Search
Close this search box.
Νίκος Καζαντζάκης Ηράκλειο

Νίκος Καζαντζάκης: Μια μοναδική τοιχογραφία στο Ηράκλειο – Φωτογραφία

Νίκος Καζαντζάκης: Μια μοναδική τοιχογραφία στο Ηράκλειο:Η απεικόνιση του Νίκου Καζαντζάκη φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Ραπτάκη -όπου στο παρελθόν είχε δημιουργήσει και τον Νίκο Ξυλούρη – σε μια πλευρά ενός κεντρικού ξενοδοχείου που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας. Η εγκατάσταση αυτή αποτελεί μέρος του φεστιβάλ “Τέχνη στο δρόμο”, μιας ετήσιας εκδήλωσης όπου τοιχογραφίες κοσμούν διάφορα σημεία της πόλης, τόσο στην καρδιά όσο και στα περίχωρά της.

Η Αριστέα Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της τοιχογραφίας στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ιστορία της πόλης. Τόνισε τη σημασία της διαφύλαξης και της ανάμνησης της κληρονομιάς της πόλης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Ηράκλειο είναι η γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, ενός διάσημου στοχαστή και συγγραφέα, τα έργα του οποίου συχνά εξυμνούσαν την πόλη.

Η απόφαση να τοποθετηθεί η τοιχογραφία στην είσοδο της παλιάς πόλης, γνωστή ως Μεγάλο Κάστρο, ήταν σκόπιμη. Η Plevri εξήγησε ότι η θέση της τοιχογραφίας επιλέχθηκε για να καλωσορίσει τους επισκέπτες με αυτή την εμβληματική φιγούρα. Η τοποθέτηση της τοιχογραφίας απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ένα δημοφιλές αξιοθέατο, ενισχύει περαιτέρω την προβολή της.

Νίκος Καζαντζάκης: 30 αποφθέγματα, ο αφορισμός και οι εμπνεόμενες ταινίες

Ο Νίκος Καζαντζάκης, ατενίζοντας την πόλη όπου πέρασε τα χρόνια της διαμόρφωσής του και άντλησε έμπνευση, γίνεται ένα μαγευτικό θέαμα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Σε ένα τοπίο όπου κυριαρχεί το μπετόν, η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου να στολίσει κτίρια με πολιτιστικά και ιστορικά θέματα ξεχωρίζει ως αξιέπαινη.

Νίκος Καζαντζάκης: Η μοναδική τοιχογραφία στο Ηράκλειο

Νίκος Καζαντζάκης Ηράκλειο
Η τοιχογραφία του Αλεξάνδρου Ραπτάκη

Η Κατερίνα Ζωγραφιστού, πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, εξήρε την προσπάθεια του Δήμου να εντάξει πολιτιστικά θέματα στο αστικό τοπίο. Εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξή της για τη δημιουργία της τοιχογραφίας στην καρδιά του Ηρακλείου, που συμπίπτει με την Παγκόσμια Επετειακή Συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Η τοιχογραφία άφησε βαθύτατο αντίκτυπο στα παγκόσμια μέλη της εταιρείας, ιδιαίτερα στους τρεις φοιτητές από το Βέλγιο και την Ελλάδα, τα έργα των οποίων διακρίθηκαν σε διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό.

Η απεικόνιση του μεγάλου συγγραφέα στην τοιχογραφία ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Η κ. Ζωγραφιστού εξήρε τη δεξιοτεχνία του καλλιτέχνη, την αποδοχή του έργου από το ξενοδοχείο και τον Δήμο Ηρακλείου για τη διευκόλυνση αυτής της πολιτιστικής προσθήκης στην πόλη.

Το να βλέπεις ομάδες ανθρώπων να συγκεντρώνονται κάτω από την τοιχογραφία, να εμπλέκονται σε συζητήσεις και προβληματισμούς, είναι πράγματι συγκινητικό. Η παγκόσμια αναγνώριση του Νίκου Καζαντζάκη διασφαλίζει ότι η τοιχογραφία όχι μόνο αφήνει μια αξιοσημείωτη εντύπωση αλλά και πυροδοτεί ουσιαστικές συζητήσεις. Η τοιχογραφία γίνεται καταλύτης για ανταλλαγές σκέψεων και περισυλλογής, ένα αποτέλεσμα που ταιριάζει απόλυτα με τα συναισθήματα της κας Πλεύρη.

«Ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Πηγές φωτογραφιών:1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr