Search
Close this search box.
navajo nasa

Σεληνιακή αποστολή Peregrine: «Βεβήλωση» του φεγγαριού καταγγέλουν οι Ναβάχο

Ζητώντας από την κυβέρνηση Μπάιντεν να παρέμβει προτού τελικά απογειωθεί ο πύραυλος που χρηματοδοτείται από τη NASA, το Έθνος Ναβάχο υποστήριξε ότι η μετατροπή ενός ιερού ουράνιου σώματος σε τόπο ταφής είναι «βαθιά ανησυχητικό».

NASA: Στείλτε το όνομά σας στο φεγγάρι με το πρόγραμμα “Send Your Name with VIPER”

Η NASA συνεργάστηκε με τις ιδιωτικές εταιρείες Astrobotic και United Launch Alliance για την εκτόξευση της αποστολής. Εκτός από τη σεληνάκατο, η αποστολή περιλαμβάνει πέντε μικροσκοπικά ρομπότ μελέτης της Σελήνης από το Μεξικό, καθώς και κάψουλες με αποτεφρωμένα λείψανα και δείγματα DNA ανθρώπων από τις εταιρείες Celestis και Elysium Space.

Παράλληλα, πολλές ινδιάνικες φυλές, που θεωρούν τη Σελήνη ιερό τόπο, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη βεβήλωση του φεγγαριού από ανθρώπινα υπολείμματα. Ο πρόεδρος των Ναβάχο, Μπούου Νίγκρεν, έστειλε επιστολή στη NASA και το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την εκτόξευση. Από την πλευρά της, η NASA υποστηρίζει ότι δεν έχει τον έλεγχο του φορτίου που μεταφέρει ο πύραυλος και ότι η ευθύνη ανήκει στις ιδιωτικές εταιρείες. Η Astrobotic δηλώνει ότι οι κάψουλες θα παραμείνουν στη σεληνάκατο, χωρίς να ακουμπήσουν ποτέ το έδαφος της Σελήνης.

Ο Charles M. Chafer, Διευθύνων Σύμβουλος της Celestis, υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της εταιρείας, δηλώνοντας ότι η κανονιστική διαδικασία για τις διαστημικές αποστολές δεν λαμβάνει υπόψη τις θρησκευτικές αρχές και καμία θρησκεία δεν πρέπει να υπαγορεύει εάν εγκρίνεται μια διαστημική αποστολή. Υποστήριξε ότι ενώ οι πεποιθήσεις όλων είναι σεβαστές, οι ανησυχίες που εγείρει ο Nygren δεν είναι επιτακτικές.

Παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις καταγγελίες του Nygren, η σεληνιακή αποστολή προχώρησε όπως είχε προγραμματιστεί επειδή τεχνικά δεν διευθύνεται από τη NASA, αν και λαμβάνει χρηματοδότηση από τον οργανισμό. Η Celestis στέλνει πέντε κάψουλες στο φεγγάρι, συμπεριλαμβανομένων λειψάνων από σχεδόν 70 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων DNA από τους Προέδρους George Washington, Dwight D. Eisenhower και John F. Kennedy.

Ωστόσο, μεταγενέστερες αναφορές δείχνουν ότι μια διαρροή καυσίμου στο διαστημικό σκάφος πιθανότατα έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρη την αποστολή, λίγες ώρες μετά την επιτυχή εκτόξευση του. Το διαστημόπλοιο, που έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο φεγγάρι στις 23 Φεβρουαρίου, αντιμετωπίζει αβεβαιότητα λόγω του τεχνικού ζητήματος.

Νίκολα Τέσλα: Το 1926 κατάφερε να προβλέψει το μέλλον της ανθωπότητας (ΒΙΝΤΕΟ)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr