Search
Close this search box.
Μέγας Αλέξανδρος - Netflix

Μέγας Αλέξανδρος – Netflix: Η Ελληνίδα αρχαιόλογος που ενέπνευσε το νέο ντοκιμαντέρ της πλατφόρμας

Η επερχόμενη σειρά του Netflix, “Alexander the Great: The Birth of a God”, πρόκειται να προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, απεικονίζοντας τον διάσημο Μακεδόνα βασιλιά και κοσμοκράτορα.

Η δραματοποιημένη σειρά “Alexander the Great: The Birth of a God” έξι επεισοδίων, η οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου, έχει ήδη προκαλέσει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, γεγονός που φαίνεται από τα εκατομμύρια άτομα που είδαν το τρέιλερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Παραδόξως, η έμπνευση πίσω από αυτή τη σειρά προέρχεται από το πρωτοποριακό έργο της Ελληνίδας αρχαιολόγου Καλλιόπης Λιμναίου-Παπακώστα, ειδικού στις ανασκαφές της Αλεξάνδρειας. Τα χρόνια των ερευνών της στην πόλη απέδωσαν σημαντικές ανακαλύψεις που συνδέουν τον Μέγα Αλέξανδρο με τον τόπο που φέρει το όνομά του.

Η Lucy van Bake, παραγωγός της σειράς του Netflix και συνεργάτης της Καλλιόπης Λιμναίου-Παπακώστα σε ένα αφιέρωμα του National Geographic, είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια απεικόνιση του Αλεξάνδρου που να έχει τις ρίζες της στην ιστορική πραγματικότητα και όχι στη μυθοπλασία. Αυτή η απόκλιση από τις περιστασιακές ιστορικές ανακρίβειες που παρατηρούνται σε άλλες παραγωγές για τον Μακεδόνα στρατηγό ήταν καθοριστικής σημασίας για την αυθεντικότητα του έργου.

Μέγας Αλέξανδρος: Το νέο βίντεο από το Netflix για τη σειρά «Η Γέννηση ενός Θεού» (ΤΡΕΪΛΕΡ)

Η κ. Λιμναίου-Παπακώστα, όταν την προσέγγισε η παραγωγός, αρχικά προβληματίστηκε για τη συμμετοχή της σε μια δραματοποιημένη σειρά. Ωστόσο, η Λούσι βαν Μπέικ τόνισε τον αντίκτυπο του ανασκαφικού της έργου, αποκαλύπτοντας πώς αναδεικνύει τη διαρκή επιρροή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις ζωές των ανθρώπων. Εμπνευσμένη από αυτή την προοπτική, η Ελληνίδα αρχαιολόγος αποφάσισε να συμβάλει στο φιλόδοξο έργο.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των έξι επεισοδίων, η κ. Λιμναίου-Παπακώστα, η οποία είχε την ευκαιρία να τα προεπισκοπήσει, παρέχει αποκλειστικές πληροφορίες για τη δομή και την ουσία τους:
«Είναι ένας αρμονικός συνδυασμός δραματοποιημένων σκηνών και πληροφορικού υλικού που προέρχεται από καταξιωμένους αρχαιολόγους και ιστορικούς. Εγώ δείχνω την ανασκαφή μου και εξηγώ τη σχέση που έχουν τα ευρήματά μου με τον Αλέξανδρο και την ίδρυση της Αλεξάνδρειας».

Σύμφωνα με την αποκάλυψή της, η σειρά του Netflix επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εκτείνεται από τον θάνατο του πατέρα του Φιλίππου Β’ έως την ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο, καλύπτοντας τα έτη 336 π.Χ. έως 330 π.Χ.. Αναλαμβάνοντας τον μακεδονικό θρόνο σε ηλικία 20 ετών, ο Αλέξανδρος συνεχίζει και ολοκληρώνει την εκστρατεία του πατέρα του κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δεκαετούς στρατιωτικής επιχείρησης.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εκτεταμένης περιόδου, οι δυνάμεις του Αλεξάνδρου επιτυγχάνουν σημαντικές νίκες σε εμβληματικές μάχες όπως η Ισσός και τα Γαυγάμηλα, εκθρονίζοντας τελικά τον Δαρείο, τον τελευταίο βασιλιά της Περσικής Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών. Αυτή η επιτυχημένη εκστρατεία οδηγεί σε σημαντική επέκταση των συνόρων της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας.

Μέγας Αλέξανδρος - Netflix
Φωτογραφία: Καλλιόπη Λημναίου – Παπακώστα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων που έγιναν στην περιοχή που ανασκάπτει, στην Αλεξάνδρεια

 

Παρά την αξιοσημείωτη επιτυχία της σειράς, με το τρέιλερ για το “Alexander the Great: The Birth of a God” συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύριο προβολές στο YouTube μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες της κυκλοφορίας του, αναγνωρίζεται ότι αυτή η πρώτη δόση αποκλείει ένα σημαντικό μέρος της ζωής του Αλεξάνδρου. Λαμβάνοντας υπόψη τον πλούτο του ανεκμετάλλευτου αρχαιολογικού υλικού, υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μια δεύτερη σειρά.

Η κ. Λιμναίου-Παπακώστα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, σημειώνει τον ενθουσιασμό τόσο της παραγωγής της δραματικής σειράς όσο και του Netflix σχετικά με τη θετική ανταπόκριση του κοινού. Συγκριτικά, υπογραμμίζει το αξιοσημείωτο επίτευγμα της σειράς, με το τρέιλερ της να ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο προβολές σε μόλις πέντε ημέρες, αντιπαραβάλλοντάς το με μια άλλη παραγωγή του Netflix, την “Οθωμανική Αυτοκρατορία”, η οποία συγκέντρωσε 540.000 προβολές σε διάστημα τριών ετών.

«Με κάλεσαν στο Λονδίνο πριν από λίγο καιρό προκειμένου να παρακολουθήσω όλα τα επεισόδια. Ομολογώ πως πήγα με έναν φόβο γιατί έχουν γίνει πολλά για τον Αλέξανδρο στο παρελθόν τα οποία δεν μου άρεσαν», εξομολογείται και προσθέτει: «Είδα μια προσεγμένη παραγωγή, μια ωραία σειρά, με ενδιαφέρον, με καλούς συντελεστές, η οποία βεβαίως δεν απευθύνεται σε αρχαιολόγους και ιστορικούς αλλά στο κοινό, γι’ αυτό και ίσως να υπάρχουν κάποια λίγα μυθοπλαστικά στοιχεία. Οι δραματοποιημένες σκηνές, στις οποίες είναι εμβόλιμες οι διηγήσεις των επιστημόνων, είναι επίσης καλές, όπως και οι ερμηνείες των ηθοποιών. Επιπλέον το όλο εγχείρημα είναι επενδυμένο με μια πολύ ωραία μουσική».

 

Μέγας Αλέξανδρος: Το μυστήριο γύρω από έναν ιρακινό ναό 4.000 ετών, όπου λατρευόταν σαν θεός

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το ΘΕΜΑ.gr

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr