Search
Close this search box.
Τζέιν Έιρ

«Τζέιν Έιρ»: 20 αποφθέγματα από το κλασικό μυθιστόρημα

«Τζέιν Έιρ»: Αποκαλύπτοντας τη διαχρονική ομορφιά της “Jane Eyre” μέσα από 20 σαγηνευτικά αποσπάσματα του κλασικού μυθιστορήματος

Η “Τζέιν Έιρ”, γραμμένη από την ασύγκριτη Σαρλότ Μπροντέ, αποτελεί ένα λογοτεχνικό διαμάντι που έχει συναρπάσει γενιές και γενιές με τους ζωντανούς χαρακτήρες, τη συναρπαστική πλοκή και τα βαθιά θέματά της. Δημοσιευμένο το 1847, το μυθιστόρημα αυτό παραμένει φάρος ρομαντισμού και κοινωνικής κριτικής. Ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι μέσα από τις σελίδες της “Τζέιν Έιρ”, εξερευνώντας 20 από τα πιο γοητευτικά και προκλητικά αποφθέγματά της που συνεχίζουν να έχουν απήχηση στους αναγνώστες παγκοσμίως.

Τζέιν Έιρ: Το καθηλωτικό ρομάντζο καταπιεσμένων συναισθημάτων και απαγορευμένων επιθυμιών

«Τζέιν Έιρ»: 20 αποφθέγματα του κλασικού μυθιστορήματος

“Δεν νομίζω, κύριε, ότι έχετε το δικαίωμα να με διατάζετε, μόνο και μόνο επειδή είστε μεγαλύτερος από μένα ή επειδή έχετε δει περισσότερο από τον κόσμο από ό,τι εγώ- η αξίωσή σας για ανωτερότητα εξαρτάται από τη χρήση που κάνατε από το χρόνο και την εμπειρία σας.”

“Δεν είμαι άγγελος… και δεν θα γίνω μέχρι να πεθάνω: θα είμαι ο εαυτός μου”.

“Δεν είμαι πουλί- και κανένα δίχτυ δεν με παγιδεύει: είμαι ένα ελεύθερο ανθρώπινο ον με ανεξάρτητη βούληση”.

Θα προτιμούσα πάντα να είμαι ευτυχισμένη παρά αξιοπρεπής”.

“Δεν υπάρχει ευτυχία σαν αυτή του να αγαπιέσαι από τους συνανθρώπους σου και να νιώθεις ότι η παρουσία σου συμβάλλει στην άνεσή τους”.

Τζέιν Έιρ

“Δεν είμαι άγγελος”, διαβεβαίωσα, “και δεν θα γίνω μέχρι να πεθάνω: θα είμαι ο εαυτός μου. Κύριε Ρότσεστερ, δεν πρέπει να περιμένετε ούτε να απαιτήσετε τίποτα ουράνιο από μένα -γιατί δεν θα το πάρετε, όπως δεν θα το πάρω κι εγώ από σας: πράγμα που δεν το περιμένω καθόλου”.

“Είναι αλήθεια ότι η ομορφιά βρίσκεται στο μάτι του παρατηρητή”.

“Φροντίζω τον εαυτό μου. Όσο πιο μοναχικός, όσο πιο άγνωστος, όσο πιο αβλαβής είμαι, τόσο περισσότερο θα σέβομαι τον εαυτό μου”.

“Οι νόμοι και οι αρχές δεν είναι για τις στιγμές που δεν υπάρχει πειρασμός: είναι για τέτοιες στιγμές όπως αυτή, όταν το σώμα και η ψυχή εξεγείρονται σε ανταρσία ενάντια στην αυστηρότητά τους- αυστηροί είναι- απαραβίαστοι πρέπει να είναι. Αν κατά την προσωπική μου ευκολία μπορούσα να τις παραβιάσω, ποια θα ήταν η αξία τους;”

“Η συμβατικότητα δεν είναι ηθική. Η αυτοδικία δεν είναι θρησκεία. 

Τζέιν Έιρ

Φοβηθείτε τις τύψεις όταν μπαίνετε στον πειρασμό να σφάλλετε, δεσποινίς Έιρ – οι τύψεις είναι το δηλητήριο της ζωής”.

“Το συναίσθημα χωρίς κρίση είναι όντως ένα υδαρές ρεύμα- αλλά η κρίση χωρίς μετριασμό από το συναίσθημα είναι πολύ πικρή και βραχνή μπουκιά για το ανθρώπινο στομάχι”.

“Οι προκαταλήψεις, όπως είναι γνωστό, είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθούν από την καρδιά της οποίας το έδαφος δεν έχει ποτέ χαλαρώσει ή γονιμοποιηθεί από την εκπαίδευση: φυτρώνουν εκεί, σταθερές σαν ζιζάνια ανάμεσα σε πέτρες”.

“Οι φίλοι πάντα ξεχνούν αυτούς που η τύχη εγκαταλείπει”.

“Ω! Αυτή η ευγένεια! Πόσο πιο ισχυρή είναι από τη δύναμη!”

Τζέιν Έιρ

“Θυμήθηκα ότι ο πραγματικός κόσμος ήταν ευρύς και ότι ένα ποικίλο πεδίο ελπίδων και φόβων, αισθήσεων και συγκινήσεων, περίμενε εκείνους που είχαν το θάρρος να βγουν στην έκτασή του, να αναζητήσουν την πραγματική γνώση της ζωής μέσα στους κινδύνους της.”

“Ποια είναι η ανάγκη να μένουμε στο παρελθόν, όταν το παρόν είναι τόσο πολύ πιο σίγουρο – το μέλλον τόσο πολύ πιο φωτεινό;”

“Πάντα έτσι είναι τα γεγονότα σε αυτή τη ζωή… μόλις τακτοποιηθείς σε ένα ευχάριστο μέρος ανάπαυσης, μια φωνή σε καλεί να σηκωθείς και να προχωρήσεις, γιατί η ώρα της ανάπαυσης έχει παρέλθει.” 

“Η ζωή μου φαίνεται πολύ σύντομη για να την περνάμε με το να περιθάλπουμε εχθρότητες ή να καταγράφουμε αδικίες”.

“Δεν είναι η βία που ξεπερνάει καλύτερα το μίσος – ούτε η εκδίκηση που θεραπεύει πιο σίγουρα τον τραυματισμό”.

 

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr