Search
Close this search box.
Τέιλορ Σουίφτ Μπάιντεν

Τέιλορ Σουίφτ: Γίνεται μια «συστημική» καλλιτέχνης να μας πει τι θα ψηφίσουμε; Γίνεται!

Το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων Grammy, η Τέιλορ Σουίφτ πέτυχε ένα ιστορικό κατόρθωμα, κερδίζοντας για τέταρτη φορά το βραβείο «Άλμπουμ της Χρονιάς», ξεπερνώντας εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Frank Sinatra, ο Stevie Wonder και ο Paul Simon, που είχαν κερδίσει το βραβείο τρεις φορές ο καθένας.

Ωστόσο, η επιρροή της 34χρονης καλλιτέχνιδος επεκτείνεται πολύ πέρα από τα μουσικά της επιτεύγματα, χάρη στην τεράστια επιρροή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ακολουθείται από 300 εκατομμύρια άτομα. Η επίδρασή της έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική δύναμη, που υπερβαίνει τη ψυχαγωγία και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου μονολόγου, ο παρουσιαστής Jimmy Kimmel υπογράμμισε με χιούμορ τη δύναμη της βάσης των θαυμαστών της Τέιλορ Σουίφτ, γνωστών ως “Swifties”, υπονοώντας ότι η συλλογική τους επιρροή θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών αποτελεσμάτων. Το συναίσθημα αυτό απηχείται σε πρόσφατη δημοσκόπηση του “Newsweek”, όπου το 18% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν πιο πιθανό να ψηφίσει έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από τη Swift, με αξιοσημείωτη επίδραση στους νεότερους ψηφοφόρους.

Γιατί οι ακτιβιστές επιτίθονται μόνο σε κλασικά έργα τέχνης;

Οι εκλογές πλησιάζουν

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, το πολιτικό τοπίο χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο ηλικιωμένων ανδρών: του 81χρονου Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με ποσοστό αποδοχής κάτω του 40%, και του 77χρονου Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό το εξαιρετικά πολωμένο περιβάλλον, η Τέιλορ Σουίφτ ξεχωρίζει ως εξέχουσα προσωπικότητα (όπως αναγνωρίστηκε από το περιοδικό “Time”), ενσαρκώνοντας το πρόσωπο της χρονιάς.

Όπως έχει δείξει η ιστορία, οι εγκρίσεις διασημοτήτων μπορούν να ασκήσουν σημαντική επιρροή στην αμερικανική πολιτική. Μια μελέτη από το 2008 υπογράμμισε τον αντίκτυπο της υποστήριξης της Oprah Winfrey προς τον Barack Obama κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών, συμβάλλοντας με επιπλέον ένα εκατομμύριο ψήφους στη συγκομιδή του και βοηθώντας στην ήττα της Hillary Clinton. Στο πλαίσιο της Taylor Swift και των εκλογών του 2024, η επιρροή της αναμένεται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, ιδίως όσον αφορά την προσέλκυση και την κινητοποίηση της ποικιλόμορφης δημογραφικής ομάδας που αποτελεί τη βάση των θαυμαστών της, γνωστή ως Swifties.

Η Taylow Swift σπάει μουσικά ρεκόρ μεγάλων αστέρων χωρίς να είναι μεγάλη καλλιτέχνης.

Πολλοί αναρωτιούνται πως γίνεται η Taylor Swift να είναι τόσο επιτυχημένη, ενώ μεταξύ μας, η μουσική της δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και παράλληλα η σκηνική της παρουσία είναι κάτι λιγότερο από «χλιαρή». Εδώ μάλλον εισερχόμαστε σ’ ένα νέο φαινόμενο στην «one night stand μουσική», η οποία χαρακτηρίζεται από δημόσιες σχέσεις και επένδυση στην εικόνα, εξαιρετικά βιντεοκλίπ, μοναδικά show και ασταμάτητη συστημική προώθηση.

Θα ακούσουμε μια πλούσια τραγουδίστρια για το τι θα ψηφίσουμε;

Η αισθητική και τα κριτήρια πλέον έχουν πέσει χαμηλά, καθώς ο μέσος Αμερικανός εργάζεται δεκάδες ώρες, εξαρτάται από ένα πανάκριβο σύστημα υγείας, στο οποίο μπορεί να βρεθεί χρεωμένος ακόμη και εάν το παιδί του μπει σε θερμοκοιτίδα. Από την άλλη όμως ακούει και επηρεάζεται από συστημικούς, προωθούμενους, εκατομμυριούχους διάσημους με μέτρια καλλιτεχνική απόδοση, για το πως θα ζήσει, τι θα πιστέψει, τι θα ψηφίσει και πως θα σκέφτεται, έχοντας πάντα την υφέρπουσα ενοχή, ότι μπορεί να γίνει ρατσιστής.

Η βάση των υποστηρικτών της ως αφορμή για πολιτική προπαγάνδα μέσα από τη μουσική

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από έρευνα της Morning Consult η οποία διεξήχθη πέρυσι, οι οπαδοί της Taylor Swift είναι άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ανήκουν τόσο στο Δημοκρατικό όσο και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Περιλαμβάνει άτομα με διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος, που αντιπροσωπεύουν τόσο υψηλά όσο και χαμηλά εισοδήματα, και άτομα με διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η βάση των θαυμαστών συγκεντρώνεται σε προαστιακές περιοχές, τις οποίες οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως καθοριστικές για τον καθορισμό του αποτελέσματος των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ.

Όπως τονίζεται στους Financial Times, η καταγωγή της Taylor Swift από τα προάστια του Νάσβιλ του Τενεσί, όπου ξεκίνησε την καριέρα της με την κάντρι μουσική έχει συμβάλει στη συνεχή δημοτικότητά της σε σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ότι περίπου το 40% των ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 40 ετών υποστήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020. Αυτό υποδηλώνει μια σημαντική δεξαμενή Swifties στην οποία το Δημοκρατικό Κόμμα στοχεύει να απευθυνθεί και να προσελκύσει. Οι δημοκρατικοί λοιπόν περιμένουν η Taylor να υποστηρίξει ανοιχτά τον υπέργηρο Μπάιντεν και εμείς να δούμε πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ακόμη η ανθρωπότητα. Ούτως ή άλλως τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω!

Κείμενο: Αγγέλικα Αγόρα (Lavart)

Όχι, η κοινωνία δε μεγαλώνει μισογύνηδες

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr