Search
Close this search box.
Τζέιν Ώστιν αποφθέγματα

Η σοφία της Τζέιν Ώστιν: 10 αποσπάσματα από τη διάσημη μυθιστοριογράφο

Τα έργα της Τζέιν Ώστιν έχουν μεταφερθεί σε πολυάριθμες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και λογοτεχνικές διασκευές, εδραιώνοντας την κληρονομιά της ως μία από τις πιο αγαπημένες και διαχρονικές μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας.

Η Τζέιν Ώστιν (1775-1817) ήταν μια Αγγλίδα μυθιστοριογράφος γνωστή για το πνεύμα της, τον έντονο κοινωνικό σχολιασμό της και τη διαχρονική αφήγηση ιστοριών. Τα έξι μυθιστορήματά της, μεταξύ των οποίων τα “Περηφάνια και προκατάληψη”, “Λογική και ευαισθησία” και “Έμμα”, είναι διάσημα για την εξερεύνηση της βρετανικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, ιδίως του ρόλου της γυναίκας σε έναν πατριαρχικό κόσμο.

«Τζέιν Έιρ»: 20 αποφθέγματα από το κλασικό μυθιστόρημα

 

Η Τζέιν Ώστιν ήταν γνωστή για το πνεύμα και τη σοφία της, και τα μυθιστορήματά της είναι γεμάτα με αξιομνημόνευτα αποφθέγματα που συνεχίζουν να έχουν απήχηση στους αναγνώστες και σήμερα. Ακολουθούν 10 αποφθέγματα από την καταξιωμένη μυθιστοριογράφο:

1. “Είναι μια αλήθεια παγκοσμίως αναγνωρισμένη, ότι ένας ανύπαντρος άνδρας που κατέχει μια καλή περιουσία, δεν πρέπει να στερείται μιας συζύγου”. – Από το “Περηφάνια και προκατάληψη”

2. “Δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα έκανα για εκείνους που είναι πραγματικά φίλοι μου. Δεν έχω την ιδέα να αγαπώ τους ανθρώπους κατά το ήμισυ, δεν είναι στη φύση μου”. – Από το “Northanger Abbey”

3. “Η φιλία είναι σίγουρα το καλύτερο βάλσαμο για τους πόνους της απογοητευμένης αγάπης”. – Από το “Northanger Abbey”

4. “Δηλώνω ότι τελικά δεν υπάρχει καμία απόλαυση σαν το διάβασμα! Πόσο πιο γρήγορα κουράζεται κανείς από οποιοδήποτε πράγμα παρά από ένα βιβλίο! Όταν αποκτήσω δικό μου σπίτι, θα είμαι δυστυχισμένη αν δεν έχω μια εξαιρετική βιβλιοθήκη”. – Από το “Περηφάνια και προκατάληψη”

5. “Η φαντασία μιας κυρίας είναι πολύ γρήγορη- μεταπηδά από το θαυμασμό στον έρωτα, από τον έρωτα στο γάμο μέσα σε μια στιγμή”. – Από το “Περηφάνια και Προκατάληψη”

Τζέιν Ώστιν αποφθέγματα

6. “Η ματαιοδοξία και η υπερηφάνεια είναι διαφορετικά πράγματα, αν και οι λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά συνώνυμα. Ένα άτομο μπορεί να είναι υπερήφανο χωρίς να είναι ματαιόδοξο. Η υπερηφάνεια σχετίζεται περισσότερο με τη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας, ενώ η ματαιοδοξία με το τι θα θέλαμε να πιστεύουν οι άλλοι για εμάς”. – Από το “Περηφάνια και προκατάληψη”

7. “Όσο περισσότερα γνωρίζω για τον κόσμο, τόσο περισσότερο είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα δω ποτέ έναν άντρα που να μπορώ να αγαπήσω πραγματικά. Απαιτώ τόσα πολλά!” – Από το “Sense and Sensibility”

8. “Επιθυμώ, όπως όλοι οι άλλοι, να είμαι απόλυτα ευτυχισμένη- αλλά, όπως όλοι οι άλλοι, πρέπει να γίνει με τον δικό μου τρόπο”. – Από το “Sense and Sensibility”

9. “Υπάρχει ένα πείσμα πάνω μου που δεν αντέχω ποτέ να φοβάμαι τη θέληση των άλλων. Το θάρρος μου πάντα ανεβαίνει σε κάθε απόπειρα εκφοβισμού μου”. – Από το “Περηφάνια και προκατάληψη”

10. “Μισώ να σας ακούω να μιλάτε για όλες τις γυναίκες σαν να ήταν ωραίες κυρίες αντί για λογικά πλάσματα. Καμία από εμάς δεν θέλει να βρίσκεται σε ήρεμα νερά σε όλη της τη ζωή”. – Από το “Persuasion”

20 αποφθέγματα του Κώστα Βάρναλη: «Θεριά οι ανθρώποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν…»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr