Search
Close this search box.
Νέες ταυτότητες

Νέες ταυτότητες – μπροστά και πίσω όψη – ποια στοιχεία θα αναγράφονται; (εικόνες)

Νέες ταυτότητες: Οδηγίες για την απόκτηση ή την αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας

Οι νέες ταυτότητες και τα απαιτούμενα έγγραφα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.Στο πλαίσιο της επαλήθευσης της ταυτότητας και της τεκμηρίωσης, ορισμένα έγγραφα είναι απαραίτητα για τα άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν ή να αντικαταστήσουν τα δελτία ταυτότητάς τους. Παρακάτω περιγράφονται τα απαραίτητα έγγραφα και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η έκδοση ή η αντικατάσταση των εν λόγω δελτίων ταυτότητας. Μέχρι την αντικατάστασή τους, τα δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου θεωρούνται ισχυρά.

Ηλεκτρονική ταυτότητα: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα – Σε ποιες χώρες δεν εφαρμόζεται;

Απαιτούμενα έγγραφα για τις νέες ταυτότητες:

1. Φωτογραφία: Πρέπει να προσκομίζεται ψηφιακή φωτογραφία, σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονται στο έγγραφο 9303 του ICAO. Η φωτογραφία αυτή μπορεί να ληφθεί είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης είτε να υποβληθεί από το άτομο σε εξωτερική ψηφιακή συσκευή αποθήκευσης (π.χ. USB stick). Επιπλέον, εάν ο αιτών έχει πρόσβαση στην εφαρμογή myPhoto στο gov.gr, η φωτογραφία μπορεί να μεταφορτωθεί από πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους μέσω της εφαρμογής.

2. Αίτηση – Δήλωση για Ανάκτηση Στοιχείων: Απαιτείται αίτηση – δήλωση για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων από το Πληροφοριακό Σύστημα “Μητρώο Πολιτών”. Στη συνέχεια θα εκτυπώνεται και θα υπογράφεται από τον αιτούντα το δελτίο δημογραφικών στοιχείων. Εάν δεν είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα “Μητρώο Πολιτών”, τα δημογραφικά στοιχεία μπορούν να αντληθούν από δημοτική βεβαίωση, η οποία αναζητείται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια εκδούσα αρχή.

3. Αίτηση έκδοσης – αντικατάστασης: Η αίτηση αυτή συμπληρώνεται από την εκδίδουσα αρχή, αξιοποιώντας τα στοιχεία ταυτότητας που λαμβάνονται από το Πληροφοριακό Σύστημα “Μητρώο Πολιτών” ή το δημοτικό πιστοποιητικό. Στη συνέχεια, η αίτηση εκτυπώνεται και υπογράφεται από τον αιτούντα.

4. Παλαιό δελτίο ταυτότητας: Στις περιπτώσεις αντικατάστασης, πρέπει να προσκομίζεται το παλαιό δελτίο ταυτότητας, εκτός εάν υπάρχει απώλεια ή κλοπή.

5. Ηλεκτρονικό παραστατικό (e-voucher): Ηλεκτρονικό παραστατικό που πιστοποιεί την πληρωμή για την έκδοση – αντικατάσταση του δελτίου και την ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών και του δελτίου από και προς την Υπηρεσία Εκτύπωσης – Εξατομίκευσης.

Νέες ταυτότητες

Ειδικές περιπτώσεις:

6. Έγγραφο εθνικής ή αλλοδαπής αρχής: Εάν ο αιτών επιθυμεί να καταγραφούν τα στοιχεία του (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και όνομα μητέρας) διαφορετικά από το πρότυπο ΕΛΟΤ 743, μπορεί να προσκομίσει ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο από εθνική ή αλλοδαπή αρχή. Το έγγραφο αυτό πρέπει να συνοδεύεται από σχετική υπεύθυνη δήλωση.

7. Πιστοποιητικό ομάδας αίματος και RHESUS: Εάν επιθυμείτε, μπορεί να υποβληθεί πιστοποιητικό από νοσηλευτικό ίδρυμα ή υγειονομικό εργαστήριο στο οποίο να αναφέρεται η ομάδα αίματος και το RHESUS για να συμπεριληφθεί στο δελτίο ταυτότητας.

8. Υπεύθυνη δήλωση: Σε περίπτωση απώλειας ή ζημίας απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, όπως ορίζει ο νόμος 1599/1986. Επιπλέον, πρόσφατη βεβαίωση από Ελληνική Αρχή (Αστυνομική ή Προξενική) είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις έκδοσης ή αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας λόγω κλοπής.

9. Τεκμηρίωση νομικής επιμέλειας: Στις περιπτώσεις που η ταυτότητα εκδίδεται σε άτομο που τελεί υπό δικαστική επιμέλεια, είναι απαραίτητη η απόφαση που καθορίζει την επιμέλεια, ο διορισμός κηδεμόνα ή η δικαστική εκπροσώπηση.

Βεβαίωση από μάρτυρες:

Για αρχική έκδοση, κλοπή, απώλεια ή φθορά, τα στοιχεία του αιτούντος πρέπει να πιστοποιούνται από μάρτυρα. Στην περίπτωση ανηλίκου, η πιστοποίηση πραγματοποιείται από γονέα, κηδεμόνα ή πρόσωπο που έχει την επιμέλεια.

Τηρώντας αυτές τις τεκμηριωμένες οδηγίες και υποβάλλοντας τα απαιτούμενα έγγραφα, τα άτομα μπορούν να περιηγηθούν με επιτυχία στη διαδικασία απόκτησης ή αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας. Τα μέτρα αυτά διασφαλίζουν την ακριβή αναπαράσταση των δεδομένων και συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας των αρχείων ταυτοτήτων.

Νέες ταυτότητες: Ταινία κατά της κάρτας του πολίτη με Έλληνες ηθοποιούς (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr