Search
Close this search box.
Σεράτζ ντοκιμαντέρ όσκαρ

“The Noble Guardian”: Υποψήφιο για Όσκαρ το ντοκιμαντέρ για την Αφγανή ακτιβίστρια Μαχμπούμπα Σεράζ

Το ντοκιμαντέρ “The Noble Guardian”, βασισμένο στην ζωή της Αφγανής ακτιβίστριας Μαχμπούμπα Σεράζ, είναι υποψήφιο για Όσκαρ.

Η Άννα Κόρεν, βραβευμένη με Emmy δημοσιογράφος του CNN, έμαθε για τη Σεράζ – η οποία ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης φέτος – και ξεκίνησε να διηγείται την ιστορία της στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “The Noble Guardian”, το οποίο κέρδισε πρόσφατα το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 2023 L.A. Shorts Intl. Film Festival και είναι υποψήφια για τα Όσκαρ 2024. Η Κόρεν ήταν εκεί για να καταγράψει τη χαρά όταν τα σχολεία άνοιξαν ξανά για τα κορίτσια, πρώτη φορά μετά από μήνες, και την καταστροφή που υπέστησαν όταν έκλεισαν λίγες ώρες αργότερα.

Η ταινία σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Κόρεν και η ίδια ήξερε από νωρίς ότι ήθελε να είναι μια ταινία και όχι ένα ειδησεογραφικό απόσπασμα. Η ίδια και ο διευθυντής φωτογραφίας της κάλυπταν το Αφγανιστάν για χρόνια και αναζητούσαν έναν τρόπο να αφηγηθούν την ιστορία. Την πρώτη φορά που έκανε μια κλήση Zoom με τη Σεράζ, ήξερε ότι είχε τον τρόπο να μπει στο παιχνίδι. “Ήταν απλά ηλεκτρισμένη”, θυμάται η Κόρεν. “Ανατρίχιασα, οι τρίχες στο σβέρκο μου σηκώθηκαν και ήξερα: αυτή η γυναίκα πρέπει να γίνει ντοκιμαντέρ”.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν θα βραβευθεί στο Φεστιβάλ Σάντανς 2024 – Ποιο βραβείο θα λάβει;

Η Σεράζ παραδέχεται ότι αρχικά δεν αισθανόταν άνετα που βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής, ιδίως καθώς η ταινία εμβαθύνει σε ιδιωτικές λεπτομέρειες της ζωής της, τις οποίες δεν έχει συζητήσει δημοσίως. Αλλά η συζήτηση με την Κόρεν την έπεισε. “Με τον τρόπο που μου μίλησε, συνειδητοποίησα ότι αν υπάρχει κάποια στιγμή στη ζωή μου που θα μοιραστώ αυτή την ιστορία με τους ανθρώπους του Αφγανιστάν και τις γυναίκες του κόσμου, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνω“.

Πηγή φωτογραφίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr