Search
Close this search box.
νέες ταυτότητες

Νέες ταυτότητες: Πώς θα τις χρησιμοποιούμε – Ποια στοιχεία θα περιέχουν;

Τί είναι οι νέες ταυτότητες; Ποια προσωπικά δεδομένα θα περιέχουν; Θα διαθέτουν γεωντοπισμό;

Η απόφαση για τις νέες ταυτότητες δεν είναι πρόσφατη, καθώς είχε ληφθεί από το 2018, όμως διάφορες επιπλοκές στον σχετικό διαγωνισμό καθυστέρησε την έκδοσή τους. Οι νέες ταυτότητες θα παρουσιαστούν στη προσεχή ΔΕΘ και έπειτα θα ξεκινήσει και η έκδοσή τους.

Νέες ταυτότητες: Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις

Ποια στοιχεία θα αναγράφονται στη νέα ταυτότητα;

Στη μπροστινή πλευρά της νέας ταυτότητας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η αρχή έκδοσης, ένας αριθμός που θα αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και δε θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας και η ημερομηνία έκδοσης – λήξης.

Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), ο τόπος γέννησης του κατόχου, το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

νέες ταυτότητες

 Πού θα γίνεται η έκδοση των νέων ταυτοτήτων και πόσο θα κοστίζουν;
Η κατάθεση των στοιχείων και η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα. Εκει θα πραγματοποιείται και η λήψη της φωτογραφίας. Το κόστος έκδοσης θα είναι δέκα ευρώ ενώ η ισχύ τους θα είναι για 10 έτη.

Η ηλεκτρονική υπογραφή στις ψηφιακές ταυτότητες
Στις νέες ταυτότητες θα υπάρχει ηλεκτρονική υπογραφή, με αυτό τον τρόπο δε θα είναι πλέον εύκολη η πλαστογράφηση ή παραχάραξή τους.

Οι νέες ταυτότητες θα περιέχουν φορολογικά στοιχεία του κατόχου;
Ναι. Τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά δεδομένα θα περιέχονται στην νέα ταυτότητα, όπως και το δίπλωμα οδήγησης. (εκκρεμούν ακόμη οι επίσημες ανακοινώσεις για το δίπλωμα οδήγησης)

νέες ταυτότητες

Τα τραπεζικά δεδομένα θα ενταχθούν στην νέα ταυτότητα ;
Όχι, τα τραπεζικά δεδομένα δε θα ενταχθούν στις ηλεκτρονικές ταυτότητες.

Σε ποιους φορείς θα χρησιμοποιούνται;
Σε δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα, αεροδρόμια κλπ ενώ αναμένεται να χρησιμοποιούνται και σε υγειονομικές υπηρεσίες, πιθανώς και στα μέσα μαζική μεταφοράς

Τί ισχύει με τον γεωεντοπισμό;

Οι νέες ταυτότητες δε θα διαθέτουν σύστημα γεωεντοπισμού. Όσον αφορά το θέμα του γεωγραφικού εντοπισμού, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι τρέχουσες μέθοδοι και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της θέσης ενός ατόμου βασίζονται συνήθως σε μια πηγή ενέργειας. Στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων, η ενέργεια αυτή προέρχεται από μπαταρίες, ενώ στα οχήματα, τα συστήματα εντοπισμού μπορούν να αντλούν ενέργεια από το ηλεκτρικό δίκτυο του οχήματος. Οι πρόσφατα εισαχθείσες κάρτες ταυτότητας, ωστόσο, δε διαθέτουν καμία μορφή εσωτερικής πηγής ενέργειας ή καινοτόμο σύστημα γεωεντοπισμού που να λειτουργεί ανεξάρτητα από το ρεύμα.

Νέες ταυτότητες: Ταινία κατά της κάρτας του πολίτη με Έλληνες ηθοποιούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr