία. Ο Χάινριχ Στάινερ, τυπογράφος του Άουγκσμπουργκ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο εικονογραφώντας και τυπώνοντας τα επιγράμματα του Αλτσιάτο το 1531. Αυτή η συνεργασία μεταξύ συγγραφέα και τυπογράφου οδήγησε στην επιτυχία της έκδοσής τους, “Emblematum Liber”.

Κατά τη διάρκεια του δέκατου έκτου και του δέκατου έβδομου αιώνα, τα βιβλία με εμβλήματα έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή, με περίπου 2.000 εκδόσεις να κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη.

Το πλαίσιο των εμβλημάτων του Alciato

εμβλήματα

Σύμφωνα με τον Alvan Bregman, ένα έμβλημα περιλαμβάνει συνήθως τρία κύρια στοιχεία. Πρώτον, έχει μια σύντομη επικεφαλίδα ή τίτλο που είναι γνωστό ως σύνθημα, επιγραφή ή λήμμα. Δεύτερον, έχει μια απεικόνιση, που ονομάζεται pictura. Τέλος, έχει ένα ηθικολογικό και επεξηγηματικό κείμενο, που αναφέρεται ως το subscriptio, το οποίο μερικές φορές ονομάζεται επίσης επίγραμμα, συνδέοντας το είδος με τον πολιτισμό της Αρχαιότητας.

Το ενδιαφέρον του Αλτσιάτο για τις επιγραφές χρονολογείται από τα νιάτα του, κατά την οποία μετέγραψε επιγραφές από όλο το Μιλάνο για σκοπούς μελέτης. Όπως πολλοί διανοούμενοι της εποχής του, του άρεσε να μεταφράζει επιγράμματα από την Ελληνική Ανθολογία στα Λατινικά. Αυτή η ανθολογία, που συντάχθηκε από τον βυζαντινολόγο Μάξιμο Πλανούδη το 1301, περιείχε πάνω από 3.000 ποιήματα που προέρχονται ήδη από τον έβδομο αιώνα π.Χ. Η νεανική ενασχόληση του Alciato με αυτήν την ανθολογία άφησε μόνιμη επιρροή στο έργο του. Οι μελετητές έχουν εντοπίσει περισσότερα από τα μισά από τα δημοσιευμένα επιγράμματα και τα εμβλήματά του ως συνδεδεμένα με ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία. Ο Alciato βασίστηκε σε διάφορα θέματα, εικόνες και στίχους από αυτήν την ανθολογία στις μεταγενέστερες δημιουργίες του, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του αναγεννησιακού συγγραφέα να μιμηθεί την κλασική λογοτεχνία.

Γιατί ήταν τόσο δημοφιλή τα εμβλήματα;

hooft-emblem-emblemata-amatoria-utrecht

Το εμβλήματα, ένα αγαπημένο λογοτεχνικό είδος, συνδύασε έξυπνα κείμενο και εικόνες για να μεταφέρει ηθικά μηνύματα με προσιτό και σαγηνευτικό τρόπο. Τα συνοπτικά, πνευματώδη κείμενά του στην καθημερινή γλώσσα είχαν απήχηση σε ένα ευρύ κοινό, ενώ οι οπτικά ελκυστικές εικονογραφήσεις τράβηξαν ακόμη και μη μορφωμένο κοινό. Η συγχώνευση του έξυπνου λεκτικού παιχνιδιού με τη μυθολογική εικόνα δημιούργησε μια ξεχωριστή μορφή, συμβάλλοντας στην ευρεία δημοτικότητα των εμβλημάτων σε μια κοινωνία βαθιά επηρεασμένη τόσο από τη χριστιανική ηθική όσο και από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κλασική αρχαιότητα.

Άλλες επιρροές στα εμβλήματα

good-advice-late-heinsius-emblemata-utrecht

Τα βιβλία εμβλημάτων, ενώ συνδέονται με την Αρχαιότητα, εντοπίζουν επίσης την προέλευσή τους σε μεσαιωνικές πρακτικές, κυρίως μνημονικά ποιήματα που χρησιμοποιήθηκαν από μοναχούς και μελετητές για να βοηθήσουν στην απομνημόνευση πολύπλοκων εννοιών. Αυτοί οι  στίχοι χρησίμευσαν ως αξέχαστοι κώδικες για βασικές ιδέες, συχνά εμποτισμένες με ηθικά θέματα. Επιπλέον, η μορφή του εμβλήματος αντανακλά μια αναγεννησιακή τάση απεικόνισης περίπλοκων θεωριών, όπως το Δέντρο της Γνώσης, το οποίο οργανώνει ιεραρχικά τους πνευματικούς κλάδους. Αυτή η σύζευξη κειμένου με εικόνες βρίσκει προηγούμενο σε παλαιότερες οπτικές παραδόσεις, όπως φαίνεται σε μορφές του Petrus Ramus. Έτσι, τα εμβλήματα αντλούνται από ποικίλες ιστορικές επιρροές, γεφυρώνοντας τις μεσαιωνικές μνημονικές τεχνικές με την αναγεννησιακή οπτική αναπαράσταση.

Ένα δημοφιλές είδος εκτός Ιταλίας

emblemata-saecularia-bry-bruegel-rijksmuseum

Η δημοτικότητα των εμβλημάτων επεκτάθηκε πέρα από την Ιταλία και τη Γερμανία, και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη κατά την ύστερη Αναγέννηση. Οι Γερμανοί τυπογράφοι αναγνώρισαν τις δυνατότητες αυτού του είδους από νωρίς, παράγοντας πολυάριθμες εκδόσεις των έργων του Alciato. Εμπνευσμένοι από τον Alciato, συγγραφείς από διάφορες χώρες άρχισαν να δημιουργούν τις δικές τους συλλογές εμβλημάτων, μερικές από τις οποίες πέτυχαν αξιοσημείωτη φήμη στο είδος.

Εκτός από την Ιταλία και τη Γερμανία, η Ολλανδία αναδείχθηκε σε εξέχον κέντρο εκδόσεων, ιδιαίτερα καθώς οι εντάσεις μεταξύ των Μεταρρυθμισμένων Ολλανδών και της Καθολικής Ισπανίας ώθησαν πολλούς τυπογράφους να μετεγκατασταθούν από τη Φλάνδρα στο Βορρά. Αυτή η εισροή ειδικευμένων εκτυπωτών ανέπτυξε την ολλανδική εκδοτική βιομηχανία, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Διάσημα τυπογραφεία όπως το Elzeviers και το Blaeu αύξησαν την ολλανδική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, όπως η ετήσια εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, τονώνοντας περαιτέρω τη λογοτεχνική παραγωγή σε διάφορα είδη όπως τα εμβλήματα.

Η ολλανδική τρέλα για το εμβλήματα

liber-amor-emblemata-saecularia-bry-bruegel

Κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα, οι Ολλανδοί αγκάλιασαν και διέπρεψαν στο είδος του εμβληματικού βιβλίου, με συγγραφείς όπως ο P. C. Hooft και ο Jacob Cats να παράγουν έργα μπεστ σέλερ γεμάτα με προσιτά και ηθικά εμβλήματα. Αυτά τα εμβλήματα είχαν απήχηση στους αναγνώστες λόγω των σχετικών απεικονίσεων καθημερινών αγώνων και καταστάσεων ζωής, αντλώντας συχνά έμπνευση από αρχαίες ρωμαϊκές και ελληνικές ιστορίες. Παρά την περιστασιακή ανάγκη για ερμηνεία, η ευρεία απήχηση του είδους προήλθε από την ικανότητά του να παρέχει ψυχαγωγία και εκπαίδευση, μεταδίδοντας σοφία σε θέματα ζωής, κοινωνίας, ηθικής, θρησκείας και πολιτικής μέσα από πνευματώδη και σχετικά μικρά ποιήματα. Έτσι, τα εμβλήματα έγιναν μια αγαπημένη λογοτεχνική και καλλιτεχνική μορφή που άκμασε κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ των αρχαίων λογοτεχνικών παραδόσεων και των σύγχρονων κοινωνικών ανησυχιών.

Άλμπρεχτ Ντύρερ: 10 στοιχεία για τον Γερμανό Διδάσκαλο

Πηγή εικόνων

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr