Search
Close this search box.
νεα μουσεια 2024

Τα 6 μεγάλα μουσεία που θα φωτίσουν το 2024

Μια πολιτιστική οδύσσεια λαμβάνει χώρα το 2024 καθώς πολλά νέα μουσεία σε όλο τον κόσμο επαναπροσδιορίζουν το καλλιτεχνικό τοπίο.

9 δημοφιλή κλεμμένα έργα τέχνης που εξακολουθούν να εκτίθενται στα μουσεία σήμερα

Από τους πολυσύχναστους δρόμους του Σάο Πάολο μέχρι τα γαλήνια τοπία του Κρίστιανσαντ, ο μουσειακός κόσμος μεγαλώνει με μια εκλεκτική σειρά πολιτιστικών ιδρυμάτων. Αυτά τα επερχόμενα εγκαίνια υπόσχονται να επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία του μουσείου, προσφέροντας ματιές σε αρχαίους πολιτισμούς, σφαίρες αφηρημένης τέχνης και την πλούσια πτυχή της ανθρώπινης ιστορίας. Καθώς αναμένουμε τα εγκαίνια αυτών των πολιτιστικών καταφυγίων, το έτος 2024 αναδεικνύεται ως φάρος για τους λάτρεις της τέχνης, καλώντας τους να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο, τη δημιουργικότητα και τις απεριόριστες εκφράσεις του ανθρώπινου πνεύματος.

Kunstsilo στη Νορβηγία

Το Kunstsilo, ένα καινούριο μουσείο στον προαστιακό χώρο του Kristiansand, μια μικρής κλίμακας πόλη στο νότιο άκρο της Νορβηγίας, θα φιλοξενήσει τέχνη από τη νότια Νορβηγία και τη συλλογή 5.000 έργων του Nicolai Tangen, επικεντρωμένη στη σκανδιναβική μοντερνιστική τέχνη.

μουσεία 2024
Πηγή: Kunstsilo

Ο συλλέκτης πρόσφερε τη συλλογή του, που περιλαμβάνει έργα τέχνης, στη γενέτειρά του στο Kristiansand. Ένα χρόνο αργότερα, ένα αποθηκευτικό κτίριο για σιτηρά που χτίστηκε το 1935 στο Odderøya προτάθηκε ως ιδανικός χώρος για έκθεση. Το Kunstsilo διαχειρίζεται, εκτός από τη Συλλογή Tangen, και άλλες δύο συλλογές: τη Συλλογή Τέχνης Sørlandet και την Πινακοθήκη Christianssands. Ο συνολικός αριθμός έργων των συλλογών ξεπερνά τα 7.500, καθώς περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη συλλογή σκανδιναβικής μοντερνιστικής τέχνης στον κόσμο.

μουσεία 2024
Πηγή: Kunstsilo

Το κτίριο του Kunstsilo αποτελεί ένα εμβληματικό σημείο για το Kristiansand, αφού από τη δεκαετία του ’30 παρείχε εργασία και ζωή σε χιλιάδες άνεργους κατοίκους. Το έργο χρηματοδοτήθηκε πλήρως το 2019, με την κατασκευή να ξεκινά την ίδια χρονιά. Το Kunstsilo, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Kristiansand και θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στις 11 Μαΐου 2024, ενώ κόστισε 60 εκατομμύρια ευρώ.

μουσεία 2024
Πηγή: BAX Studio

Μουσείο του Περθ

Το μουσείο του Περθ, το οποίο προωθεί την έκθεση του ευρέος σπαθιού του Bonnie Prince Charlie για πρώτη φορά, θα ανοίξει την άνοιξη του 2024. Το σπαθί αυτό, που κατασκευάστηκε από τον τεχνίτη του Περθ, Τζέιμς Μπράουν, έχει αναφερθεί ως ένα σημαντικό σύμβολο της διεκδίκησης του θρόνου της Σκωτίας.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το σπαθί θα επιστρέψει στη Σκωτία από τη στιγμή που κατασκευάστηκε το 1739. Το νέο μουσείο, που θα αφηγείται την ιστορία του Περθ από την αρχαία έως τη σύγχρονη Σκωτία, μεταμορφώνει το πρώην δημαρχείο της πόλης σε έναν χώρο που σχεδίασαν οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες Mecanoo, με ένα κόστος 27 εκατομμυρίων λιρών.

Ένα ακόμα κομβικό κομμάτι της μόνιμης έκθεσης θα είναι η “Πέτρα του Πεπρωμένου”, που χρησιμοποιούνταν για τον στέψιμο των Βρετανών μοναρχών. Το νέο μουσείο, που θα προσφέρει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο στο ανακαινισμένο εδουαρδιανό κτίριο που παλαιότερα χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης για αγορές, συναυλίες, πολιτικά συνέδρια και αγώνες πάλης. Στοχεύει να γίνει ένας σημαντικός προορισμός για κατοίκους και επισκέπτες.

μουσεία 2024
Πηγή: Mecanoo

Museu de Arte στο Σάο Πάολο

Δημιουργημένο από μια εξέχουσα αρχιτέκτονα του μοντερνισμού, το Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand (Masp) ξεκίνησε να λειτουργεί το 1968.

Το κτίριο της Λίνα Μπο Μπάρτι, υπογράφουσας επίσης του εμβληματικού έργου Glass House, δεν ήταν πλέον επαρκές για τις υπάρχουσες συλλογές. Η διεύρυνση του μουσείου πραγματοποιείται υπογείως για να ενωθεί με ένα καινούριο κτίριο 14 ορόφων, με μινιμαλιστική εμφάνιση που αποφεύγει την οπτική σύγκρουση με το αρχικό.

μουσεία 2024

Η ανάγκη για διεύρυνση προέκυψε αφού μόνο το 1% από τα 11.000 αντικείμενα της συλλογής του μουσείου εκτίθεται. Πέντε ορόφοι θα φιλοξενήσουν νέες γκαλερί, αυξάνοντας τον χώρο κατά 66%, συνολικά σε 190.000 τετραγωνικά πόδια. Η επέκταση, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Júlio Neves, αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη του 2024, ενώ το κόστος δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη.

μουσεία 2024

Συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη

Η αναμονή για την επαναλειτουργία ενός από τα πιο αγαπητά μουσεία της Νέας Υόρκης θα τελειώσει στα τέλη του 2024, ενώ το κόστος έχει φτάσει τα 290 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, ένα μέρος της Συλλογής Frick φιλοξενήθηκε στο μοντερνιστικό κτίριο που σχεδίασε ο Marcel Breuer στη λεωφόρο Μάντισον. Τώρα, στην ιστορική της έδρα στην Πέμπτη Λεωφόρο, απέναντι από το Central Park, ολοκληρώθηκε μια εκτενής ανακαίνιση και ανάπλαση, αποτελώντας την πρώτη ολοκληρωμένη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων εδώ και σχεδόν 90 χρόνια.

Το ανακαινισμένο μουσείο και η βιβλιοθήκη του θα περιλαμβάνουν νέους εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους, καθώς και χώρους συντήρησης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το πλούτο των έργων τέχνης και αντικειμένων του μουσείου, που κάποτε ανήκαν στον Henry Clay Frick, έναν εξέχοντα βιομήχανο χάλυβα και προστάτη των τεχνών των ΗΠΑ. Ο Frick κληροδότησε την έπαυλή του και τις συλλογές του στο κοινό μετά τον θάνατό του το 1919. Επιπλέον, ο δεύτερος όροφος, όπου ήταν τα ιδιωτικά δωμάτια της οικογένειας, τα υπνοδωμάτια και οι συνολικά 15 μικρότερης κλίμακας χώροι, θα δίνουν μια εικόνα για το πώς λειτουργούσε ολόκληρο το σπίτι.

μουσεία 2024
Πηγή: Paul Gorbould/ Flickr

Μουσείο Ράινχαρτ Ερνστ στη Γερμανία

Το βραβευμένο με Pritzker γραφείο του αρχιτέκτονα Fumihiko Maki αναλαμβάνει την κατασκευή ενός εξαιρετικά εξειδικευμένου μουσείου στο Βισμπάντεν. Η πόλη αυτή είναι η κατοικία του βιομήχανου Ράινχαρντ Ερνστ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή συλλογή με σχεδόν χίλια έργα αφηρημένης τέχνης από διάφορα μέρη του κόσμου, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970.

Η επιθυμία του Ερνστ να καταστήσει τη συλλογή του προσιτή στο ευρύ κοινό οδήγησε στη δημιουργία του Μουσείου Αφηρημένης Τέχνης. Οι χώροι του θα φιλοξενήσουν έργα από τη γερμανική μεταπολεμική αφηρημένη τέχνη, την αφηρημένη ιαπωνική τέχνη (κυρίως Gutai) και τον αφηρημένο αμερικανικό εξπρεσιονισμό. Ο χώρος θα φιλοξενεί επίσης δάνεια από μουσεία και ιδιώτες παγκοσμίως.

Η κατασκευή και η λειτουργία του μουσείου χρηματοδοτούνται από τον ίδιο τον Ερνστ, με την έγκριση από το κοινό και τις δημοτικές αρχές. Το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του το 2024, έχοντας κοστίσει 80 εκατομμύρια ευρώ.

μουσεία 2024
Πηγή: Reinhard Ernst Museum

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα

Για λόγους που δεν ανακοινώθηκαν, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο παρέμεινε κλειστό καθ’ όλο το 2023, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι ήταν έτοιμο κατά 99% να ανοίξει τον Οκτώβριο του 2022. Τώρα, όλοι αναρωτιούνται αν το 2024 θα είναι, επιτέλους, η χρονιά των εγκαινίων και της παρουσίασης της μεγαλύτερης συλλογής αρχαίων αιγυπτιακών αντικειμένων στον κόσμο.

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο έχει κόστος που έχει φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και έχει διαφημιστεί ως το 8ο θαύμα του κόσμου, ξεχωρίζοντας από ένα τυπικό μουσείο. Το μεταμοντέρνο κτίριο, GEM όπως είναι γνωστό, θυμίζει από μακριά ένα τεράστιο πλοίο που προσάραξε στην έρημο και καλύπτεται εξωτερικά από μοτίβα πυραμίδων. Το μήνυμα είναι σαφές: είναι ένα μουσείο κατάλληλο για έναν φαραώ.

Το έργο της αιγυπτιακής κυβέρνησης ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Οι επισκέπτες θα μπορούν, όταν ανοίξει, να επισκεφθούν 12 αίθουσες εκθέσεων με 100.000 αντικείμενα, με 5.000 από αυτά να προέρχονται από τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών, που παραμένουν μέχρι σήμερα το επτασφράγιστο μυστικό του.

μουσεία 2024
Πηγή: Grand Egyptian Museum

Αγιά Σοφιά: 25 ευρώ είσοδος για μη μουσουλμάνους – Πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση;

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr