Search
Close this search box.
Περσέας και Ανδρομέδα

Περσέας και Ανδρομέδα: Θυμάται κανείς την αγαπημένη μας ιστορία από το Δημοτικό; (ΒΙΝΤΕΟ)

Πόσοι από εμάς θυμόμαστε την ιστορία του Περσέα και της Ανδρομέδας; Η ελληνική μυθολογία μας μάγευε ως παιδιά, άραγε σήμερα ως ενήλικες νιώθουμε την ενέργεια αυτών των αφηγήσεων;

Η ιστορία του Περσέα και της Ανδρομέδας ξετυλίγεται στο μαγευτικό μωσαϊκό της ελληνικής μυθολογίας ως ένα καθηλωτικό έπος, αποκαλύπτοντας τη διαχρονική αλληλεπίδραση της αγάπης, της θυσίας και των ουράνιων πεπρωμένων. Μέσα σε αυτή την ουράνια οδύσσεια, η Ανδρομέδα αναδύεται ως μια φιγούρα αιθέριου κάλλους, η λατρεμένη κόρη του Κηφέα, του ηγεμόνα των Δρόνων, και της Κασσιόπης, του λαμπερού απογόνου του Αιόλου.

Ο θρύλος ψιθυρίζει ότι η Κασσιόπεια, σε μια καυχησιολογία για την υπέρτερη ομορφιά της έναντι των Νηρηίδων, προκάλεσε την οργή του Ποσειδώνα. Για εκδίκηση, ο θεός της θάλασσας εξαπέλυσε θύελλα στην Αιθιοπία, βυθίζοντας τη χώρα σε κατακλυσμό και απελευθερώνοντας ένα τερατώδες θαλάσσιο κήτος  για να τρομοκρατήσει τους κατοίκους της. Στον πανηγυρικό απόηχο του χρησμού του Άμμωνα, η σωτηρία απαιτούσε μια θυσία – την Ανδρομέδα, καταδικασμένη στο έλεος του ανελέητου θαλάσσιου φιδιού, δεμένη σε έναν έρημο βράχο.

Α’ Γυμνασίου: Ένα από τα ομορφότερα λαϊκά παραμύθια που αγαπήσαμε στο σχολείο

Μπαίνει ο Περσέας, επιστρέφοντας καβάλα στον μεγαλοπρεπή Πήγασο, με τα φτερά του να χτυπούν τους ουρανούς μετά τη νίκη επί της Γοργώ, της τρομερής Μέδουσας. Μέσα στον βροντερό κρότο των κυμάτων, το βλέμμα του πέφτει στην Ανδρομέδα, παγιδευμένη στα σκληρά δεσμά του πεπρωμένου. Αιχμαλωτισμένος από την ουράνια γοητεία της, ο Περσέας, με αποφασιστική ανδρεία, ξεκινά μια επικίνδυνη αποστολή για να σκοτώσει τη δρακόντεια απειλή και να απελευθερώσει την αιχμάλωτη κοπέλα.

Στη δίνη ενός ουράνιου ρομάντζου, ο Περσέας καταφέρνει να νικήσει τον αντίπαλο, ελευθερώνοντας την Ανδρομέδα. Χωρίς να το γνωρίζει, η ουράνια καλλονή είχε λογοδοθεί με τον Φινέα, μια ανατροπή που ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής τους. Μια τραγική διαμάχη εκτυλίσσεται και ο Φινέας βρίσκει το θάνατό του.

Μαζί, ο Περσέας και η Ανδρομέδα ξεκινούν ένα ταξίδι στην Τίρυνθα του Άργους, όπου ο έρωτάς τους ανθίζει, δίνοντας ζωή σε έξι γιους. Η ουράνια ταπισερί υφαίνει τις τελευταίες της κλωστές, καθώς, κατά την αναχώρηση της Ανδρομέδας από τη γη, η Αθηνά την απαθανατίζει, στολίζοντας τον βόρειο ουρανό με την αστρική της λάμψη. Ένας αστερισμός σε στενή συντροφιά με τον Περσέα και την Κασσιόπεια, κοσμεί για πάντα τους ουρανούς, μαρτυρία μιας αγάπης που ξεπέρασε τα θνητά βασίλεια.

Αυτός ο διαχρονικός μύθος, που αντηχεί μέσα από τους ποιητικούς στίχους του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, καθώς και από τις καλλιτεχνικές αποδόσεις δασκάλων όπως ο Άντον Ραφαήλ Μενγκς και ο Γκουστάβ Ντορέ, παραμένει ένα διαρκές έμβλημα του θριάμβου της αγάπης πάνω στις αντιξοότητες, αιώνια χαραγμένο στην ουράνια έκταση.

Μια σχολική λογοτεχνική ιστορία – Τα φαντάσματα: «Το μυστήριο λύθηκε, όμως εγώ απογοητεύτηκα»

Δείτε το αγαπημένο μυθολογικό απόσπασμα παρακάτω:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Εκπαίδευση: Εξερευνώντας τα 10 πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο

20 αποφθέγματα για την εκπαίδευση

11 αποφθέγματα του Κορνήλιου Καστοριάδη«Aν δεν υπάρχει έρωτας μες στην εκπαίδευση δεν υπάρχει εκπαίδευση»

Ξεκινάει κινηματογραφική εκπαίδευση στα σχολεία – Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr