Search
Close this search box.
Μέγας Αλέξανδρος Ιράκ

Μέγας Αλέξανδρος: Το μυστήριο γύρω από έναν ιρακινό ναό 4.000 ετών, όπου λατρευόταν σαν θεός

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έλυσαν το αίνιγμα γύρω από έναν ναό 4.000 ετών στο Ιράκ, αποκαλύπτοντας ότι ήταν αφιερωμένος στη λατρεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως θεϊκή οντότητα.

Ο αρχαίος σουμεριακός ναός, που βρίσκεται στο Girsu, το σημερινό Τέλλο, είχε μπερδέψει τους επιστήμονες λόγω της παρουσίας πιο πρόσφατων ελληνικών επιγραφών. Ερευνητές από το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζουν τώρα ότι ο ναός του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να ιδρύθηκε στο Girsu, ενδεχομένως από τον ίδιο τον κατακτητή.

Το κομβικό στοιχείο σε αυτή την αποκάλυψη έγκειται στην ανακάλυψη ενός ασημένιου νομίσματος που χρονολογείται γύρω στο 330 π.Χ. και κόπηκε από τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο Αλέξανδρος, μετά τον θρίαμβό του επί των Περσών, μπορεί να επισκέφθηκε τον ναό. Η Girsu, μια αρχαία σουμεριακή πόλη στη νότια Μεσοποταμία, έχει από καιρό κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, οι οποίοι αρχικά υποπτεύθηκαν ελληνικές επιρροές στην κατασκευή της κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η μόνη απόδειξη τότε ήταν μια αδιευκρίνιστη πλάκα που έγραφε “Adad-nadin-aḫḫḫe” στα ελληνικά και τα αραμαϊκά, που σημαίνει “δωρητής των δύο αδελφών”.

Μέγας Αλέξανδρος: Μια συγκλονιστική ομιλία προς τα στρατεύματά του που δε γνωρίζαμε

 

Στο μυστήριο συνέβαλε και το γεγονός ότι ο ναός είχε εγκαταλειφθεί περισσότερο από μια χιλιετία πριν από τη γέννηση του Αλεξάνδρου το 1750 π.Χ.. Ο δρ Σεμπαστιάν Ρέι, αρχαιολόγος από το Βρετανικό Μουσείο, είπε στη Telegraph πως οι αρχαίοι Έλληνες ανήγειραν τον δικό τους ναό στην συγκεκριμένη τοποθεσία, πιθανώς σε ένδειξη σεβασμού προς τη θεϊκή ιδιότητα του Αλεξάνδρου. Εντυπωσιακά, οι ανακαλύψεις ευθυγραμμίζουν την προέλευση του μεταγενέστερου ναού με την περίοδο της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνουν αρχαία αφιερώματα που θυμίζουν εκείνα που έκαναν οι Έλληνες μετά από μάχες, με ειδώλια αλόγων, στρατιωτών και ιππέων. Ανάμεσά τους υπάρχουν ιππείς από τερακότα που μοιάζουν με την προσωπική φρουρά του νεαρού στρατιώτη. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν έντονα ότι ο χώρος χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους συνεργάτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση των ερευνητών ότι οι προσφορές μπορεί να έγιναν από άτομα που βρίσκονταν κοντά στον Αλέξανδρο ή ακόμη και από τον ίδιο τον κατακτητή. Ο Δρ Ρέι εικάζει ότι ο Αλέξανδρος μπορεί να επισκέφθηκε τον χώρο κατά την επιστροφή του στη Βαβυλώνα πριν από τον θάνατό του, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην κατασκευή του ναού. Οι αποκαλύψεις δίνουν μια ζωντανή εικόνα μιας ιστορικής διασταύρωσης μεταξύ αρχαίων πολιτισμών και της διαρκούς κληρονομιάς μιας από τις πιο εμβληματικές μορφές της ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα για τον Μέγα Αλέξανδρο:

Netflix: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ «Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού»

Μέγας Αλέξανδρος: Το τελευταίο γράμμα προς τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα

Μέγας Αλέξανδρος: Η επιστολή του προς τον Δαρείο – Τί έγραψε ο Έλληνας στρατηλάτης;

Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος και το αίνιγμα – Πού βρίσκεται η σορός του;

Κοτταρίδη: Αντικρούει την Αρβελέρ – Ο Μ. Αλέξανδρος δεν είναι θαμμένος στη Βεργίνα

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr