Search
Close this search box.
Νίκος Καζαντζακης ασκητική

Νίκος Καζαντζάκης: «Δεν είσαι φίλος μου, δεν είσαι παιδί μου. Είσαι ο σύντροφος μου στη μάχη.»

Η μάχη του Καζαντζάκη γρατζουνάει το μέσα και δε μας αφήνει να επαναπαυτούμε αλλά να καταστρέψουμε ό,τι ψεύτικο δημιουργήσαμε.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας και φιλόσοφος, είναι ένας γίγαντας της λογοτεχνίας, γνωστός για τα δυνατά και εσωστρεφή έργα του, τα οποία εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα του ανθρώπινου πνεύματος και την αναζήτηση του νοήματος. Γεννημένος το 1883, το συγγραφικό έργο του Καζαντζάκη περιλαμβάνει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια και ποιήματα, με αξιοσημείωτη επίδραση στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα.

Η γραφή του Καζαντζάκη χαρακτηρίζεται από μια βαθιά ενασχόληση με τον υπαρξισμό, μια γοητεία για τον αγώνα για ελευθερία και μια βαθιά κατανόηση της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου ψυχισμού. Η επιρροή του εκτείνεται πολύ πέρα από το λογοτεχνικό πεδίο, επηρεάζοντας τον φιλοσοφικό διάλογο και εμπνέοντας διασκευές σε διάφορες μορφές τέχνης.

Οι θεματικές του ανησυχίες, που κυμαίνονται από τη φύση του Θεού μέχρι την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, αποκαλύπτουν μια οξεία διάνοια που καταπιάνεται με βαθιά ερωτήματα.

Νίκος Καζαντζάκης: 30 αποφθέγματα, ο αφορισμός και οι εμπνεόμενες ταινίες

 

Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική

… Δεν είσαι δούλος μου μήτε παιχνίδι στις απαλάμες μου. Δεν είσαι φίλος μου, δεν είσαι παιδί μου. Είσαι ο σύντροφος μου στη μάχη.

Κράτα γενναία τα στενά που σου μπιστευτήκα. Μη τα προδώσεις! Χρέος έχεις και μπορείς στο δικό σου τον τομέα να γίνεις ήρωας.

Αγάπα τον κίνδυνο. Τι είναι το πιο δύσκολο; Αυτό θέλω! Ποιο δρόμο να πάρεις; Τον κακοτράχαλον ανήφορο. Αυτόν παίρνω κι εγώ, ακολούθα με!

Να μάθεις να υπακούς. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

Ν’αγαπάς τον καθένα ανάλογα με τη συνεισφορά του στον αγώνα. Μη ζητάς φίλους, να ζητάς συντρόφους!

Να’σαι ανήσυχος, αφχαρίστητος, απροσάρμοστος πάντα. Όταν μια συνήθεια καταντήσει βολική, να τη συντρίβεις. Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η ευχαρίστηση.

Που πάμε; Θα νικήσουμε ποτέ; Προς τι όλη τούτη η μάχη; Σώπα! Οι πολεμιστές ποτέ δεν ρωτούνε!…

Διαβάστε περισσότερα αποσπάσματα:

Ζοζέ Σαραμάγκου: Αποσπάσματα από τα 5 επιδραστικότερα έργα του

Η σοφία της Τζέιν Ώστιν: 10 αποσπάσματα από τη διάσημη μυθιστοριογράφο

Τί είναι ο έρωτας για την Κική Δημουλά; Τα ομορφότερα αποσπάσματά της

Τα αποσπάσματα του Νίκου Καζαντζάκη από τον Γκρέκο στέκουν ακόμη αγέρωχα

Χρήστος Γιανναράς: Το αληθινὸ πάθος είναι η μεγάλη και απεριόριστη δίψα της ψυχής

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr