Search
Close this search box.
ανασκαφες (1)

Ένα νέο κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας βγαίνει στο φως έπειτα από 6 χρόνια ανασκαφών

Η βόρεια Αγγλία θα μπορούσε να ήταν το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για μια σύντομη περίοδο κατά τις αρχές του 3ου αιώνα.

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο τελευταίος λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Σύμφωνα με πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, υποστηρίζεται πως το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν κάποτε στο Carlisle. Μετά από έξι χρόνια ανασκαφών, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα λουτρό ύψους 48 μέτρων, ανακαλυφθέν σε μια λέσχη κρίκετ χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη, ενδέχεται να είχε κατασκευαστεί για έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα που επικράτησε για σχεδόν δύο δεκαετίες από τα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.

Η εν λόγω λέσχη κρίκετ βρίσκεται στην πόλη της Κάμπρια στη Βρετανία, με την ανακάλυψη να προέρχεται από το 2017. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν 34 πλακίδια με τα γράμματα IMP, τα οποία συνδέονται με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική αυλή. Αυτό υποδεικνύει ότι το λουτρό κατασκευάστηκε με εντολή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, ο οποίος κυρίευσε από το 193 έως το 211 π.Χ.

ανασκαφες
DR DOT BOUGHTON

Ο Σεπτίμιος Σεβήρος, που έγινε γνωστός στη Βρετανία για τη δράση του κατά των “βάρβαρων φυλών” στα βόρεια σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Γιορκ. Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν επίσης την παρουσία του στο Καρλάιλ λίγο πριν τον θάνατό του, όπως περιγράφεται σε αρχαίο κείμενο με το όνομα Historia Augusta.

Επιπλέον στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο Σεβήρος μπορεί να είχε κατασκευάσει το λουτρό για προσωπική του χρήση, καθώς εντοπίστηκαν δύο πετρινά κεφάλια, μεγαλύτερα από το φυσικό μέγεθος που επιτρεπόταν σε αγάλματα και φορούσαν πορφυρά ενδύματα, τα οποία ήταν προνόμιο μόνο των αυτοκρατόρων. Επιπλέον, η εύρεση πορφυρής χρωστικής ουσίας στην περιοχή ενισχύει τη θεωρία αυτή, καθώς μόνο ο αυτοκράτορας είχε το δικαίωμα να φοράει βαμμένα σε πορφυρό χρώμα ενδύματα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως εάν ο Σεβήρος είχε τη βάση του στο Καρλάιλ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του προς τα βόρεια, αυτό υποδηλώνει ότι, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας βρισκόταν εκεί.

ανασκαφες (2)
The History Blog

Η ανακάλυψη παρουσιάζεται σε ένα επεισόδιο της αρχαιολογικής εκπομπής “Digging for Britain”, με την Alice Roberts, παρουσιάστρια της εκπομπής, να εκφράζει τον ενθουσιασμό της για τη σύνδεση αυτής της ανακάλυψης με ένα συγκεκριμένο σημείο στην ιστορία, όπου ο Σεπτίμιος Σεβήρος βρισκόταν στο Κάρλαϊλ, στα βορειοδυτικά σύνορα της αυτοκρατορίας.

Οι προσπάθειες υποταγής της Καληδονίας, στη βόρεια περιοχή της Βρετανίας, τελικά απέτυχαν. Το τείχος του Αδριανού κατασκευάστηκε με σκοπό να προστατεύσει τα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ο Σεπτίμιος Σεβήρος ξεκίνησε την εκστρατεία του για την κατάκτηση της Βρετανίας από την ανατολική πλευρά του τείχους.

Η ανασκαφή αποκάλυψε ότι τα απομεινάρια του λουτρού ενδέχεται να είχαν κατασκευαστεί για τον αυτοκράτορα, ο οποίος καταγόταν από τη Βόρεια Αφρική. Το βορειοαφρικανικό σχέδιο του λουτρού υποστηρίζεται από τους σωλήνες τερακότας που συνδέονται για τη στήριξη της θολωτής οροφής. Τα γλυπτά κεφάλια που βρέθηκαν μπορεί να απεικόνιζαν τον Σεβήρο και τη σύζυγό του ή να χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση του κακού από τους γυμνούς Ρωμαίους μέσα στο λουτρό.

ανασκαφές
Geraldine Moore/Cumberland Council

Η δομή του λουτρού, πιθανότατα διώροφη, ανακαλύφθηκε το 2017, συνοδευόμενη από όπλα, κεραμικά και νομίσματα. Μια σκαλιστή πέτρα με την επιγραφή “Μητέρα της Συγκλήτου” αναφέρεται πιθανότατα στη σύζυγο του Σεβήρου.

Το περασμένο καλοκαίρι ανακαλύφθηκαν τα γιγαντιαία γλυπτά κεφάλια. Ο Frank Giecco, από τη Wardell Armstrong Archaeology, που ηγήθηκε της ανασκαφής, δήλωσε ότι η βόρεια Αγγλία θα μπορούσε να ήταν το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για μια σύντομη περίοδο κατά τις αρχές του 3ου αιώνα.

5 γεγονότα που οδήγησαν την Αρχαία Ελλάδα σε παρακμή

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr