Search
Close this search box.
Κινηματογράφος σχολεία

Ξεκινάει κινηματογραφική εκπαίδευση στα σχολεία – Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσίασε το νέο πρόγραμμα European CinEd, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση παιδιών και νέων για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν όλες τις βαθμίδες και τις περιφέρειες. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν 16 πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα από 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Μαζί, δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, το cined.eu, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, μαζί με εκπαιδευτικούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός και εκτός των σχολικών τάξεων σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, η κοινή αυτή πλατφόρμα φιλοξενεί 21 ευρωπαϊκές ταινίες, ενώ συνεχώς προστίθενται και άλλες.

Με 2 ευρώ είσοδο στη Γιορτή του Σινεμά – Ποια μέρα θα γίνει;

 

Σε μια προσφορά που γίνεται για πρώτη φορά, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία της Αττικής. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν φυσικές επισκέψεις στην ταινιοθήκη και περιλαμβάνουν δωρεάν προβολές υποτιτλισμένων ταινιών από τη συλλογή CinEd. Οι μαθητές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να εξερευνήσουν το Μουσείο Κινηματογράφου στο ισόγειο της Ταινιοθήκης και να παρακολουθήσουν αποσπάσματα ή ολόκληρα προγράμματα, όπως το “Σινεμά των Απαρχών” της CinEd, το οποίο περιλαμβάνει βωβές ταινίες από πρωτοπόρους του κινηματογράφου, όπως οι αδελφοί Lumière και ο Georges Méliès. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή της βραβευμένης τσεχικής ταινίας “The Blue Tiger” (2012, 90 λεπτά) του Petr Ukropets, ένα κινηματογραφικό αριστούργημα που συνδυάζει τεχνικές ρεαλισμού και animation.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος επιλέγει σταδιακά ταινίες από τις συλλογές της, για τις οποίες κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα, και ενσωματώνει ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ στη συλλογή CinEd. Οι αρχικές προσθήκες περιλαμβάνουν δύο σημαντικά ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ: “Ψαράδες και Ψάρεμα” (1961) του Λέοντα Λούσιου, το οποίο αποκαταστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε πρόσφατα, και “Λουόμενοι” (2008) της  Εύας Στεφανή. Τα ντοκιμαντέρ αυτά συνοδεύονται από εκπαιδευτικό υλικό σχεδιασμένο σύμφωνα με την παιδαγωγική φιλοσοφία της CinEd και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση στη λιγότερο γνωστή τέχνη του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Μαρία Κομνηνού, διευθύντρια του CinEd για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και πρόεδρος της Ταινιοθήκης, εξέφρασε: «Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, που γίνεται μέρος του ευρωπαϊκού κινηματογραφικού πολιτισμού»

Το πρόγραμμα CinEd διευθύνθηκε αρχικά από το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι από το 2015 έως το 2020, σε συνεργασία με τη Γαλλική Ταινιοθήκη. Από τον Οκτώβριο του 2020, την εποπτεία του έχει αναλάβει η Πορτογαλική Ταινιοθήκη /Cinemateca Portuguesa στη Λισαβόνα, με τη συμμετοχή δώδεκα εταίρων και τριών συνεργαζόμενων εταίρων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην κινηματογραφική εκπαίδευση, καθώς και ενός παρόχου τεχνολογίας. Αυτά τα ιδρύματα και οι εταίροι βρίσκονται στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία και την Τουρκία.

Το CinEd υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (MEDIA) και υλοποιείται σε 45 χώρες. Τον γενικό συντονισμό για την επιλογή ταινιών και την ανάπτυξη του θεματικού εκπαιδευτικού περιεχομένου του CinEd διαχειρίζεται για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος η θεωρητικός κινηματογράφου Ιουλία Μέρμηγκα.

Η Μαρία Κομνηνού υπογράμμισε:

«Οι αλλαγές στην εποχή μας, ιδίως ο εξαιρετικά αποσπασματικός τρόπος με τον οποίο παρακολουθούμε ταινίες στις διάφορες οθόνες – οθόνη του ταμπλέτ, του smartphone, της τηλεόρασης – επηρεάζουν τον κινηματογράφο και πρέπει να τις λάβουμε υπόψη εάν μάς ενδιαφέρει η διάδοση του κινηματογράφου, Οι εκπαιδευτικές εκδόσεις του CinEd προτείνουν και προασπίζονται μια παιδαγωγική ευαίσθητη, επαγωγική, διαδραστική και διαισθητική, που προσφέρει γνώσεις, αναλυτικά εργαλεία και τη δυνατότητα ενός διαλόγου ανάμεσα στις εικόνες και τις ταινίες. Τα κινηματογραφικά έργα εξετάζονται σε διαφορετικές κλίμακες, φυσικά σαν σύνολο, αλλά επίσης αποσπασματικά και σύμφωνα με διαφορετικές χρονικότητες, ξεχωρίζοντας στιγμιότυπα, πλάνα και σεκάνς»

Το πρόγραμμα CinEd είναι διαθέσιμο διαδικτυακά για όλα τα σχολεία της Ελλάδας, ενώ ήδη εκπαιδευτικοί του νομού Δράμας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

5 σημαντικές ταινίες για τη νευρική ανορεξία

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr