Search
Close this search box.
Madonna "Sex"

Μαντόνα: Κι όμως το «SEX» πουλάει 31 χρόνια μετά (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η κυκλοφορία του βιβλίου της Madonna “Sex” στις 21 Οκτωβρίου 1992 θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πρωτοποριακή στιγμή που καθόρισε την έννοια του “viral”.

Ακόμα και τώρα, αποτελεί το πιο επιτυχημένο και ταχύτερα πωλούμενο coffee-table book στην ιστορία. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέτυχε πωλήσεις 150.000 αντιτύπων μέσα σε μία μόνο ημέρα και έφτασε τα 500.000 αντίτυπα μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στην αγορά. Η φήμη του προηγήθηκε της κυκλοφορίας του, όταν, στις 29 Μαΐου του ίδιου έτους, το FBI αποκάλυψε 44 γυμνές φωτογραφίες της Μαντόνα από μια συλλογή του φωτογράφου Stephen Meisel, που προορίζονταν για το επερχόμενο βιβλίο.

Το άτομο που είχε στην κατοχή του αυτές τις εικόνες, γνωστό ως “ο κλέφτης των γυμνών”, συνελήφθη στο Δυτικό Χόλιγουντ ενώ προσπαθούσε να πουλήσει τις φωτογραφίες για 100.000 δολάρια σε έναν μυστικό πράκτορα του FBI. Με την τελική κυκλοφορία του βιβλίου λίγους μήνες αργότερα, το Βατικανό το καταδίκασε ως “ηθικά απαράδεκτο”.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Saint Laurent γιόρτασε την επέτειο αυτού του προκλητικού φωτογραφικού άλμπουμ με μια έκθεση στην “Art Basel” στο Μαϊάμι. Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο δημιουργικός διευθυντής του Saint Laurent, Anthony Vaccarello, περιτριγυρισμένος από κορνιζαρισμένες φωτογραφίες του “Sex”, δήλωσε με τόλμη: “Υπάρχει μόνο μία Μαντόνα”! Η λαμπερή εκδήλωση προσέλκυσε διάσημους καλεσμένους όπως η Zoe Kravitz, η Hailey Bieber, η Anya Rubik, ο Emmanuel Alt, ο Raf Simons, ο Alec Wek και, φυσικά, η ίδια η Madonna, συνοδευόμενη από τα παιδιά της Lourdes Leon και Rocco Ricci.

Madonna "Sex"

Φέτος, στις 6 Οκτωβρίου, ο οίκος Christie’s θα πραγματοποιήσει δημοπρασία με περισσότερες από 40 φωτογραφίες “Sex”, οι οποίες συνεχίζουν να διατηρούν την επικαιρότητα και την πολιτιστική τους σημασία. Με αφορμή την επικείμενη δημοπρασία, με τίτλο “Madonna x Meisel – The Sex Photographs”, μιλήσαμε με τον Darius Himes, διεθνή διευθυντή του οίκου Christie’s. Ο Himes εξέφρασε:

«Madonna x Meisel – The Sex Photographs», μιλήσαμε με τον Ντάριους Χάιμς, διεθνή υπεύθυνο των Christie’s. «Η καυτή ενέργεια που εξέπεμψε η Μαντόνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεταφέρθηκε μέσα από τις φωτογραφίες του Στίβεν Μάιζελ, ο οποίος κατάφερε να απαθανατίσει τη γοητεία και τη σεξουαλικότητα της βασίλισσας της ποπ με απαράμιλλο τρόπο. Στα 31 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που κυκλοφόρησε το “Sex”, αυτές οι φωτογραφίες παραμένουν εμβληματικές γιατί εκπροσωπούν μια εποχή της ιστορίας της τέχνης στα τέλη του 20ού αιώνα, η οποία από τη μία συνοψίζει μια στιγμή παιχνιδιάρικη και προφητική και από την άλλη υπαινίσσεται το μέλλον του δημόσιου σταρ που καθοδηγείται από φιγούρες που έχουν συνείδηση της εικόνας. Αυτές οι εικόνες είναι με μια λέξη λαμπρές ».

Η ιδέα για τη δημοπρασία προήλθε από τη Madonna και τον Anthony Vaccarello και κατέστη δυνατή χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ του Saint Laurent και του οίκου Christie’s, καθώς και οι δύο οντότητες ανήκουν στον François Pinault και την εταιρεία του Kering. Ο Himes εξηγεί περαιτέρω τη διαρκή γοητεία αυτών των φωτογραφιών, δηλώνοντας: “Η Madonna είναι διαχρονική και η ομορφιά και η σεξουαλικότητα είναι διαχρονικές έννοιες. Ο Steven Meisel παρουσιάζει τη Madonna ως μια διαχρονική κλασική ομορφιά, συνδυάζοντας την κλασική αισθητική με μια σύγχρονη αιχμή”.

Οι τιμές εκκίνησης των φωτογραφιών στη δημοπρασία θα κυμαίνονται από 70.000 έως 250.000 δολάρια η καθεμία. Ο Himes διευκρινίζει: “Ενώ υπάρχει ένα καθιερωμένο εύρος τιμών για τα έργα του Meisel, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ξεπερνούν αυτό το εύρος λόγω της πρωτοφανούς συνεργασίας μεταξύ δύο θρυλικών προσωπικοτήτων, του Meisel και της Madonna. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την αξία ενός έργου, όπως η φήμη και η σημασία του φωτογράφου, το θέμα, η εικονικότητα και η δύναμη της εικόνας και η επιρροή της στη λαϊκή κουλτούρα. Η κριτική αναγνώριση παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην αξιολόγηση της σημασίας ενός τέτοιου έργου”.

 

Madonna "Sex"

Ο Darius Himes εκφράζει το προσωπικό του πάθος για τη φωτογραφία, σημειώνοντας: “Η φωτογραφία αναδύθηκε ως μέσο και μορφή τέχνης που διέλυσε τις καθιερωμένες αντιλήψεις για τη δημιουργία εικόνων κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, που συνέπεσε με τη Βιομηχανική Επανάσταση. Η φωτογραφία είναι σαν να παρέχει στην ανθρωπότητα ένα νέο ζευγάρι μάτια. Ο κόσμος μας έχει υποστεί μεταμόρφωση μέσω της φωτογραφίας, αναδεικνύοντας τον βαθύ αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια φωτογραφία στην κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρέφω βαθιά εκτίμηση για ολόκληρη την ιστορία της φωτογραφίας”.

Αυτές οι φωτογραφίες από το 1992 συνεχίζουν να προκαλούν σκέψη και να ιντριγκάρουν ακόμη και σήμερα, τραβώντας την προσοχή μας. Λειτουργούν ως σύμβολο μιας εποχής όπου η σεξουαλικότητα γινόταν αντιληπτή με αθωότητα, πριν από τον έλεγχο του φεμινισμού και την εμφάνιση του κινήματος #MeToo. “Sex”, Madonna και Meisel, τρεις δεκαετίες αργότερα.

«Ανταρσία του Κέιν»: Το κύκνειο άσμα του Γουίλιαμ Φρίντκιν (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Πηγές φωτογραφιών 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr