Search
Close this search box.
anne frank

Σαν σήμερα, γεννιέται η Άννα Φρανκ: Μια φωνή που νίκησε τον σιωπηλό θάνατο

Σαν σήμερα 12 Μαρτίου γεννιέται η Άννα Φρανκ, μια έφηβη εβραϊκής καταγωγής που έγινε μια ισχυρή μορφή του Ολοκαυτώματος μέσα από το ημερολόγιό της, με τίτλο “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”.

Γεννημένη στη Γερμανία το 1929, η Άννα έζησε μια ήρεμη παιδική ηλικία μέχρι την άνοδο των Ναζί, που ανάγκασε την οικογένειά της να διαφύγει στο Άμστερνταμ.

Αντιμέτωποι με τον διωγμό, οι Φρανκ κρύφτηκαν για δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτή, η Άννα βρήκε παρηγοριά στη γραφή. Το ημερολόγιό της έγινε το εμπιστευτικό της μέσο, καταγράφοντας τις ελπίδες, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις της ζωής. Επίσης, κατέγραφε τις καθημερινές αγωνίες των ανθρώπων κάτω από την κατοχή των Ναζί.

Οι συγγραφείς που είδαν τα βιβλία τους να καίγονται στην πυρά του Χίτλερ – 30 βιβλία από τη λίστα των Ναζί

Η Σύλληψη και η Κατοχή

Το 1944, το κρησφύγετό τους ανακαλύφθηκε. Η οικογένεια συνελήφθη και στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δυστυχώς, η Άννα πέθανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Ωστόσο, το ημερολόγιό της επέζησε, δημοσιευμένο από τον πατέρα της, Ότο, τον μοναδικό επιζώντα της οικογένειας.

Η ειλικρινής και ζωντανή απεικόνιση της ζωής κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος από την Άννα συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους. “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” ξεπερνά την προσωπική της εμπειρία, γινόμενο μαρτυρία του ανθεκτικού ανθρώπινου πνεύματος μπροστά σε αδιανόητες δυσκολίες.

Στις 10 Μαΐου 1940, λίγο μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Ολλανδία. Πέντε μέρες αργότερα, οι Ολλανδοί αναγκάστηκαν να παραδοθούν, σηματοδοτώντας την έναρξη της ναζιστικής κατοχής. Όπως έγραψε αργότερα η Άννα Φρανκ στο ημερολόγιό της, “Μετά τον Μάιο του 1940, οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες. Πρώτα ήρθε ο πόλεμος, μετά η παράδοση και έπειτα η άφιξη των Γερμανών, που σήμανε την αρχή των δεινών για τους Εβραίους.”

Από τον Οκτώβριο του 1940, οι Ναζί κατακτητές επέβαλαν αντισημιτικά μέτρα στην Ολλανδία. Οι Εβραίοι υποχρεώθηκαν να φορούν συνεχώς ένα κίτρινο αστέρι του Δαβίδ, να τηρούν αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας και τους απαγορεύτηκε να κατέχουν επιχειρήσεις. Η Άννα και η αδερφή της αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε αποκλειστικό εβραϊκό σχολείο.

Ο πατέρας τους, Ότο Φρανκ, κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας του, μεταβιβάζοντας επίσημα την ιδιοκτησία σε δύο από τους χριστιανούς συνεργάτες του, τον Γιο Κλάιμαν και τον Βίκτορ Κούγκλερ, ενώ συνέχισε να τη διοικεί κρυφά.

Τον Ιούλιο του 1942, η αδερφή της Άννας, η Μάργκοτ, έλαβε επίσημη κλήτευση να παρουσιαστεί σε ναζιστικό στρατόπεδο εργασίας στη Γερμανία. Την επόμενη κιόλας μέρα, η οικογένεια Φρανκ κρύφτηκε σε αυτοσχέδια διαμερίσματα σε έναν κενό χώρο στο πίσω μέρος του κτιρίου της εταιρείας του Ότο, το οποίο ονόμασαν “Το Κρυφό Παράρτημα”.

anne frank
Πηγή φωτογραφίας

Στην κρυψώνα τους ήταν και ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Ότο, Χέρμαν βαν Πελς, μαζί με τη σύζυγό του, Αουγκούστε, και τον γιο τους, Πέτερ. Οι υπάλληλοι του Ότο, Κλάιμαν και Κούγκλερ, καθώς και ο Γιαν και η Μιπ Γκις και η Μπεπ Φόσκουιγλ, τους παρείχαν τρόφιμα και πληροφορίες για τον έξω κόσμο.

Οι οικογένειες πέρασαν δύο χρόνια κρυμμένες, χωρίς να βγουν ποτέ έξω από το σκοτεινό, υγρό και απομονωμένο τμήμα του κτιρίου.

Η Άννα και η αδελφή της, Μάργκοτ, πέθαναν από τύφο στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλζεν, όπου τα πρωτόκολλα των θανάτων ήταν ανακριβή. Πέθαναν με διαφορά μιας μέρας τον Μάρτιο του 1945, λίγες μόλις εβδομάδες πριν απελευθερώσουν οι Βρετανοί στρατιώτες το στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen στη Γερμανία, όπου ήταν φυλακισμένες. Η Άννα ήταν μόλις 15 ετών όταν πέθανε, ένα από τα πάνω από 1 εκατομμύριο εβραϊκά παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο μοναδικός επιζών των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο πατέρας τους Ότο Φρανκ, επέστρεψε στο σπίτι του στο Άμστερνταμ, αναζητώντας απεγνωσμένα νέα για την οικογένειά του. Στις 18 Ιουλίου 1945, συνάντησε δύο αδερφές που βρίσκονταν μαζί με την Άννα και τη Μάργκοτ στο Bergen-Belsen και του μετέφεραν τα τραγικά νέα του θανάτου τους.

anne frank
Η Μάργκοτ και η Άννα Φρανκ προτού η οικογένειά τους καταφύγει στην Ολλανδία. Bad Aachen, Γερμανία, Οκτώβριος 1933. / Πηγή φωτογραφίας

Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ: Μια Διαρκής Μαρτυρία

Το “Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” ήταν μια επιλογή αποσπασμάτων από το ημερολόγιο της Άννας που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 1947 από τον πατέρα της, Ότο. Έχει έκτοτε εκδοθεί σε 67 γλώσσες. Αμέτρητες εκδόσεις, καθώς και κινηματογραφικές και θεατρικές μεταφορές του έργου, έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως, και παραμένει μια από τις πιο συγκινητικές και ευρέως διαδεδομένες μαρτυρίες για την εβραϊκή εμπειρία κατά το Ολοκαύτωμα.

Στις 12 Ιουνίου 1942, οι γονείς της Άννας της χάρισαν ένα κόκκινο καρό ημερολόγιο για τα 13α γενέθλιά της. Έγραψε την πρώτη της σημείωση, απευθυνόμενη σε μια φανταστική φίλη ονόματι Κίτυ, την ίδια μέρα: “Ελπίζω να μπορώ να σου εκμυστηρευτώ τα πάντα, όπως δεν μπόρεσα ποτέ με κανέναν άλλον, και ελπίζω να είσαι μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς και στήριξης.”

Κατά τα δύο χρόνια που η Άννα κρυβόταν από τους Ναζί με την οικογένειά της στο Κρυφό Παράρτημα του Άμστερνταμ, έγραφε εκτεταμένες καθημερινές σημειώσεις στο ημερολόγιό της για να περάσει η ώρα. Ορισμένες αποκαλύπτουν το βάθος της απελπισίας στην οποία βυθιζόταν περιστασιακά κατά τη διάρκεια της καθημερινής της απομόνωσης.

anne frank
Άννα Φρανκ: Άμστερνταμ και απέλαση / Πηγή φωτογραφίας

Έχω φτάσει στο σημείο που δεν με νοιάζει και πολύ αν ζω ή πεθαίνω”, έγραψε στις 3 Φεβρουαρίου 1944. “Ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρίζει χωρίς εμένα, και ούτως ή άλλως δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να αλλάξω τα γεγονότα.” 

Τον Μάιο του 2018, ερευνητές αποκάλυψαν δύο κρυμμένες σελίδες στο ημερολόγιο της Άννας, οι οποίες περιείχαν “ατάκες” και “σεξουαλικά θέματα” που η έφηβη είχε καλύψει με καφέ χαρτί. “Μερικές φορές φαντάζομαι ότι κάποιος μπορεί να έρθει σε μένα και να μου ζητήσει να τον ενημερώσω για σεξουαλικά θέματα”, έγραψε η Άννα στα Ολλανδικά. “Πώς θα το χειριζόμουν αυτό;”

Η Άννα προσπάθησε να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις σαν να μιλά σε ένα φανταστικό άτομο, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “ρυθμικές κινήσεις” για να περιγράψει το σεξ και “εσωτερικό φάρμακο”, κάνοντας νύξη σε μέσα αντισύλληψης. Η Άννα έγραψε επίσης για τον εμμηνορρυσιακό της κύκλο, λέγοντας ότι είναι “σημάδι ωριμότητας.

Η Αμφιλεγόμενη Ημερομηνία Θανάτου της Άννας Φρανκ

Η κατάληξη της Άννας Φρανκ, της νεαρής Εβραίας κοπέλας που έγραψε το διάσημο ημερολόγιό της κατά τη διάρκεια της κατοχής των Ναζί στην Ολλανδία, παραμένει αίνιγμα σε έναν αριθμό πολλαπλών παραγόντων. Παρά τις προσπάθειες ιστορικών και ερευνητών, η ακριβής ημερομηνία του θανάτου της Άννας Φρανκ παραμένει αδιευκρίνιστη, αφήνοντας ένα κενό στον χρονικό άξονα της ιστορίας.

Η πρώτη αιτία αυτής της ασάφειας οφείλεται στην έλλειψη αξιόπιστων καταγραφών. Τα αρχεία των Ναζί σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν ελλιπή, καθιστώντας δυσμενείς τις προσπάθειες ανακατασκευής του παρελθόντο

anne frank
Άννα Φρανκ: Άμστερνταμ και απέλαση / Πηγή φωτογραφίας

Επιπλέον, οι συχνές μετακινήσεις της Άννας κατά τη διάρκεια του πολέμου δυσχέραιναν την ανίχνευσή της. Η πιθανή ημερομηνία θανάτου της τοποθετείται κάπου μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 1945, αλλά η ακριβής τοποθεσία παραμένει ασαφής.

Ωστόσο, οι αβάσιμες φήμες που περικλείουν τον θάνατο της Άννας προσθέτουν σύγχυση στην έρευνα. Μετά τον πόλεμο, διάφορες ιστορίες κυκλοφόρησαν, κάποιες ισχυρίζονταν ότι επέζησε μέχρι την απελευθέρωση, ενώ άλλες τη θέτουν να πέθανε σε διαφορετικά στρατόπεδα.

Πέρα όμως από αυτήν την ιστορική ασάφεια, η Άννα Φρανκ συνεχίζει να ζει μέσα από την κληρονομιά της. Το ημερολόγιό της αποτελεί διαχρονική μαρτυρία του Ολοκαυτώματος και υπενθυμίζει τα δεινά του πολέμου και την καταπίεση εκατομμυρίων ανθρώπων.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Καταρρίπτοντας 10+1 λογοτεχνικούς μύθους που διχάζουν τους αναγνώστες

Πηγή εικόνων: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr