Search
Close this search box.
μη κρατικά πανεπιστήμια

Πέρασε το νομοσχέδιο με 159 ψήφους για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (ΒΙΝΤΕΟ)

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια πέρασε με 159 ψήφους μετά από μια παρατεταμένη συνεδρίαση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, πέρασε από μια μακρά διαδικασία ψηφοφορίας, κερδίζοντας τελικά την έγκριση της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, 159 βουλευτές (εκ των οποίων 158 από τη Νέα Δημοκρατία και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ, ενώ 129 βουλευτές τάχθηκαν κατά, ενώ 11 σημειώθηκαν ως “παρών”.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αντιμετώπισε καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών, καθώς η πρόεδρος της Εκλογικής Συμμαχίας για την Ελευθερία, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χρειάστηκε πάνω από 1,5 ώρα για να διαβάσει όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μία και μοναδική μη καταμετρημένη ψήφος, αυτή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη, η οποία υποστήριξε ότι αθέλητα απείχε από την ψηφοφορία επί της αρχής.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”, θα προχωρήσει τώρα στο Εθνικό Τυπογραφείο. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται μια τριήμερη “μαραθώνια” διαδικασία, η οποία διήρκεσε συνολικά 47 ώρες. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν ζητήσει ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

Σάττι – Γιουροβίζιον: Μόλις ακούσαμε το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε

«Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας” είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα “να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου.»

«Υπό το πρίσμα αυτό απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο; Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος.», προσέθεσε.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

Από βιβλίο σε ταινία – 10 “άγνωστα” μυθιστορήματα που έγιναν πασίγνωστες ταινίες

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr